Koolhydraatarme auberginefrietjes met krokante korst

Koolhydraatarme aubergine frietjes met zelfgemaakte mayonaise van milde olijfolie

Toen manlief dit recept voor het eerst maakte was ik helemaal ‘flabbergasted‘. Jeetjemina wat is dit lekker zeg! En sindsdien gebruiken we het voor verschillende doeleinden: Je kunt het als borrelhapje of tapa gebruiken, maar ook om de pasta te vervangen, én als bijgerecht als aardappelvervanger naast bijv. sla en vlees. Kortom, je kunt er vanalles mee. Het is wel wat bewerkelijk, maar het is de moeite waard!

Aubergine is een veelzijdig in te zetten groente. Ik leerde het kennen toen ik (lang geleden) in Griekenland werkte en moussaka at. Inmiddels heb ik zelf ook een koolhydraatarme moussaka versie gemaakt. Aubergine is heerlijk als het gebakken is. Je kunt het hetzelfde gebruiken als courgette. Dus ook als pastavervanger en bijv. als lasagnebladen (gewoon met een kaasschaaf).

Recept koolhydraatarme auberginefrietjes met krokante korst

2-3 personen

Ingrediënten:

  • 1 (biologische) aubergine
  • 80 gram blond lijnzaad (fijnmalen)
  • 50 gram Parmezaanse kaas (raspen)
  • 10 gram Himalayazout
  • 1/2 ei (licht opgeklopt)
  • Kokosolie om in te bakken (roomboter kan ook)

TIP: gebruik een koffiemolen om lijnzaad fijn te malen. Doe dit altijd vlak voordat je lijnzaad gaat gebruiken.

Bereidingswijze:

  1. Maal de lijnzaad fijn, rasp 50 gram kaas, doe beiden in een kom en voeg hieraan de zout toe en mix het door elkaar.
  2. Klop een ei licht op en neem de helft in een glas of kommetje
  3. Was de aubergine en snijd deze in ronde plakken van ca. 8 mm
  4. Doe een aantal plakken op elkaar en snijd deze vervolgens in reepjes van wederom ca. 8 mm breed. Doe de auberginefrietjes in een andere kom.
  5. Voeg hieraan de ei toe en meng het ei er goed doorheen zodat alle auberginestukjes een klein laagje ei hebben.
  6. Doe vervolgens een beetje lijnzaad/kaasmengsel over de aubergine en schud dit in de kom, zodat zoveel mogelijk auberginefrietjes bedekt raken. Herhaal dit, maar laat nog een beetje over, mocht je later nog een frietje hebben die te weinig bedekt is, dan kun je die nog bijwerken.
  7. Doe ruim kokosolie in een koekenpan, tot er een klein laagje is.
  8. Bak hierin een deel van de auberginereepjes in, tot het aan alle kanten een krokant korstje heeft.
    Aubergine frietjes bakken in kokosolie
    Je kunt niet alles in een keer bakken. Dus zorg dat je een bord of ovenschool op een warmhoudplaatje zet zodat de aubergine patat lekker warm blijft.
    Koolhydraatarme aubergine patat op een Denby bord

Je kunt deze heerlijke én gezonde frietjes als snack bij de borrel nemen met natuurlijk zelfgemaakte mayonaise, of als bijgerecht, vervanger van aardappel bij de maaltijd of zelfs als vervanger van de pasta, bij de (natuurlijk zelfgemaakte) pastasaus.

Eet smakelijk!

Koolhydraatarme aubergine frietjes met zelfgemaakte mayonaise van milde olijfolie

Print Friendly

Reacties zijn niet toegankelijk

Share