Ik ruik mezelf – eindelijk!

Zo’n anderhalf jaar nadat ik ben gestart om te leven zonder zeep (en zonder deo, parfum, douchegel, handzeep, bodylotion, dagcrème), rijd ik op een middag in de auto van mijn werk naar huis. En opeens ruik ik mezelf. Maar niet op een manier dat ik mezelf vind stinken, nee, ik ruik mijn natuurlijke lichaamsgeur. Ik snuif en snuif… Dus zo ruik ik van nature?! Wow! Ik vind het heerlijk! Ik moet er wel wat aan wennen, maar het heeft iets sensueels. Dus eindelijk ben ik helemaal door het proces heen van anders eten, geen zeep meer en heeft mijn lichaam en huid zich helemaal hersteld en is weer in balans.

Toen ik op 29 juli 2013 het roer radicaal omgooide qua eten, ontdekte ik al snel dat er op gezondheidsgebied nog veel meer te verbeteren viel. Als je met eten puur en natuurlijke producten gaat gebruiken, dan ga je opeens ook opletten wat er in je wasmiddel zit, wat er in je schoonmaakmiddel zit, wat er in je douchegel zit, in je handzeep, in je shampoo, conditioner, haarlak, haargel, haarschuim etc..

Op medisch gebied wist ik het al. Artsen studeren medicijnen, en leren dus uitsluitend voor welk kwaaltje of voor welke klacht ze wat kunnen voorschrijven, of naar wie ze iemand moeten verwijzen. Het draait niet om de mens als z’n geheel, ze richten zich uitsluitend op symptoombestrijding. De meeste huisartsen hebben ’t niet eens door. Dat ze zo’n radartje in de miljardenindustrie zijn geworden.

Maar op verzorgingsgebied en schoonmaakgebied had ik nog niet helemaal door wat daarmee gaande was. Ja, natuurlijk wilde ik make-up dat niet getest was op dieren. En ik wilde make-up waar mijn huid tegen kan (was altijd vrij gevoelig). Maar verder… Biologische schoonmaakmiddelen gebruikten we gek genoeg nog nauwelijks. Misschien ook wel omdat het slecht verkrijgbaar was in de supermarkt. En pas door het anders eten kwamen we in een biologisch winkeltje waar wel verantwoorde schoonmaakproducten verkrijgbaar waren. Hoe dan ook. We gebruikten de ‘reguliere’ merken die verkrijgbaar zijn in de supermarkt en drogisterij als het gaat om schoonmaak en verzorgingsproducten.

In mijn reis naar een gezondere leefwijze, kwam vrijwel automatisch ook inzicht op alle gebieden qua gezondheid. Zo zijn we al vrij snel overgestapt op een leefwijze zonder zeep. Geen douchegel, geen scheerschuim, geen gewone (hand)zeep. Mijn ervaringen schreef ik op. En deze blog is ongelooflijk populair. En ik vind het geweldig dat ik menigeen heb kunnen aansporen om ook te gaan leven zonder zeep. De reis gaat overigens niet zonder horten of stoten. In alle reacties die onder de blog staan, zul je ook zien dat niet alles van een leien dakje gaat.

ik ruik mezelfZo heb ik best veel moeite moeten doen om te leven zonder deo. Ik ontdekte dat ik met name in situaties waarin ik mij ongemakkelijk voelde een vervelende lichaamsgeur kreeg (gezond eten hielp niet genoeg daartegen). Maar zelfgemaakte deo met baking soda oid zag ik echt niet zitten. Ik besloot op die momenten mijn oksels te ‘wassen’. Gewoon met natgemaakt wc papier op het damestoilet. En verder had ik ’t niet nodig. En het voelt goed.

En zomaar op een middag in de auto word ik me opeens enorm bewust van mijn eigen lichaamsgeur. Heerlijk! En ik besef dat de meeste mensen dit niet eens meer kennen of herkennen. Of zodra ze iets van eigen lichaamsgeur gaan ruiken moet het gecamoufleerd worden omdat er legio groepen zijn waar dat niet meer mag en parfum veel belangrijker is. Maar een van de positieve bijwerkingen van granenvrij en suikervrij eten is dat zowel bij manlief als bij mij de reuk is verbeterd. Met name mijn man merkt een enorm verschil en kan tegenwoordig al heel vroeg ruiken dat er iemand aankomt die een walm parfum of bodylotion bij zich draagt, of rookt. Want ook dat ruiken we veel sterker.

Ik realiseerde me op die dag pas wat voor enorm geschenk ik mezelf heb gegeven. Heb jij jezelf dit cadeau al gegeven? Nog niet? Probeer het dan.
‘Because you’re worth it’!

Ik heb trouwens een prachtige online shop ontdekt voor als je soms toch nog zeep nodig hebt.
Zelf je zeep maken?

PS Wist je dat je ook zelf je schoonmaakmiddelen kunt maken? In deze blog zie je een aantal ‘recepten’.

Print Friendly

Reacties zijn niet toegankelijk

Share