Naturisme blootgewoon

Naakt is gewoon. We worden bloot geboren. Kleding geven je letterlijk de kans je er achter te verschuilen. Dat betekent dus dat pas als we naakt door het leven gaat, we het gaan hebben over de dingen die er echt toe doen.

Perfecte lichamen bestaan niet. Wat jij mooi vindt, vindt die persoon zelf lelijk. Echt vraag ’t maar eens. Voor hen heerlijk om een compliment te krijgen en voor jou een perfect middel om te ontdekken dat (vrijwel) iedereen wel ontevreden is over meerdere dingen aan z’n lichaam. Dik, dun, hangborsten of een zwemband. Iedereen is zoals hij is. Enerzijds door de genen en anderzijds door het leven wat die persoon tot dat moment geleefd heeft. Naturisten zijn niet voor cosmetische ingrepen. Zelfacceptatie is een groot goed en daar zou de focus veel meer op moeten liggen.

Aan de ene kant zie ik een beweging van mensen die pleiten dat naturisme normaal is en veel meer geaccepteerd zou moeten zijn (het feit dat zichtbaar naakt in je eigen huis rondlopen al strafbaar kan zijn is wel heel extreem), en aan de andere kant zijn er mensen die bloot met sex verbinden en er daardoor heel raar over gaan doen. Ik ben van mening dat seksueel geweld vrijwel niet zou voorkomen als naakt gewoon zou zijn.

Ik ga dan ook in op artikelen rondom naturisme (of nudisme). En ben je het nog niet? Dan komen er natuurlijk ook tips hoe je kunt voorzichtig kunt starten. En als je wilt, deel je ervaring :).

Ga naar alle artikelen over naturisme

5 reacties

 1. els schreef:

  Heerlijk om je stuk te lezen.We zijn zoals we zijn en bloot is doodgewoon.Ben lid v NFN en het is gewoon vrijheid blijheid!
  we delen onze ideeen hier over.Wees wie je wilt zijn!
  warme groet v Els Vos uit Utrecht.

 2. Eddy Modde schreef:

  Je schrijft mooi over naturisme. Zou je ook willen schrijven voor mijn website ‘spiritueelnaakt’? Die website heb ik puur uit passie en naakt durven en mogen zijn heeft mij en vele anderen veel geholpen.
  warme groet,
  Eddy

 3. Voor mij persoonlijk heel herkenbaar wat je schrijft over naturisme in het dagelijks leven en de extremiteiten waar je dan te maken mee krijgt: glurende buren die in onmogelijke houdingen proberen ‘iets te zien’ om er vervolgens aangifte van te willen doen via ‘zogenaamde schadelijkheid voor de kinderen’…

  En de roddels die zij verspreiden waardoor mensen in de buurt je gaan mijden en/of wegkijken. Supertriest!

  Naakt in eigen tuin (zelfs nagenoeg geheel onzichtbaar) is dus tot grote gevolgen. Zien of niet-zien is eigenlijk dus geen issue; ook niet voor oom-agent. Het is meer hoe je bloot bent, wat je doet, hoe groot de afstand is tot omringende huizen en de wet.

  TOCH is naturisme in eigen tuin echt al die moeite/ellende waard; zelfs als je daarvoor oom-agent op bezoek krijgt. Heerlijk naakt zonnen, trainen met gewichten, houthakken, de tuin doen, schilderen, enzovoort. Een prikkelend gevoel van grote vrijheid en lichaamsbewustheid die je ook geestelijk tot rust doet komen; ondanks dat je weet hoevelen naar je gluren…

  En inderdaad: als al die gefrustreerde gluurders ook uit de kleren gaan relaxen in eigen tuin zou er een stuk minder verkrachting en ander sexueel geweld zijn. Zeker weten!

  Naturisme draagt overigens ook bij tot betere zorg (intern- en extern) voor je lichaam; dus ook wat je drinkt, wat je eet, in welke omgeving je leeft, omgaan met natuur, je gewicht, hoe je eruitziet en… je kwetsbaarheid geestelijk en lichamelijk.

  Kortom: je naaktheid maakt je een waardevol mens voor je (leef)omgeving en sociale omgeving; en tot een goed voorbeeld!!!

  • Pien schreef:

   Dank voor je reactie en wat leuk dat we dezelfde visie delen :).

Share