Over Pien Dijkstra

In 1970 kwam ik in Friesland op de wereld. Als eerstgeborene van twee liefhebbende ouders. Ik kreeg nog twee broertjes en groeide tamelijk beschermd en onbezorgd op. Ik heb op meerdere plekken gewoond in Nederland én voor mijn werk in het buitenland, waardoor ik niet gebonden ben aan een plaats. Waar ik me goed voel, kan ik wonen.

Ik denk anders dan de meeste mensen. Stel vragen die anderen niet stellen en vind andere dingen logisch. Dat zit in me, dat is me niet geleerd. Ik maak het mezelf hierdoor vaak moeilijk. Je geen vragen hoeven stellen is veel eenvoudiger dan wanneer je zelf over dingen moet gaan nadenken. Maar het voelt als mezelf verloochenen als ik niet op zoek ga naar antwoorden op mijn vragen.

Mijn vader was de eerste acht jaar van mijn leven bakker. En hij bakte altijd de verjaardagstaarten. De liefde voor bakken moet ik dan ook van hem hebben. Dat vind ik al mijn hele leven leuk.

Voordat ik manlief ontmoette, had ik nooit kunnen vermoeden dat ik naar een naaktstrand zou gaan en in mijn blootje met andere mensen zou praten. Toch is dat sinds ik hem ken, normaal geworden. Naturisten zijn in het algemeen anders, toegankelijker met meer respect voor de omgeving. Laten geen troep achter en letten op elkaars spullen. En het doet wonderen voor je zelfacceptatie!

Pas toen ik mijn eerste kind kreeg (in 2000), ging ik nadenken over vaccinaties. Zoveel ziektes inspuiten. Dat kon toch niet goed zijn? We gingen online op onderzoek uit. En hoewel we nog lang niet alle antwoorden hadden, we wisten wel dat we het eerste jaar niet zouden inenten. Dan kreeg het immuunsysteem kans zelf op te bouwen. Na dat jaar zouden we gaan bepalen wat te doen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor niet inenten. De eerste paar maanden spannend, daarna steeds meer als de beste keus die we ooit konden nemen. Heerlijk! Door de zoektocht én de ziekte van manlief in deze tijd komt de alternatieve geneeswijzen op ons pad. En waar de reguliere geneeskunde het laat afweten, lukt herstel via homeopathie en aanpassing van het voedingspatroon wel.

Nu we sinds de zomer van 2013 de eetwijze volgens Broodbuik volgen, kwam ook de behoefte om zelf groenten te telen. Biologische groente is duur. We melden ons aan voor een moestuin en kregen die in december 2013 toegewezen. We richten onze moestuin in volgens de principes van permacultuur en leren enorm veel. We zetten hiermee een eerste stap naar onze droom, waarbij we energieneutraal en bij voorkeur zelfvoorzienend kunnen wonen (bij voorkeur in een warm land als Spanje).

Kortom, deze website behelst alle aspecten die deel uitmaken van mijn leven. Misschien bij jou ook, misschien slechts 1 onderdeel. Ik hoop dat ik je op dat gebied kan inspireren of kan vermaken :).

Lees hier hoe Broodbuik mijn leven veranderde

4 reacties

 1. Esther schreef:

  Inspirerend, Pien! Sinds een week flink aan het proberen te veranderen qua gluten en suikerhoudende etenswaren en vooral voor mijn dochter vind ik het nog maar lastig. Maar we komen er wel. In ieder geval ga ik veel van je recepten proberen. Succes en dank voor je informatieve site

  • Pien schreef:

   Goed om te horen Esther! Het is onvoorstelbaar he waar ze allemaal suiker aan toevoegen. Zeker als het gaat om de officiële ‘glutenvrije’ producten. Als je het zelf maakt heb je helemaal zelf in de hand wat je erin stopt. Fijn dat ik een kleine bijdrage mag leveren in jouw zoektocht en ommekeer 🙂 .
   Liefs,
   Pien

 2. Corry schreef:

  Kan het koolhydraatarme brood ook in de broodbakmachine gebakken worden?
  Thx

  • Pien schreef:

   Hallo Corry,
   Deze vraag wordt me vaak gesteld. Omdat ik geen broodbakmachine heb, heb ik het nooit geprobeerd. Maar je moet het zo bekijken: Bak je een cake ook in een broodbakmachine? Dan kan het. Zo niet, dan niet.
   Alle ingrediënten worden hier (bijna) in een keer gemengd, dus je bent niet aan het kneden of het deeg aan het rijzen.
   Ik vermoed dus dat ’t daarom niet zal lukken. Maar zeker weten doe ik het niet 😉 .

   Liefs,
   Pien

Share