Pindakaasbrood koolhydraatarm LCHF

Hoe simpel kan het zijn? Ja echt, met alleen pindakaas, eieren en bakpoeder zet je inclusief bereidingstijd in 45 minuten een vers warm broodje op tafel. Per sneetje maar 2 koolhydraten.

Ik heb net een warm plakje gehad met verse roomboter. Ja, je proeft de notensmaak, maar het is voor talloze doeleinden geschikt. En ideaal voor op vakantie. Potten pindakaas en potje wijnsteenbakpoeder mee, eieren kun je lokaal kopen. En je hebt dagelijks vers brood. Deze past weer mooi in het lijstje van broodvervangers.

Met eiersalade, of als clubsandwich, of met heel veel kaas, of brie met walnoten en ietsje honing (ja, ja honing hoort niet thuis in de Broodbuik keuken, maar soms is het toch wel verdraaid lekker). Of je gebruikt het met toastjes beleg en serveert het bij de borrel. Mogelijkheden te over. Ontdek het zelf!

Ik ga trouwens eens experimenteren of ik dit brood ook op het vuur kan maken. Zodat je het ook zonder oven op vakantie kunt maken. Uitkomst zal ik later hier plaatsen.

Recept voor pindakaasbrood koolhydraatarm

15 sneetjes
Oven voorverwarmen op 175°C

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Pindakaasbroodje-koolhydraatarm-broodvervanger-pien-dijkstra-lchf-broodbuikDoe de pindakaas en eieren in een kom en roer dit met deeghaken goed door elkaar tot het smeuïg is.

Voeg de bakpoeder en evt. zout en olie toe.

Roer het nogmaals door elkaar.

Doe het in de vorm en bak het in 40 minuten gaar.

Eet smakelijk!

* Ik ga dit trouwens ook eens met andere pasta’s proberen. Ik heb nog een potje witte amandelpasta staan wat de kinderen niet lekker vinden. Zo is het mooi her te gebruiken en witte amandelpasta zal iets neutraler smaken denk ik (voor wie daar behoefte aan heeft ;).

Voedingswaarde per sneetje (15 stuks)
Koolhydraten :  2  gram
Vetten    : 10,7 gram
Eiwitten   :  6,4 gram
Calorieën   : 133

Pindakaasbrood-koolhydraatarm-broodvervanger-pien-dijkstra-lchf-broodbuik

 

Print Friendly

21 reacties

 1. Linda schreef:

  Pindakaasbrood staat in de oven
  Maar ik hoop dat hij nog flink rijst is nu maar dun laagje.

  • Pien schreef:

   Hai Linda,
   hoop niet dat je een hele cakevorm hebt gebruikt? Het is inderdaad niet zo’n heel groot broodje.
   Hoop dat het resultaat wel goed is!
   Liefs,
   Pien

 2. Ricardo Leclaire schreef:

  Ik kwam gisteren dit recept tegen op zoek naar keto-recepten. Vandaag gemaakt, prima gelukt met jouw aanwijzingen, en erg lekker. Hoop alleen dat het in te vriezen is. Doe makkelijk een paar dagen over zo een brood. Volgende keer kleinere portie.

  • Pien schreef:

   Hallo Ricardo,
   Leuk om te horen! Geniet ervan!
   Liefs,
   Pien

   • Ricardo Leclaire schreef:

    Hallo Pien,

    Nog een korte vraag – zou het niet helpen om gist toe te voegen voor het rijzen? Dat haalt volgens mij zelfs ook nog wat suiker eruit 🙂

   • Ricardo Leclaire schreef:

    Beste Pien,

    Ondanks dat hij de eerste keer heerlijk was, is hij de tweede en derde keer wat zurig. Ik heb alleen de hoeveelheden wat veranderd om wat meer te maken, maar meer heb ik niet anders gedaan zo ver ik zelf weet. Heb je enig idee waar het aan kan liggen? Is er een bepaald ingredieënt dat bij teveel of te weinig kan zorgen voor een zure smaak?

    • Pien schreef:

     Hallo Ricardo, als je alle ingrediënten evenredig aanpast, zou de uitkomst hetzelfde moeten zijn. Heb je ook dezelfde soort/merk ingrediënten gebruikt? Heb je wellicht baking soda gebruikt ipv wijnsteenbakpoeder? Baking soda vind ik altijd wat zurig smaken. Maar verder zou ik het niet weten. Het aantal ingrediënten is zo beperkt en van nature is niets zurigs. Maar misschien toch de wijnsteenbakpoeder iets minderen?
     Liefs,
     Pien

 3. Deshny schreef:

  Beste Pien,

  ik heb het pindakaas brood gemaakt, ik heb 4 eitjes en bakingsoda gebruikt.
  Maar het is ontzettend droog, terwijl het heerlijk ruikt, is het niet weg te krijgen. wat heb ik fout gedaan? verder heb ik het receptuur gewoon aangehouden

  • Pien schreef:

   Hallo Deshny,
   Wat jammer! Hij moet juist heerlijk zijn, zeker vers gebakken! Wat voor pindakaas heb je gebruikt? Een reguliere pindakaas is heel anders dan biologische pindakaas. Biologische pindakaas bestaat uitsluitend uit pinda’s (zo lang gemalen tot er ook olie uitloopt) en soms wat zeezout. Maar reguliere pindakaas is vaak heel stevig. Het kan dus zijn dat er toch te weinig vocht/olie in zat. En meer dan 3 eieren zou ik geloof ik niet doen.
   Hopelijk probeer je het nog eens.
   Liefs,
   Pien

 4. maria schreef:

  echt he… ik heb hem 2x geprobeerd te maken met gewoon bakpoeder was wel lekker maar hij komt echt he-le-maal niet omhoog…. De eerste keer met pindakaas met stukjes, dacht dat het daar aan lag, toen met gewone pindakaas, toen ook niet.. is het omdat het biologische pindakaas moet zijn? kan het ook met gewone pindakaas? en hoe zit het met het bakpoeder en die kokosolie, moet dat? ligt het echt puur aan de vorm? moet het echt een kleintje zijn? kan het dan ook in muffinvormpjes? zou die dan wel omhoog komen? echt he… geeeeeen mm rijzen…. pffff

  • Pien schreef:

   Hai Maria, Wat jammer dat ’t je nog niet gelukt is. Gewone bakpoeder is prima. Is minder gezond, maar dat is een keuze die een ieder voor zichzelf maakt 😉 . Aan de pindakaas kan het wel degelijk liggen. Biologische pindakaas bevat niets anders dan pinda’s (en soms zout). Bekijk maar eens wat een gewoon potje pindakaas aan ingrediënten heeft. Gewone pindakaas is volgens mij ook heel stevig, terwijl biologische pindakaas uit de pot te gieten is (weliswaar heel dik, maar het lukt wel).
   Het ligt dan niet aan de vorm. Het moet in elke vorm kunnen, dus ook in muffinvormpjes. Maar de vorm bepaalt niet of iets rijst, dat doen de ingrediënten én de warmte.

   Hoop dat het je nog eens waagt met de juiste ingrediënten en het dan wel lukt 🙂 .
   Liefs,
   Pien

 5. Bianca Gerritsen schreef:

  Hoi Pien,

  sorry voor de late reactie. Bedankt voor jouw reactie 🙂 zou ik mogen vragen waar jij die bakvorm hebt gehaald, lijkt mij ook erg handig! Dus dan maar met 4 eieren proberen, zou het dan beter gaan? Ben benieuwd naar je tweede keer bakken.

  Lieve groet

  • Pien schreef:

   Hai Bianca,
   Wij hebben ‘m bij Blokker vandaan. Ideaal. En je cakevorm blijft schoon, nooit meer dat je iets er lastig uithaalt. En dit materiaal kun je heel eenvoudig afwassen.
   http://www.blokker.nl/nl/blknl/cake-bakpapier
   Ja, idd maar met 4 eieren proberen. Dat doet t eindresultaat vast goed! (Wil je het laten weten?)
   Heb geprobeerd deze afgelopen zondag te maken, maar de kinderen wilden liever 3-in-de-pan… dus nog altijd geen tweede keer geweest 😉

   Liefs
   Pien

   • Bianca schreef:

    Hey Pien,

    Daar was ik weer. Ik ga achter de bakvorm aan, maar deze is momenteel uitverkocht. Misschien kan ik het ergens anders vinden. Lijkt mij erg handig!

    Ik heb het nog niet gebakken, jij? Drie in de pan is ook heerlijk! 🙂

    Lieve groet

    • Pien schreef:

     Hai Bianca,
     Ik heb ‘m vorige week nog gekocht bij Blokker (als Sinterklaascadeautje voor mijn vader – niet verder vertellen 😉 ). Was nu maar € 1,99) Hij zag ‘m op mijn verjaardag en het leek ‘m ideaal. En ik gebruik ‘m meerdere keren per week (voor elk brood dat we bakken), en hij is nog steeds goed.
     Hoop dus dat je snel een filiaal vindt, waar het wel verkrijgbaar is 🙂 . En anders online bestellen op een moment dat ze geen verzendkosten hebben. Even in de gaten houden. Komt vast in deze periode nog wel voor!
     Liefs,
     Pien

 6. Kim schreef:

  Hoi Pien!

  Ik ga dit recept zo eens proberen, maar vroeg me af of ik het eventueel ook naderhand kan invriezen? Heb je daar ervaring mee? En zo niet, hoe lang is het dan houdbaar, want kan geen hele brood in m’n uppie op in 1 dag 😉

  Ik hoor het graag,

  Groetjes Kim

  • Pien schreef:

   Hai Kim,
   Direct invriezen zou misschien nog gaan, maar heb ik niet geprobeerd. Ik vond ‘m een dag later al een stuk minder (te stevig).
   Heb ‘m nog geen tweede keer gemaakt, maar was van plan de volgende keer een extra eitje toe te voegen zodat ’t wat luchtiger wordt.

   Maar direct na het bakken, zo half warm is het echt om te smullen!
   Dus maak anders een klein beetje. In een kleine vorm, of in 2 muffinvormpjes ofzo…

   Succes!
   Liefs,
   Pien

 7. Monique schreef:

  ik heb het net gemaakt en ben er nu van aan het smullen! lekker bros aan de buitenkant en zacht en smeuïg van binnen. Bedankt voor dit top recept!

 8. Bianca schreef:

  beste Pien,

  Wat een super leuk recept. Ik heb deze vanavond meteen gemaakt. Helaas komt het brood bij mij niet zo mooi uit de oven. Het rijst amper. Zou dat kunnen komen omdat ik gewoon bakpoeder hebt gebruikt?
  Zou ik mogen vragen, hoe groot jouw cakevorm is!

  Ohh ja, ik heb hete lucht oven. Is de stand dan misschien anders?

  Hoor heel graag van je 🙂

  Groetjes Bianca

  • Pien schreef:

   Hai Bianca,
   Wat leuk dat je dit brood ook gemaakt hebt!
   Ik heb dit in een kleine vorm gemaakt. Ik heb een inschuifbare ‘anti-aanbak vouwvorm’ die ik dan in een cakevorm zet. Maar dan kan er nog een dikke mok naast staan. Dan kom je zo’n beetje op 2/3 van een normale cakevorm.
   Het rijst niet super, maar zeker wel wat. Dat je normale bakpoeder hebt gebruikt zou niet uit mogen maken. Ik heb ook een heteluchtoven en bak vrijwel alles standaard op 175 graden (ivm vorming van AGE’s). Nou zit er natuurlijk wel wat verschil tussen ovens, maar dat zou niet superveel uit mogen maken.
   Wel vonden we ‘m vrij stevig. De dag van bakken is heerlijk, maar de volgende dag al minder.
   Ik heb ‘m nog niet weer gebakken, maar de volgende keer zou ik een eitje meer erbij doen. Om te kijken of de luchtigheid verbeterd kan worden. Maar dat heb ik dus nog niet getest.
   Ik denk wel dat ’t ‘m erin kan zitten dat de laag te dun was. Dus dat de vorm te groot was.
   Hoop dat de smaak er niet onder te lijden heeft!
   Liefs,
   Pien

Share