Wees lief voor je huid: leven zonder zeep

Als je iemand vraagt wat hij of zij ECHT belangrijk vindt in het leven krijg je het meest liefde, gelukkig en gezond zijn, te horen. Liefde en geluk horen vaak bij elkaar en daar wordt vaak (hard) aan gewerkt. Maar aan de bereidheid echt iets te doen voor hun gezondheid zit voor het merendeel van de mensen al snel een limiet. Zelfs als een aanpassing in het dieet de klachten doet verminderen of verdwijnen, vinden velen de stap nog altijd moeilijk. We zijn zo opgegroeid met vaste gewoontes, dat we vaak niet kunnen zien dat anders ook heel gewoon kan worden.

Veel instanties als (semi-)overheden en commerciële bedrijven (met andere belangen) vertellen ons vaak wat goed is en veelal hebben we ook van huis uit de nodige instructies meegekregen. Zeker als het gaat om hygiëne. We leren vrijwel allemaal dat een goede hygiëne belangrijk is en om de hygiëne te onderstrepen worden ontelbare producten op de markt gebracht. Met name ons grootste orgaan de huid heeft het aardig te verduren, met alle producten die we dagelijks meerdere keren gebruiken en die uiteindelijk zorgen voor een kunstmatige laag ‘gezondheid’.

Denk aan handen wassen met zeep, douchen met douchegel, haren wassen met shampoo (wat bij het uitspoelen over je hele lijf komt) scheren met scheercrème, parfum of aftershave, dagcrème, nachtcrème, bodylotion, make-up, gel of haarlak, maar denk ook aan wasmiddel of wasverzachter dat achterblijft in kleding… Elke dag wordt de huid aan een groot aantal producten blootgesteld. Doordat we allerlei schoonmaak en beauty producten gebruiken voor onze huid, tasten we direct daarmee onze gezondheid aan. Waarom? We verstoren hierdoor voortdurend de natuurlijke balans in onze huid. Dit gebeurt onder meer doordat de natuurlijke huidvetten worden vervangen door kunstmatige surrogaten, die ook nog eens de huid verstikken. De industrie heeft het goed bedacht: Met zeep wassen we de huidvet weg, en met crème gaan we dat herstellen. Hierdoor verliezen we de natuurlijke bescherming die de huid normaal gesproken tegen allerlei schimmels, virussen en bacteriën biedt.

De oplossing is eenvoudig en wordt door een groeiend aantal mensen toegepast: namelijk door simpelweg te stoppen met het gebruik van deze stoffen. Ik hoor je al denken, geen zeep, geen shampoo, conditioner, zalfjes en smeerseltjes (niet op medicatie) meer gebruiken? Nee, inderdaad, want zo herstel je de balans van je (hoofd)huid en de effecten daarvan zullen binnen een maand al zichtbaar zijn. Alleen wassen met water is voldoende, wat er ook verteld wordt… Hoe pak je dat aan? Met de tips van Green Evelien is het manlief gelukt om dit voor elkaar te krijgen. Het stappenplan:

 1. Crème en bodylotion kun je direct vervangen door extra virgin kokosolie. Dat is al de eerste winst.
 2. Niet meer dagelijks douchen, maar vervangen door een wasbeurt én dan direct al minder zeep en shampoo gebruiken. En natuurlijk al minderen in de deodorant.
 3. Het gebruik van zeep, shampoo, deodorant steeds verder verminderen. Dus met steeds minder je haar en lichaam wassen en je insmeren.
 4. Probeer naar een schema te gaan van 2x per week haren wassen (vaak gekoppeld aan een douche) en ga over op het smeren van kokosolie in je oksels. Je zult merken dat je minder gaat zweten (als je dat al doet) door de kokosolie.
 5. Probeer vervolgens naar een schema van 1x per week haren wassen te gaan.
 6. Dat blijf je volhouden, maar nu bouw je de zeep en shampoo helemaal af.  Je wast je lichaam vanaf dat moment alleen maar met water. Je zult ook merken dat je haar steeds minder snel vet wordt.
 7. De volgende stap is dat je wast met een mengsel van water (250 ml) en baking soda (1 eetlepel). Dit zorgt ervoor dat de keratines die om je haar is gaan zitten (door de shampoo en conditioner) er helemaal af gaan.
 8. Vervolgens bouw je de hoeveelheid baking soda af, todat je uiteindelijk alleen nog maar met water je haren wast.

Dit proces duurt wel een aantal maanden. Het kan natuurlijk zijn dat je je handen niet schoon krijgt met water. In die gevallen zou je bijvoorbeeld groene zeep kunnen gebruiken of marseille zeep.

Naast de kosten- en tijdbesparing die dit oplevert, is het beter voor het milieu. Er gaat een hoop minder zeep (lees chemicaliën) door het riool, je verbruikt minder water maar bovenal is het goed voorde gezondheid: je huid krijgt de kans zijn eigenlijke functie te hervatten.

Door gezond te eten, wordt je huid automatisch beter. Gebruik daarom in elk geval vanaf nu geen foundation en dag- en nachtcrème meer. En gebruik make-up met natuurlijke ingrediënten.

Daarnaast is het verstandig om de huid zoveel mogelijk te laten ademen en niet te verstoppen in lagen kleren. Het is niet voor niets, dat de meeste mensen zich zomers het beste voelen of dat een dagje in een wellnesscentrum zo verkwikkend werkt. Het is niet zo dat ik vind dat iedereen dan maar meteen een sociaal actieve nudist moet worden, maar bij een beetje dagelijks thuisnaaktloperij is de gezondheid van ieder mens gebaat.

Manlief is inmiddels zover dat hij zeepvrij leeft en kokosolie gebruikt waar nodig. Ik ben inmiddels wel geminderd met het gebruik van shampoo en douchegel en ik douche nu ca. 4x per week i.p.v. 7x wat ik gewend was. Maar ik wil de overstap ook maken. Wie doet er mee? Kunnen we elkaar steunen en ervaringen uitwisselen en ook leven zonder zeep.

Print Friendly

51 reacties

 1. debje1964 schreef:

  Dag Pien,
  Wat een leuke site heb ik hier gevonden! Sjapoo hihi geen Shampoo
  Omdat ik vandaag een belletje kreeg van Ekoland dat mijn wasnoten waren geariveerd,ben ik shampoo vandaag gaan maken mijn hoofdhuid is zo vreselijk geïrriteerd door het gebruik van allerlei soorten shampoos cremespoelingen van verschillende soorten merken wat overigens ook erg duur is….ze kunnen ook wel op die flesjes zetten ….JE GAAT ER ENORM VAN KRABBEN…zoveel giftige stoffen bevatten deze flesjes….dus ik vanmiddag gelijk mijn haar gewassen met een mengsel van water en de wasnoten….omdat ik geverfd haar heb snak ik toch naar een haar wasverzachter(crème )…om er dan enigszins met een groffe kam door heen te kunnen kammen natuurlijk heb ik appelazijn gebruikt en baking soda er door heen kammen dat lukt voor geen meter.
  Ja stoppen met chemische haar kleur verfjes is natuurlijk een optie e het gewoon lekker grijs laten worden…maar daar ben ik te ijdel voor….heb jij misschien een optie olijfolie kokosolie van te voren mee insmeren???? Gr Debje

  • Pien schreef:

   Ha Debje,
   Wat leuk om van je te horen 🙂 . Je gaat met wasnoten ook shampoo maken? Wat leuk! Je haar moet je even naspoelen met een mengsel van appelazijn en water, geen baking soda. Baking soda kun je wel gebruiken om te wassen. Ik heb ook veel last een geïrriteerde hoofdhuid. Ik heb momenteel een zak dode zee zout. 1x per week doe ik daarvan een klein handje in een washandje. Water over het washandje en hiermee mijn hoofdhuid masseren. Dat 10-15 minuten laten en daarna was ik het met iets shampoo van Zarqa voor de gevoelige huid. Daarna voelt het haar heel stug aan, en dan spoel ik het na met een mengsel appelazijn/water (50-50). Makkelijkste is om dat in een flesje te doen dat je kunt doseren, zodat je niet heel veel verspild. Het gaat nu beduidend beter. Het is mij dus helaas niet gelukt om volledig shampooloos te worden. Door mijn werk kan ik gewoon niet 3 maanden lang een ‘vette haarbos’ hebben om echt het hele proces te voltooien. Maar bodygel, bodylotion, deo etc, gebruiken we echt niet meer ;).
   Succes! Hoop dat je snel resultaat merkt. De eerste stap, geen troep meer gebruiken is al super. Het kan dus alleen maar beter gaan. Gewoon volhouden :).
   Liefs,
   Pien

 2. Teunise schreef:

  Ik word helemaal enthousiast als ik dit lees, ben al die verschillende flessen shampoo, zeep, schoonmaakmiddel enzovoorts helemaal zat. De tips die ik lees, ga ik zeker proberen. mn shampoo is bijna op, dus ik koop gewoon geen nieuwe meer, dan moet het wel 🙂

  Ik heb nog een tip over wasmiddel. Ik heb laatst via internet wasnoten gekocht, deze zijn natuurlijk en bevatten geen chemische middelen. De wasnoten hebben een neutrale geur, je kunt er een paar druppels esthetische olie bijdoen, dan ruikt het lekker. Geen gedoe met zelf wasmiddel maken, maar toch natuurlijk.

  succes allemaal met afbouwen en stoppen van gebruik van de gangbare shampoo, zeep ed.

  • Pien schreef:

   Hi Teunise, wat leuk zo’n enthousiaste reactie 🙂 . Wasnoten heb ik ook veel over gehoord, maar ze uiteindelijk nog niet gekocht/geprobeerd. Ben wel heel benieuwd naar het lange termijn effect van wasnoten. Hoor dus graag over een jaartje weer van je 😉 .
   Als je wasmiddel zelf maakt, moet je het eigenlijk buiten laten drogen. De zon(kracht) zorgt voor het blekende effect. Omdat wij een grote wasmachine hebben, draaien we maar 2-3 wassen per week. Dus dan 1 witte was, 1 gekleurde was en een restje… . Dat betekent dat alles achter elkaar door gaat. Wassen en drogen. En indien mogelijk buiten ophangen. Dat wist ik eerst niet, waardoor ik snel naar de droger greep. Dus uiteindelijk werd de was toch steeds iets grauwer. We zijn daardoor toch maar overgestapt op biologische wasmiddel (geen Ecover), waardoor de was steeds weer ietsje witter wordt en z’n grauwe laagje wat verliest.
   Het blijft dus zoeken naar iets dat echt werkt ;).
   Liefs,
   Pien

 3. Arie schreef:

  Dag Pien,

  Ik ben een jonge man van 47 en vind je site echt te gek.
  1) Ik ben nu sinds 2 weken bezig met de DIY deo en tandpasta (kokosolie en BS met etherische olie). 2) Daarnaast doe ik ook oil pulling (ca. 3x pw).
  3) Ik ben ca. 3 weken geleden begonnen met melk-kefir.
  4) Ik probeer daarnaast ook suikers te mijden (geen snoep, koekjes etc).
  5) Ik douche regelmatig en probeer geen of minimaal shampoo en zeep te gebruiken.

  Ik zal je zeggen dat ik mijzelf fitter begin te voelen…..maarrrrr ……

  Eergisteren zei mijn vrouw tegen mij dat mijn huid ruikt. Ze ruikt het niet op afstand. Gisteren na het douchen weer hetzelfde. Ik heb me net maar met gewone shampoo en douchegel weer gewassen. Ben benieuwd. Ik heb gisteren wel van Dr. Bronner’s een douchegel gekocht. Ik wil nl. stoppen met die giftige reguliere zepen.

  Kan het zijn dat mijn lichaam bezig is met ontgiften omdat mijn huid stinkt?

  Nog een laatste ongemak is dat mijn oksel nu begint te irriteren met rode vlekken. Ik smeer nu sinds 2 dagen alleen kokosolie. Verbazingwekkend dat dit redelijk goed werkt. Ik wacht tot de irritatie weg is en dan verminder ik de hoeveelheid BS in de deo. Ik vermoed dat dit de boosdoener is.

  Sorry Pien voor het lange verhaal maar ik ben enthousiast en wil volledig om.

  Groet Arie

  • Pien schreef:

   Hallo Arie,
   Ik ben gek op lange verhalen :). Dank voor je bericht!

   Je huid ruikt… of je huid ruikt anders. Er is een groot verschil 😉 . Goede voeding zorgt er eerst voor dat je gaat ontgiften. En ja, dat kan wat geurtjes met zich meebrengen.
   Wat doe je overdag? Ben je heel actief? Ik kan me voorstellen dat je dan je huid dagelijks wast (douchen hoeft niet persé). Dus ook je armen. Maar ik heb wel gemerkt dat ik door een fase heen moest. En dat was simpelweg doorzetten. Dat was een aantal weken. Met name bij de intieme delen. Maar daarna was ik er doorheen en zijn er zelden meer vervelende geurtjes. Met de deo is het hetzelfde. Ik gebruik tegenwoordig aluinsteen in water als ik verwacht het nodig te hebben. Ik heb nl. gemerkt dat ik sneller ruik als ik die dag iets spannends ga doen of heb gedaan. En spannend in de zin van, waar ik me ongemakkelijk bij voel. Dat gebeurt me met name in mijn werk. Ik weet ook precies welke situaties dat zijn, dus vooraf gebruik ik aluinwater (sprayen onder de oksels) en dan ruik ik nauwelijks iets.
   Juist doordat ik ben teruggegaan naar de basis kom ik achter dingen, waar ik vroeger niet op had gelet omdat de verkeerde deo zijn werk wel deed 😉 .

   Mijn huid ruikt nu naar zichzelf. Ik weet nog dat ik vorig jaar ergens op enig moment in de auto zat en me heel bewust werd van mijn lichaamsgeur. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik die niet goed kende, omdat dat voorheen altijd werd verdoezeld door bodylotion, deo, parfum, douchegel etc.. En eerlijk gezegd vond ik het een geweldige sensatie om mezelf te ruiken (ik ga daar ook nog een artikel aan wijden), want we zijn dat niet gewend. Het duurde dus wel een jaar voordat ik deze ervaring had.

   Nu is het niet de bedoeling dat je partner vind dat je stinkt. Ik vermoed dan ook dat je toch wat aan het ontgiften bent en dat je je huid de tijd moet geven om te herstellen. Zou de geur niet weg zijn gegaan als je alleen met water had gewassen, met een washandje? En heb je bijv. aleppozeep in huis? Dat is een 100% natuurlijke zeep. Als je dan eens zeep nodig hebt, dan pak je dat ipv de reguliere douchegels en handzepen etc. Ruikt anders, maar maakt je ook natuurlijk schoon. Manlief gebruikt het ook om mee te scheren. Gewoon blok zeep over zijn kaken heen wrijven en daarna scheren. Hij zou nu niet anders meer willen, maar ook dat was wel een aantal weken wennen.

   Eet je ook goede vetten? Dat je huid vanbinnen uit gevoed en verzorgd wordt? Dat helpt ook enorm.

   Ik vind het super dat je deze weg bent ingeslagen. Nu vooral volhouden! Het wordt echt beter!

   Liefs,
   Pien

   • Arie schreef:

    Hoi Pien,

    Die sterke onaangename lichaamsgeur is nu weg. Ik heb na mijn vorige mail me laten verleiden om 1 maal weer met een regulier ongezonde douchegel mijzelf te wassen (alleen om die geur weg te krijgen. Ik zal je zeggen dat ik dat met een washand heb gedaan en na afdrogen stonk mijn handdoek alsnog.
    Ik naar de winkel en heb een aleppo zeep gekocht. Ik heb me ermee gewassen en vond de geur niet echt fijn. Ik had ook nog geprobeerd om de zeep met kokend water als een gel te maken. Totale mislukking. Ik was er klaar mee en heb gezocht naar een denk ik goed alternatief. Ik heb nu vloeibare natuurlijke zeep van Dr. Bronner’s. Zeer tevreden hiermee. Met een paar druppels kan je je gehele lijf en haar wassen.
    Ik douche nu om de dag met weinig zeep (NB. 22 euro voor bijna 1 liter is niet duur bij gebruik van druppels). Tussendoor was ik mijzelf bij de kraan en gebruik dan ook een beetje dr. Bronner.
    Ik schreef dat ik last had van behoorlijk geïrriteerde oksels. Ik heb de do it yourself deo van kokosolie, baking soda en maïzena niet meer gebruikt. Ik deed er alleen nog kokosolie op alleen voor de irritatie. Dat hielp niet en heb nu al een aantal dagen niets onder de oksel. Gaat echt goed zonder enige geur. Ik doe wel consequent 2x per dag de oksels wassen met dr. Bronner zeep.
    Het is nu nog relatief mild buiten maar mocht het warm weer worden en heb geen geïrriteerde oksel meer dan stap ik mogelijk weer terug op de DIY deo met minder baking soda of koop die poeder vorm van Ohm o.i.d.

    Bedankt,

    Arie

 4. Anneke schreef:

  Hoi Pien
  Wat een leuke site! Ik ga het ook proberen alleen kun je me tips geven welke make up je wel zou kunnen gebruiken? Ik ben van nature blond en zonder mascara vind ik echt niet uitzien. En ook mijn huid is op dit moment nog met vlekjes en bulten een goede natuurlijke foundation bestaat dat?

  Gr Anneke

 5. Paulos schreef:

  Hoi,

  Ben wel jalours op mensen die géén zeep hoeven te gebruiken.
  Maar ik werk in de staalsector.
  Hoofdzakelijk las ik en slijp ik en boor ik zware profielen dat enorme oliedampen veroorzaakt.
  Vieze roet en lasdampen en oliedampen en f*cking stoffig pffffffffffffffffffffff
  Hoe moet ik dan leven zonder zeep ??!

  Als ik thuis achter mijn laptopje zou werken was wel ff anders.
  Dan hoef je onder de douche maar 3 a 4 rondjes te draaien … en je bent klaar.
  Maar ik moet van top tot tenen boenen want Oeiiii…… nee ik overdrijf niet.
  Het roet zit echt tot tussen de tenen.

  Ben ik nu gewoon de klos dat ik juist zeep MOET gebruiken ?
  Want geloof mij ………………. met wat warm water word ik echt niet schoon hoor.

 6. Goedele schreef:

  Hallo, ik ben verpleegster en moet heel vaak mijn handen wassen en ontsmetten met als gevolg enorme droge handen. Zou het helpen als ik aleppozeep meedoe naar het werk en mijn handen enkel daarmee nog was? Zijn de bacteriën daarmee ook voldoende weg? Want bij ons hameren ze enorm op wassen en ontsmetten! Mvg Goedele

  • Pien schreef:

   Hallo Goedele,
   Als verpleegster kan ik me voorstellen dat je er veel meer rekening mee moet houden dan wij. Ik zie het niet altijd handenwassen als het opbouwen van weerstand ;), maar dat kan in een ziekenhuis natuurlijk niet. Ik heb even een kleine speurtocht gedaan online en ik vond dat Aleppozeep inderdaad een antibacteriële werking heeft, dus ’t lijkt erop dat dit een prima en gezond alternatief is 🙂 :

   Aleppo Zeep is zo’n milde, hydraterende en natuurlijke zeep dat je de zeep voor volwassenen, maar ook voor kleine kinderen, babies en zelfs huisdieren kan gebruiken. Aleppo Zeep verfrist de huid, maar droogt de huid niet uit. De natuurlijke zeep is heel populair, omdat het een krachtige anti-bacteriële en tegelijkertijd regenererende werking heeft. Aleppo Zeep zuivert je huid en maakt je huid zacht en soepel. Gebruik Aleppo zeep als je last hebt van puistjes en acne, maar ook als je last hebt van andere huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
   https://www.naturalheroes.nl/pages/veel-gestelde-vragen-over-aleppo-zeep

   Liefs Pien

   • Paulos schreef:

    Moooie antwoord. En waarmee ik ook eens wil experimenteren. Dankje

  • Goedele schreef:

   Dag Pien,
   Ik zal aleppo zeep zeker halen om mijn handen mee te wassen op het werk!
   Wij gebruiken alleen biologische zepen thuis. Zou ook graag overstappen naar zeepvrij maar ik vraag me af of we dan niet gaan ruiken.. Ik en mijn man sporten heel vaak (dus veel zweten!) en we hebben ook 2 kleine kids die zich graag vuil maken.
   Vroeger heb ik een hele tijd geprobeerd om mijn haren te wassen met bicarbonaat en water (dat is toch soda he?). Maar mijn haar bleef vettig, echt niet leuk!
   Ik las hier dat een ei ook kan werken, ik dus proberen eergisteren; de badkamer rook niet echt fris ervan, precies een visgeur, was beetje bang dat mijn haar ook zo zou stinken. Maar mijn haar voelt behoorlijk schoon en fris aan. Misschien moet ik ook eens met aleppo zeep proberen mijn haar te wassen maar ja dat is terug zeep gebuiken he..
   Mijn tanden poets ik afwisselend met tandpasta en kokosolie met beetje bicarbonaat erop. Ik durf niet enkel kokosolie en carbonaat gebruiken omdat ik schrik heb dat dit niet voldoende werkt tegen cariës. Weet jij hierover meer? Ik zou het heel graag bij de kids gebruiken maar het is heel belangrijk bij hen dat het voldoende reinigt want ze hebben zeer gevoelige tanden en dus gemakkelijke gaatjes..
   Groetjes en alvast bedankt! Goedele

   • Pien schreef:

    Hallo Goedele,
    Aleppozeep is een natuurlijke zeep die uitsluitend van olijfolie en vaak aangevuld met laurierolie wordt gemaakt. Puur natuur dus.
    Aleppozeep kun je ook voor je haar gebruiken, wist je dat? Eerlijk gezegd vind ik dat meer een natuurproduct dan baking soda. Aleppozeep zou je zelf kunnen maken!
    Wij zijn nu al een hele poos zeepvrij. Ik gebruik helemaal niets voor mijn lichaam. Alleen als mijn handen bijv. zo vet/vuil zijn dat warm water het niet weg kan werken. Dan gebruik ik wel Alleppozeep. Oksels, en de intieme delen met water. Als deo gebruiken we puimsteen in water. Het water sprayen we dan onder de oksel. Ik doe dat alleen op dagen dat ik iets spannends moet doen, op alle andere dagen heb ik het niet nodig. En stinken? Nee, juist helemaal niet meer. Je krijgt je eigen lichaamsgeur terug. Dat is een bijzondere gewaarwording! En ook bij de intieme zones is het er juist alleen maar beter op geworden. Ik zou echt nooit meer terugwillen. Heel soms gebruik ik nog eens kokosolie voor mijn gezicht of scheenbenen, maar verder heb ik niets meer nodig.
    Haar wassen vind ik lastiger. Bicarbonaat is baking soda (geen soda). Dat heb ik een hele poos gebruikt en ik kon het dan 1x in de 5 dagen (gemiddeld) wassen. Het zag er prima uit. Maar mijn hoofdhuid was nog altijd gevoelig met jeuk, schilfertjes en puistjes. Ik heb inmiddels heel wat geprobeerd. Aleppozeep, naspoelen met appelciderazijn (mengsel met water) en ik was het momenteel met biologische shampoo. Heb ook hier alweer 3 soorten geprobeerd, maar het probleem lost nog niet op.
    Overigens moest je niet een heel ei gebruiken voor je haar, maar alleen een eidooier ;). Hoop niet dat je een bedorven ei hebt gebruikt (omdat het zo stonk). Ik weet nog dat mijn oma vroeger shampoo had dat rook naar eigeel. Heerlijk! Dus als je een heel ei hebt gedaan, doe dan nog eens een eidooier 🙂 .
    Het blijft een persoonlijke reis. Je moet het wel echt de kans geven om te laten werken. Dus iets nieuws minimaal 1 maand volhouden en n sommige gevallen zelfs nog langer.
    Maar het is het wel waard vind ik. Mijn huid is heerlijk zacht! Daar verbaas ik me nog dagelijks over.
    Liefs,
    Pien

    • Goedele schreef:

     Bedankt voor alle tips Pien!
     Met de zon die er terug aan komt heb ik nog een vraagje ivm bescherming ertegen.. Dan kan je niet anders zeker dan (bio)crèmes gebruiken? Ik kom vaak in de zon want ik fiets heel vaak. Wil mezelf en de kids wel goed beschermen want mijn vader is gestorven aan huidkanker en ook ik heb al een melanoom moeten laten weghalen..
     Heb jij nog tips ivm zinbescherming?

     • Pien schreef:

      Graag gedaan Goedele 🙂 ,
      Ai, huidkanker. Weet je dat zonnecrème juist de (mede)veroorzaker is van huidkanker? De reguliere middelen in elk geval niet meer gebruiken, dat is stap 1.
      Wij gebruiken wel kokosolie, maar het beste werkt om gewoon vroeg in het seizoen je huid aan de zon te laten wennen. Zoals afgelopen weekend, toen heb ik al een hele middag in de zon gezeten en was ’s avonds al verkleurd. Door dat regelmatig te doen, verbrand ik veel minder snel. Maar… ik ben ook het type dat met regelmaat de schaduw opzoekt. Mijn man kan de hele dag in de zon liggen, zonder dat er iets gebeurd, en ik zou echt verbranden. Dus ik kies er liever voor om dan onder de parasol te gaan zitten 🙂 .
      Biologisch is niet per definitie goed, dat zegt alleen iets over der verbouwwijze (en je kunt de grootste troep toch biologisch verbouwen 😉 ). 100% natuurlijke cremes zal dan een betere keuze zijn en 100% natuurlijk én biologisch de ultieme keuze 🙂 . Ik heb daar geen ervaring mee. Ik lees vaak etiketten (met onbegrijpelijke ingrediënten en haak dan toch weer af. Ik probeer de kinderen ook zo vroeg mogelijk in de zon te laten gaan. En als het nodig is in te smeren met kokosolie. Heeft niet een hele hoge factor, dus wel regelmatig smeren. (word je wel mooi bruin van 😉 ). En als ze echt een hele dag in de zon in het water spelen dan trek ik ze op een gegeven moment een tshirt aan.

      Je moet vooral vinden wat bij jouw past. Iedereen staat er weer anders in.

      Liefs,
      Pien

      PS heb je ook weleens naar black salve gekeken voor huidkanker? Ik zie op Facebook hele goeie ervaringen ermee.

 7. Marjolein schreef:

  Hallo,

  Ik probeer ook te minderen, maar vind het nog wel lastig. Ik heb best een droge huid wat kan ik hier tegen doen?

  Groet,

  Marjolein

  • Pien schreef:

   Hallo Marjolein, wat leuk dat je het ook probeert. Hoe eet je? Ik merk dat ik nu ik vetrijk (volvette yoghurt, roomboter, kokosolie, en olijfolie) eet, en alles zelf maak, mijn huid vanbinnen uit wordt gevoed. Heel soms doe ik nog een beetje kokosolie op mijn gezicht na het douchen in de ochtend, maar ik denk dat dat hooguit 1x per maand is. Als ik aan het bakken ben en ik heb wat kokosolie over, of nog op de lepel zitten, wil ik het ook nog wel eens over mijn handen uitsmeren omdat ik het jammer vind het in het afwaswater te laten lopen, dan gebruik ik het liever. Maar nodig heeft mijn huid het niet meer. Het ‘grappige’ met douchegels etc. is ook, dat ze je eigen huidvet eraf halen, wat je er vervolgens weer met een potje mag toevoegen. En zo houdt de industrie zichzelf in stand.
   Je kunt dat alleen doorbreken door dat niet meer te gebruiken. Je zult verbaasd zijn hoe snel je huid eraan went.
   Wij merken het bijvoorbeeld ook aan ons douchegordijn. De rand onderaan wordt nauwelijks meer oranje van huidvet dat we eraf spoelen. Ook in de douche merk je het goed.

   Dus ik hoop dat het je lukt het helemaal af te bouwen. Overigens ben ik er met de shampoo nog niet over uit. Heb het heel lang met baking soda gedaan, maar ook daarbij blijf ik een te gevoelige hoofdhuid houden. Dus daarin ben ik nog zoekende. Met alleen water lukt alleen onze zoon van 11. Die gebruikt echt nooit meer shampoo. Met de kennis van nu, had ik vroeger nooit Zwitsal voor ze gebruikt ;). Maar goed, het leven is een leerschool en we passen toe wat we leren 😀 .
   Veel liefs!
   Pien

 8. Nigel Andreas schreef:

  Beste mensen,
  Ik heb veel problemen met mijn huid (veel irritatie en jeuk klachten). Ik zou graag over willen stappen op een gezondere reiniging van mijn huid. Ik ben automonteur en ben dus geregeld pik en pik zwart en heb een stel handen die je zonder zeep met een staalborstel niet schoon krijgt, ik ga denk ik echt niet schoon worden van water alleen. Hoe los ik dit op?

  Mvg

  Nigel

  • Pien schreef:

   Hallo Nigel,
   Dank voor je bericht. Kan me voorstellen dat je handen flink vuil worden als automonteur! De ouderwetse groene zeep helpt bij ons altijd perfect voor de vettige klussen. Dat is alweer een heel andere samenstelling dan de reguliere huidige zepen. Op die momenten lukt het inderdaad niet met alleen water 😉 . Maar als je verder het zoveel mogelijk kan laten staan, ben je al een heel eind!
   Liefs,
   Pien

   • Jeannette schreef:

    Ik maak een mengsel van koffiedik, olijfolie en wat groene zeep, en daar was ik sleutelhanden mee schoon.

 9. Nicole De Clerck schreef:

  Beste Pien,
  Ik was mijn haar sinds een aantal weken zonder shampoo. Ik heb zeer lang, veel en fijn haar en waste mijn haar voordien dagelijks omdat het snel vettig werd. Ondertussen heb ik mijn haar ook al eens met baking soda en azijn gewassen en ik merk op dat mijn haar er erg droog van wordt en dat ik er amper door geraak met de haarborstel. Ik vraag mij af of dat bruin zeep ook een goed alternatief is om je haar mee te wassen. Een goede vriendin vertelde mij dat haar haar vroeger enkel met bruin zeep gewassen werd en dat ze gezond haar had. Kan je mij ook een tip geven om makkelijker je haar te kammen zonder dat het breekt, want ik heb verschrikkelijk veel knopen in mijn haar. Alvast bedankt voor je reactie.
  Met vriendelijke groeten,
  Nicole

  • Pien schreef:

   Hai Nicole, ik heb ook gemerkt dat elke hoofdhuid en haar anders is. Zo wast mijn zoon van inmiddels 10 zich alleen maar met water. Ik was mijn haar met een mengsel van baking soda en water (zoveel baking soda dat als je het in je haar doet, wel echt kunt wassen (zonder schuim overigens). En heel soms spoel ik het uit met een koud kopje appelazijn (50% appelazijn / 50% water). Mijn haar wordt daar te zacht van… dus dat zou jij nog wel eens kunnen doen. Oh ja, als je de baking sodat eruit wast, dit dan met zo koud mogelijk water doen (ik ga steeds kouder). Dan gaan je schubben eerst weer dicht. Dat helpt ook goed, voordat je het kopje met koud water en azijn erover doet. Vervolgens weer goed uitspoelen met zo koud mogelijk water.
   Mijn ene dochter wast het het liefst met Aleppozeep (olijfzeep). Dat is ook puur natuur (eigenlijk nog meer dan baking soda). Mijn haar wordt daar te snel vet van, bij haar gaat dat goed.
   Het is inderdaad zoeken naar wat werkt voor jou. En het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen.
   Jij vindt jouw weg ook wel! Supergoed dat je deze stap al hebt gezet!
   Liefs,
   Pien

 10. Elisabeth schreef:

  Hoi, hoi,
  Wat een bruikbare tips, super! Hier zijn we sinds een paar weken shampoovrij. De rest heeft kort haar en kan met alleen water toe, maar ik gebruik toch eens per week een eidooier. Haar natmaken, eidooier inmasseren, even laten inwerken en uitspoelen. Werkt perfect en is veel minder slecht voor je haar dan backingsoda. Groetjes!

  • Pien schreef:

   Hé wat leuk Elisabeth! En een eidooier?! Die tip kende ik nog niet om het haar mee te wassen. Wel als conditioner.
   Inderdaad nog natuurlijker dan baking soda.
   Ik ga het eens proberen als shampoo! Bedankt.
   Liefs,
   Pien

 11. Marc schreef:

  Hoi Pien,

  Vandaag is mijn vierde verjaardag van een leven praktisch zonder zeep en shampoo. Ik ben van de ene op de andere dag gestopt vanuit de wil om minimalistischer te leven, nu dus vier jaar geleden. Het bevalt me uitstekend en ik zou niet meer anders willen. Ik gebruik alleen nog wat zeep voor handenwassen, en verder aftershave en tandpasta. Ik douche me – alleen met warm water – na het sporten, minimaal twee keer per week. Ik heb er geen huid- of haarklachten aan overgehouden en heb minder last van roos dan toen ik nog wel shampoo gebruikte. Alleen maar voordelen dus, behalve voor de shampoofabrikanten ;-).

  Groetjes en complimenten voor je blog,
  Marc

  • Joost schreef:

   Dag Marc,
   het valt me op dat velen toch echt behoefte blijven hebben aan “middeltjes” om te smeren, natuurlijk of niet, jij durft het aan om van de ene op de andere dag gewoon water te gebruiken en het natuurlijk vermogen van je lichaam om zichzelf te onderhouden een kans te geven. Zelf ben ik nu een week zeep en shampoo vrij de roos in mijn haar is nagenoeg weg en ik heb de indruk dat mijn oksels minder ruiken dan vroeger. Mijn vriendin moeten dit echter nog bevestigen. Ik was mijn voeten al zo’n 58 jaar niet met zeep en die ruiken echt zelden of nooit (ik draag wel enkel lederen schoenen van goede kwaliteit en in de zomer sandalen).
   Voila!

 12. Karen schreef:

  beste
  wat e goede site … begin me erin te verdiepen.
  gebruik al jaren aluinsteen ipv deodorant, is dit ook milieuvriendelijk?

  warme groeten
  Karen

  • Pien schreef:

   Hallo Karen, wat grappig, ik kende aluinsteen nog helemaal niet. Een snelle scan op internet leert me inderdaad dat het een volledig natuurproduct is dat voor 40% uit water bestaat en dat het diverse eigenschappen en gebruiksmogelijkheden heeft, waaronder antitranspirant én bloedstelpend (bij scheerwondjes).
   Leuk! Weer wat geleerd 🙂 . Bij mij werkt uiteindelijk helemaal geen alternatief onder de armen het beste. Maar een ieder is verschillend!
   Wel goed dat je je er al zo bewust van bent! Die stap heb je al gewonnen!
   Liefs,
   Pien

 13. Rob en Joyce de Vries schreef:

  Hoi Pien,
  We hebben lichamelijk werk dus we douchen iedere dag. We wassen ons met rauwe honing, ook de intieme delen. We poetsen onze tanden met kokosolie die we in kaneelpoeder en saliepoeder hebben gedipt. We maken ons eigen mondspoelwater door hele sterke salie/tijmthee (500ml) te maken en hier een theelepel keltisch zout, een paar druppels tea tree olie en een paar druppels pepermuntolie aan toe te voegen. Dit doen we in een Grolsch beugel en hebben dan genoeg voor een week. Mijn man heeft heel kort haar dus dit is geen probleem. Ik heb half lang, redelijk dun haar wat makkelijk vet wordt. We spoelen onze haren een paar keer per week gewoon met warm water uit (heel af en toe met een beetje rauwe versuikerde honing erbij), en spoelen na met heel koud water om de haarschubben weer te sluiten. De eerste maanden is dit niet echt geweldig, maar heel langzaam gaat het beter. Wel borstel ik m’n haar dagelijks twee keer heel goed om het vet over het haar te verdelen. Crèmespoeling is niet meer nodig, geen klit meer te bekennen. Als deodorant smeren we kokosolie onder de oksels en dippen dan met natte vingers bakingsoda onder de armen. Niet wrijven want dit geeft irritatie. Scheren doen we met jojobaolie of kokosolie. Na het douchen smeren we ons in met welke koudgeperste plantenolie dan ook (kokos, avocado, macadamia). Vloeibare zeep maken we door 100 gram laurierzeep op te lossen in 800 ml. water onder toevoeging van natuurlijke glycerine. En nee, we stinken absoluut niet ! We hebben een bedrijf aan huis dus we moeten representatief zijn en daar horen geen nare luchtjes bij. Het enige nadeel is dat we de douche iets vaker schoon moeten maken, dit uiteraard gewoon met soda en natuurazijn.

  • Pien schreef:

   Wow Rob en Joyce! Jullie zijn al super bezig!
   Bedankt voor al jullie tips! Daar kan ik nog wel wat van leren (en vast velen met mij). Ik ga in elk geval direct aan de slag met het mondwater!
   Heb nog gedroogde salie hangen, zal daar snel eens poeder van maken!
   Veel liefs,
   Pien

 14. Brenda schreef:

  Hoi Pien,

  Ook ik ben over van dagelijks douchen en haren wassen. Ik hen lang dik golvend haar, dat altijd vet was. Ik was het nu elke 3-4 weken met backingsoda, 3 eetlepels op 100 ml water, daarna spoel ik met natuurazijn/water 50/50. Ik heb nu super makkelijk haar. De avond voordat ik het ga wassen smeer ik kokosolie in mijn haar en pak het in, de volgende dag was ik het dan ’s ochtends. Gevolg, zachte kabeltouwen ipv stugge stroo-achtige kabeltouwen. Tanden poetsen doe ik met kokosolie met backingsoda. Scrubben doe ik ook met backingsoda

  Wasmiddel en wasverzachter maken wil ik ook gaan doen. Ben alleen nog opzoek naar een goed recept. Langzaam aan verdwijnt de meuk uit de badkamer en de keuken

  • Pien schreef:

   Hallo Brenda, dat gaat geweldig lees ik wel! Wat een mooie aanpak! Snap dat je veel meer baking soda nodig hebt, doordat het de avond ervoor hebt ingepakt met vet. Dat kon weleens de truc zijn. En wat heerlijk dat je het dan zo lang niet weer hoeft te wassen! Zo ver ben ik nog niet. Maar al ’t in de vakantie of een weekend eens proberen. Misschien is die aanpak ook voor mij geschikt 🙂 .

   Wasmiddel maken doe ik al veel langer. Dat bevalt ons reuze goed. De eerste keer dat ik geurloze was uit de trommel haalde. Echt geweldig!
   Wasverzachter gebruik ik niet. Eigenlijk bijna nooit gebruikt.

   Recepten vind je ook op deze site: http://www.gezondlevenmetpien.nl/zelf-schoonmaakmiddelen-maken/

 15. Silkie schreef:

  Hey Pien,

  Ik douch mij nog wel elke dag, maar een paar maanden geleden ben ik met douchegel en deo gewoon van de ene op de andere dag zonder problemen gestopt en ik heb toch nog geen klachten gehoord dat ik zou stinken ofzo 😉
  Haren gaat wat moeilijker, ik waste vroeger elke dag met shampoo en ik heb het een tijdje met baking soda geprobeerd maar mijn haar werd steeds maar vettiger. Daarna ben ik terug op shampoo overgeschakeld en mijn haar werd wel veel minder snel vettig, ik moest het om de 3 dagen wassen.
  Nu ben ik bijna 3 weken gestopt met shampoo en was ik het enkel dagelijks met water. Het blijft momenteel wel nog vettig, maar ik heb het gevoel dat het toch lichtjes aan het beteren is en ik hoop dat de vettigheid na een tijdje verdwijnt. Heeft er iemand hier ervaring mee?
  Ik heb gelukkig wel lang haar waardoor ik het allemaal kan vastmaken en het niet opvalt dat het zo vettig is 😉

  • Pien schreef:

   Hey Silkie,
   Goed om te horen. Weer iemand die gestopt is 😀 .
   Ik waste ook elke dag mijn haren en heb dat eerst opgerekt voor ik de overstap waagde. Maar het zou ook gewoon met baking soda moeten kunnen. Toch zijn er meer mensen die niet tegen baking soda kunnen. Of waarvoor het mengsel gewoon heel erg nauw steekt. Zoals bij mijn tweede dochter. Haar haar is vrijwel altijd vet, ook al is het mengsel voor de rest van het gezin goed. Mijn zoon wast zijn haren zonder shampoo. Dat gaat perfect (hij is nu 10). Omdat we het haar van mijn tweede dochter wel heel erg vet vinden blijven heb ik het gisteren met aleppozeep gewassen. Dat resultaat lijkt een stuk beter. Dus dat ga ik nog een paar keer proberen. Azijn gebruiken hielp bij haar ook niet.
   Dus het is soms zoeken naar het juiste product. Alleen met water heeft manlief ook een hele periode geprobeerd. Toch ging het vette laagje niet weg, ’t werd uiteindelijk steeds vetter. Dus hij is toen toch maar weer overgestapt op water met baking soda. Terwijl velen zeggen dat dit wel weer weg zou moeten gaan. Maar na een paar maanden hadden we die hoop niet meer 😉 .

   Wel scheert hij inmiddels met Aleppozeep met 30% laurierolie. Dat was even wennen, maar hij gaf aan dat nu zijn huid daaraan gewend is het wel lijkt alsof hij zich veel gladder kan scheren.

   Kortom… soms moeten we wat hobbels overwinnen om te komen waar we willen zijn.

   Succes met jouw reis, ik hoop dat er nog meer ervaringsdeskundigen zijn die je kunnen adviseren.
   Liefs,
   Pien

 16. sylvia schreef:

  Hoi met sylvia, ikgebruik sinds een paar maanden geen zeep meer en maak tandpasta en deo ook zelf. De laatste keer heb ik ook lavendel. bij de deo gedaan maar dat bevalt me niet goed. En mijn haar alleen met water bevalt ook goed. En bij de deo doe ik oom een schepje arrowoot en dat bevalt mee goed. En bij de tandpasta ook fijngemalen hymalaya zout, bevalt me heel goed. Ook wasmiddel maak ik zelf en het word en goed schoon en kind geen juik meer(vanmiddag een truitje met rode jam vlek en zonder te behandelen gewoon in de.wasmachine en eruit. En dit is ook een hele leuke site.

  • Pien schreef:

   Wat leuk om te horen Sylvia! En wat goed, je haar wassen met alleen water. Dat is met nog niet gelukt. Heb wel tegen manlief gezegd dat ik dat in het weekend wil gaan uitproberen. Gewoon kijken wat er gebeurd. En al zal ik dan in eerste instantie weer dagelijks haar wassen, dat is dan alweer beter dan met baking soda. Hoe puurder, hoe beter ;).
   Geen deo bevalt me heel goed. Ja en eigen wasmiddel …. leuk toch? Hoe simpel kan ’t zijn. Sommigen vragen waar ik de tijd vandaan haal, maar ’t is echt niet veel werk. Volgens mij ben ik meer tijd kwijt als ik naar de winkel ga en een fles wasmiddel moet kopen 😉 .
   Liefs,
   Pien

 17. Gwendolyn schreef:

  Hoi Pien,

  Ik douche inderdaad nog maar 3x in de week en gebruik bijna nooit zeep. Haren wassen doe ik 1 x per week met baking soda en azijn spoeling. En ik denk zelfs dat ik het wassen nog langeregeld uit kan stellen op den duur omdat je haar steeds minder snel vet wordt.

  Ik gebruik sinds een week aluinsteen als deo en dat bevalt mij prima. Ik heb mezelf er nog niet op kunnen betrappen dat ik ruik, zelfs niet na het sporten!! Als scheermiddel gebruik ik kokosolie en ook dat werkt fijn.

  We zijn goed bezig met zn allen!!

  • Pien schreef:

   Hai Gwendylyn, wat leuk om te horen!
   Inderdaad, we zijn erg goed bezig met elkaar. Zo verkleinen we allemaal onze voetstap op deze aarde 🙂 .
   Liefs,
   Pien

 18. André schreef:

  Sedert zo’n 25 jaar, sedert mijn 40ste, ben ik gepensioneerd mijnwerker. Voordien gebruikte ik dagelijks na het werk in een Belgische kolenmijn, ruim wat shampoo en zeep om olie, steenstof en -slijk, en kolenstof uit mijn haar en van mijn huid te krijgen. Vanaf mijn pensioen beperkte ik douches, shampoo en zeep tot 2 keer per week. Na een paar jaar raadde een onbekend iemand op een naaktstrand me aan de dag te beginnen met een koude douche, een tweetal minuten en intussen met de handen wrijven waar het water op de huid komt. Hooguit één seconde een br-gevoel. Met de jaren verdween de koudwatervrees, en deed ik dat dagelijks, zonder enig mengen met warm water. ’s Winters is dat soms ijskoud, zo erg dat het wel even pijn doet. De eerste jaren dacht ik wel eens “Wat doe ik mezelf aan?” Maar nu wil ik het geen dag meer missen, vooral om het goede, frisse gevoel dat je d’r aan overhoudt. Vooral als je daarna nog een kwartier tot een half uur in je blootje loopt. Maar ik weet niemand te overtuigen om ook met een lekker koude douche z’n dag te beginnen. Ze weten niet wat ze missen. Je artikel heeft me doen besluiten ook alle gebruik van zeep, shampoo, tandpasta enz. te gaan beperken tot het echt noodzakelijke. Maar waarom zijn al die tussenfases nodig? Is dat omdat je huid tijd nodig heeft om te wennen, of om wat tussen de oren zit langzaam te wennen aan een nieuw idee?

  • Pien schreef:

   Hallo André, wat leuk jouw reactie en jouw verhaal te lezen!
   Ik begrijp het wel hoor die koude douche. Maar het kost me minder moeite als ik in zee of in een meertje zou moeten springen dan ’t onder de douche voor elkaar te krijgen 😉 . Ook in een sauna merk ik dat een bad makkelijker is dan een douche.
   Maar met een koude straal eindigen na het douchen schijn je ook al flink resultaat te boeken. Dat is makkelijker, alleen vergeet ik dat regelmatig. Als ik me was ’s morgens, was ik overigens wel met koud water. Heerlijk, zo’n plens koud water in mijn gezicht. En de rest van mijn lichaam is zo warm, dat een washandje niet lang koud blijft 🙂 .

   Wat betreft de fases… je hebt wel een goed punt… ik hoopte eigenlijk te bereiken dat ik alleen maar met water mijn haren kon wassen. En dat ik heel lang zonder zou kunnen. Ik weet dat mijn oma dat vroeger maar 1x in de zes weken deed, als ze naar de kapper ging.
   Mijn zoon van 10 gebruikt inmiddels ook helemaal geen zeep meer, ook niet voor z’n haar en dat zit geweldig. Ik denk wel dat ’t helpt als je minder gewend bent (hij is nog jong en waste sowieso niet dagelijks zijn haar). Ik ben inmiddels 43 en ben toen ik twintig was ofzo overgeschakeld op dagelijks douchen. En omdat mijn haar beter zat na het haren wassen, dagelijks gaan haren wassen… Maar ik ben het met je eens. Je kunt gewoon nu stoppen met shampoo. En op het moment dat ’t vet wordt gaan wassen. Alleen met water of met water en baking soda… Manlief heeft een poosje geprobeerd om alleen met water te doen, maar uiteindelijk toch maar weer ook met baking soda. Het haar zag er zo vet uit en werd van wassen met water niet meer ‘droog’. Het is dus voor een ieder verschillend. Je moet gaan ervaren hoe jouw lichaam reageert 🙂 .
   Wel goed dat je het nog verder wilt afbouwen!
   Poetsen doe ik momenteel met alleen kokosolie. En als het even kan naspoelen met een zoutoplossing (van Himalayazout). En als zeep hebben we intussen Aleppo zeep, van olijfolie en 15% laurierolie. Verder niets. Dus als ik anders mijn handen bijv. niet schoon krijg, gebruik ik dat.
   Maar geen chemische zepen enzo meer. En ook geen haarschuim meer. En de parfum… gaat sinds kort op mijn kleding en niet meer op mijn huid.

   Succes met jouw reis!
   Liefs,
   Pien

 19. Wendy schreef:

  Hoi Pien,

  Goed te lezen dat er meer mensen zijn hier mee bezig zijn. En fijn dat je het ook met ons deelt, zodat wij er ook door geïnspireerd raken en van elkaar kunnen leren. Ik had een aantal jaar geleden al gelezen over zeepvrij, maar vond de stap toch erg groot. Hoewel ik eigenlijk nooit veel zeep of andere troep heb gebruikt. Fijn om te lezen dat het in stapjes zo ook goed kan. Ga ik zeker proberen!
  Mijn haren was ik al een hele tijd om de dag en die stap vond ik net als jij ook heel makkelijk te doen. Ben nu begonnen met minder shampoo te gebruiken, want ja, je haar droogt er vreselijk van uit. Toen ik zwanger was, waste ik mijn haar om de drie dagen en dat ging toen eigenlijk prima. Vraag me niet waarom ik toch weer teruggegaan ben naar om de dag 🙂
  Werkt die kokosolie echt? Jee, ben benieuwd. Vind het vreselijk om naar zweet te ruiken, dus dat vind ik best een grote stap.
  Nou Pien, succes met je stappenplan en dank voor je inspiratie!

  Groetjes, Wendy

  • Pien schreef:

   Dank voor je reactie Wendy!
   Het is altijd goed je er bewust van te zijn en actief zijn met minderen.

   De kokosolie bevalt me uiteindelijk niet als deodorant. Eigenlijk werkte het averechts. Ik vond mezelf juist dan ‘stinken’.
   Maar ook nu zijn er heel soms momenten dat ik mezelf ruik… maar heb inmiddels door dat dit gebeurt op de momenten dat ik me niet helemaal comfortabel voel. Voornamelijk op mijn werk. Voor die gevallen heb ik toch vaak nog iets van een geurtje mee. Mocht het gebeuren, dan heb ik iets achter de hand. Maar verder gaat het zonder eigenlijk heel goed.

   Mijn zoon wast z’n haren alleen nog maar met water. En hooguit 1x per week. Gaat perfect. Kijk, dat is mooi als je nog jong bent. Maar mijn middelste heeft lang haar en dat blijft snel vet. Ook met baking soda. Voor alsnog lijkt het een utopia om alleen maar water te gebruiken met het haarwassen. Maar wie weet komt het er toch nog eens van. 1x in de 4 dagen is ook al een stuk beter dan dagelijks en in elk geval is het hele gezin inmiddels shampoo en douchegel vrij. Sterker nog, vandaag hadden we de overtollige voorraad aan de weg gezet om gratis mee te nemen. We zijn alles kwijt 😉 . Dus ook geen verleiding meer om het wel te pakken. Hebben we weer extra ruimte in de kasten 😀 .

   Veel succes met jouw reis!

   Liefs,
   Pien

   • Wendy schreef:

    Hoi Pien, dank je voor je snelle reactie!
    Knap van jullie hoor dat jullie helemaal shampoo en douchegel vrij zijn! En wat goed dat jullie er allemaal aan meedoen. Dat motiveert.

    Misschien is het per persoon verschillend of de kokosolie werkt of niet. De ene persoon ruikt sowieso van nature al sterker dan de andere. Misschien maakt dat uit. Toch eens de olie proberen denk ik. Zeker nu ik dingen heb gelezen over bepaalde stoffen in deodorants die niet erg goed zijn voor onze gezondheid. Misschien zijn er nog andere alternatieven?

    Zelf heb ik ook lang haar net als jouw dochter, dus maar even afwachten hoe het gaat zonder shampoo straks…

    Fijne dag nog verder!
    Liefs,
    Wendy

   • Karin schreef:

    Beste Wendy en Pien
    Ik gebruik sinds kort een deo gemaakt van kokosolie, maizena en baking soda. Ik heb nog nooit een deo gehad die zo goed werkte! Mocht alleen kokosolie niet goed werken, kun je altijd nog met baking soda en maizena proberen dus 🙂

    • Pien schreef:

     Dank je voor de tip Karin 🙂 . Fijn dat dat voor jou goed werkt. Mij bevalt helemaal niets doen prima. Dus ook geen gedoe met maken van deo 🙂 .
     Manlief gebruikt uitsluitend een heel klein beetje kokosolie en dat bevalt hem goed.
     Liefs,
     Pien

 20. Anet schreef:

  Sinds een paar maanden geen shampoo meer. Ik was haren met appelazijn en bakingsoda. Deo maak ik zelf van kokosolie met bakingsoda en n paar druppels lavendelolie. Minder zweten en geen vet haar meer. Overgangsfase is even moeilijk, je hoofdhuid moet herstellen en in balans komen. Kan t iedereen aanbevelen. Ik ga nog wel iedere dag douchen en gebruik dan zeep zonder Sodium Laureth Sulfate.

  • Pien schreef:

   Goed om te horen Annet! Ik was inmiddels 1x per 4 dagen nog met wat bakingsoda. De appelazijn beviel mij niet goed. Ik hoop binnenkort met alleen water te kunnen wassen. En de kinderen hoop ik in deze zomerperiode ook naar een zeeploos bestaan te krijgen.

   Liefs,
   Pien

 21. Ilona schreef:

  Ik zit er inderdaad ook al een tijdje aan te denken om zelf mijn tandpasta te maken en mijn deodorant. Wat ik hier lees is nog beter voor mezelf en het milieu. Ben alleen bang dat ik naar zweet ga ruiken en mijn haar vet word. Ik ga alles nog eens rustig doorlezen en kom er zeker op terug. Wanneer was je van plan te gaan starten? Ikzelf ben een uitsteller maar heb aan de andere kant ook wel even nodig om me voor te bereiden (geestelijk) om er volledig voor te gaan. Groet,ILona

  • Pien schreef:

   Hallo Ilona,
   Dank voor je reactie! Je lichaam heeft zeker tijd nodig om zich aan te passen. En je bepaalt natuurlijk zelf het tempo. Ik ben de afgelopen tijd van dagelijks douchen naar 4x per week douchen. En douchen doe ik eigenlijk om het haren wassen, wat ik dus inmiddels ook nog maar 4x per week doe. De andere dagen was ik mezelf gewoon met een washandje. Ik ben de afgelopen tijd ook al steeds minder shampoo gaan gebruiken. Wilde ik vroeger een dikke schuimpruik, nu merk ik dat het haar ook zonder schuim er toch goed uit komt te zien. Dus het is langzaam afbouwen. Vandaag is het de eerste keer dat ik 2 ochtenden achter elkaar mijn haren niet heb gewassen. Vond wel dat het vandaag minder zat (en ik had wel een kantoordag 😐 ). Heb dat van me afgezet. Waarschijnlijk ben ik de enige die dat ziet. En het is ook wel weer een overwinning.
   Deo gebruik ik nooit veel. Daar heb ik nog niet echt minder van gebruikt, al waren/zijn er ook wel dagen dat ik deodorant vergeet op te doen. Parfum draag ik zeker naar kantoor ook nog steeds.

   Dus ik heb al wel een paar stappen gezet, maar zal ook echt nog wel nieuwe stappen moeten zetten. Morgenochtend in elk geval weer lekker douchen en haren wassen. En dan weer kijken hoe lang het goed zit. Ik vond de stap naar om de dag wassen heel erg klein. Dat heb ik gewoon direct gedaan. Hoop dat de stap naar 2 dagen ertussen ook zo makkelijk gaat. Heb de vorige stap een maandje gedaan denk ik zo. Dus wel echt rustig aan.

   Tandpasta heb ik ook zelf gemaakt. Heb je dat recept ook al gezien? Heb dat een flink aantal maanden gebruikt.
   Ben afgelopen kerstvakantie begonnen met oilpulling met olijfolie. Ben daar nu vorige week mee gestopt. Ik merk geen verbetering. Poets nu een maand zo’n beetje niet meer met de eigengemaakte tandpasta, maar denk dat ik nu ik gestopt ben met de oilpulling dat wel weer ga oppakken. Het is lastig uit te leggen waarom ik ermee ben gestopt en nu toch weer ga beginnen. Ik volg mijn hart maar. Niets moet… het moet ook goed voelen :).

   Hoop dat jij dat je weg ook vindt :).

   Liefs,
   Pien

Share