Zelfvoorzienend leven

Als kind had ik al een bloedhekel aan geld. Vrijwel alles in het leven kost geld. Intuïtief voelde ik dat dit niet klopte. En dat gevoel is in de loop van de jaren bevestigd. Wie bepaalt dat het werk van een productiewerker minder is dan die van een manager? Waarom is geld verdienen inherent aan goed leren? Die logica ontgaat me volkomen. De manager zou het werk van de productiewerker niet kunnen en andersom ook niet. Maar beiden zijn nodig om een bedrijf te laten floreren. Helaas werkt het in deze wereld nog niet zo en is een baan noodzakelijk om te kunnen (over)leven.

Vandaar dat ik de voorkeur geef aan een zelfvoorzienend bestaan. Hoewel ik al geruime tijd geen koeken voor in het weekend kant en klaar kocht, maar juist zelf bakte waardoor er minder ‘troep’ inzat, kwam ik pas door het boek ‘Broodbuik’ erachter hoe slecht die zogenaamde gezonde levensstijl is, die zo door het Voedingscentrum gepromoot wordt. En ik kwam erachter welke vreemde toevoegingen in eten ik echt moet vermijden. Hierdoor komt het erop neer dat ik pure producten koop en die in gerechten verwerk of er een product van maak. Uiteraard is biologisch dan het beste. In de buurt hebben we gelukkig een biologisch dynamisch bedrijf (met school), waar ze hun producten ook verkopen. Maar hoe cool zou het zijn als je dat bedrijf niet meer nodig hebt, maar je gewoon zelf van groente, fruit en eitjes kunt voorzien?

Alles zelf maken en meegaan met de seizoenen is dus een eerste stap. Er zijn nog veel te nemen. Zelf telen, verhuizen naar een ‘energy-zero’ huis, bij voorkeur in een warm klimaat. Denk aan Tenerife. Dat heeft alles waar we van houden. Misschien een naturistische leefgemeenschap opzetten, waar ieder z’n talent kan gebruiken om zo elkaar te helpen. Je hoeft dan niet goed te zijn in alles, maar ieder op zijne wijze. We zorgen voor elkaar.

Ja, die droom… die jagen we na.

Ga naar alle artikelen over Zelfvoorzienend leven

4 reacties

 1. sjoerd schreef:

  Wat cool dat je zo denkt! Herken het; de energie van geld is echt beroerd, en werken belemmert mensen in veel opzichten van eigen ontwikkeling en oprecht genieten. Je appelmoes was overigens heerlijk!

  • Pien schreef:

   Hai Sjoerd,
   Jammer hè, dat ’t zo lastig is om daar onderuit te komen!
   Fijn dat je de appelmoes lekker vond. Zo simpel kan ’t zijn 😀 .
   Liefs,
   Pien

 2. bert schreef:

  hey pien,

  we hebben dezelfde droom zo te zien. misschien kunnen we samen meer gaan bereiken.

  • Pien schreef:

   Hai Bert,
   Wat leuk dat je je herkent in onze droom.
   Je mag me je ideeën gerust mailen op info[at]gezondlevenmetpien.nl.
   Wie weet!
   Liefs,
   Pien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share