Koolhydraatarm brood beste recept

Het boekweitbrood maak ik een paar keer per week. Maar het is niet heel koolhydraatarm en het breekt vrij gemakkelijk, waardoor dochterlief het liever niet mee wil naar school. Vandaar dat ik blijf proberen het juiste brood te maken dat koolhydraatarm én stevig genoeg is voor een lunchtrommel in een schooltas. Dat is gelukt.

Het koolhydraatarm brood  ziet er al prachtig uit, en dit voelt voor het eerst ook aan als stevig brood, ondanks dat er in verhouding veel eieren in zitten. De kinderen reageerden direct superenthousiast en niet alleen om het uiterlijk, ook vanwege de smaak. En per sneetje nog geen 2 gram koolhydraten! Eindelijk echt koolhydraatarm brood! Ik eet bewust niet dagelijks brood. Het is tenslotte een gebakken product en hoe puurder je eet, des te beter. Het vaakst ontbijt ik met Griekse yoghurt en rauwe walnoten. Ik heb ontdekt dat ik sneller trek krijg als ik er rode vruchten aan toevoeg. Het gaat wel goed als ik een banaan toevoeg (ik val niet af als ik me aan de 20 kh houd, dus ik neem af en toe wel banaan) en soms zelfs rauwe honing van een lokale imker uit Dronten. Dat doet me enorm denken aan de tijd dat ik in Griekenland werkte! En het smaakt nog steeds super 🙂 . Maar zo af en toe eet ik wel dit koolhydraatarm brood (manlief en de kinderen eten het wel dagelijks – het gaat ook mee in de lunchbox naar school). Lekker met roomboter of zelfgemaakte mayonaise. En wat sla en rauwmelkse boerenkaas erop. Heerlijk!

Dit broodje zal niet snel droog worden. Maar vers gebakken is natuurlijk wel het lekkerst. Dat vind ik bijna met alles. Jij ook? Je kunt het ook voorgesneden invriezen en elke dag eruit te halen wat je nodig hebt.

Dit recept is voor een hele cakevorm (25 cm). Als je wilt kun je een deel invriezen, of het brood gesneden invriezen zodat je telkens een vers plakje kunt hebben. Dit brood droogt niet uit, dus je kunt het ook goed in de koelkast bewaren 🙂

Recept koolhydraatarm brood

Oven voorverwarmen op 175°C
Baktijd: ca. 80-90 minuten (in heteluchtoven)

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten in een kom, op de boter na. Begin met mixen en mix het goed door elkaar en mix vervolgens de gesmolten boter (zo koud mogelijk) erdoor. Doe dit niet op een hoge stand.

Doe het deeg zsm in de bakvorm die je hebt bekleed met bakpapier, strijk de bovenkant glad en druk er desgewenst nog wat zaadjes of pitten in. Laat de vorm eventjes staan. en bak het zo’n 40 minuten in een voorverwarmde heteliuchtoven. Doe er daarna een bakpapiertje over (om verbranden te voorkomen), en bak het dan nog eens 40-45 minuten. Tip: Zet 2 kookwekkers. Eentje op 80 minuten en eentje op 40 minuten. Dan weet je zeker dat je de tijd niet vergeet.

En dan is je perfecte broodje klaar. Eet het lauwwarm of koud. Beide keren is de smaak fantastisch 🙂 .

Toevoeging 10 juni 2015:
Gisteren heb ik het brood gebakken en het amandelmeel vervangen door fijngemalen zonnebloempitten. Dat kan dus ook met pompoenpitten. Maar net wat je prettig vind of misschien omdat je een notenallergie hebt (zijn wel wat hoger in koolhydraten).

Verder heb ik kelp poeder toegevoegd. Dit omdat het brood vanuit de bakker ook met jodium wordt verrijkt. En mits je geen last hebt van je schildklier, is jodium een belangrijk mineraal voor je zenuwstelsel en huid. Vandaar dat die toevoeging er ook bij is gekomen.
.

Voedingswaarde per sneetje (uitgaande van 25 sneetjes)
Met sesamzaad (60 gram)/hennepzaad (45 gram)/amandelmeel (75 gram):
Koolhydraten:  1,3 g
Eiwitten:      2,3 g
Vetten:        7,4 g
Calorieën:    78
Koolhydraatarm brood - het beste recept ooit van Pien Dijkstra

Met sesamzaad (ongemalen)

Met zonnebloempitten

Met zonnebloempitten

Print Friendly

196 reacties

  1. T schreef:

    Hallo,

    Kan je ook roomkaas gebruiken ipv griekse yoghurt, zolang het maar de volle versie en niet die met 0% vet?

    Mvg,

    T

    • Pien schreef:

      Ja, dat kan. Ik heb ook al eens creme fraiche gebruikt toen de yoghurt op was. Ik doe er dan wel iets water bij. Dus 265 gram aan roomkaas en vocht samen. Niet extra.
      Liefs,
      Pien

  2. Robert schreef:

    De genoemde baktijd moet 1 uur en 20 minuten zijn, geen 120 minuten, de aangegeven baktijd is 80-90 minuten

    • Pien schreef:

      Je hebt gelijk Robert. Die ene wekker is niet 120 minuten, maar 1:20…. Mijn oven schakelt inderdaad vanaf 61 minuten over op uren.
      Ik zal het aanpassen! Dank voor je alerte reactie!
      Liefs,
      Pien

  3. Corrie schreef:

    Kun je me aangeven wat blond lijnzaad is? Ik ken alleen donker lijnzaad, heel of gebroken.

    • Pien schreef:

      Hai Corrie, blond lijnzaad is een variant en wat neutraler van smaak. Ik vind het alleen maar in hele zaden en maal het altijd fijn vlak voordat ik het gebruik. Maar je kunt gerust de gewone lijnzaad gebruiken. Maar net wat je wilt en lekker vind :).
      Liefs,
      Pien

  4. monique passchier schreef:

    Hoi, ik heb een vraagje. Ik verdraag melkproducten niet zo goed vanwege een maagoperatie. Daardoor gebruik ik vaak zero soyayogurt en zero soja kwark. Dit haal ik dan bij ons in de natuurwinkel. Kan ik dit wellicht ook gebruiken in plaats van de Griekse yogurt?? En wat zou de temperatuur instelling moeten zijn bij een gewone electrische oven denk je??
    gr. monique

    • Pien schreef:

      Hallo Monique,
      Mijn ervaring is dat het met dunne yoghurt een minder stevig broodje wordt en soms zelfs niet helemaal gaar. Volgens mij is sojayoghurt ook vrij dun. De kwark zal wellicht wel kunnen, maar ik weet niet hoe dik die is. Dat is dus een lastige.
      Soja raad ik overigens helemaal niet aan, zelfs niet als het biologisch is, omdat het je hormonen beïnvloed. Wellicht is er ook kokosyoghurt in de natuurwinkel? Ik zou ’t een keer proberen. En anders vanaf het begin er een bakpapiertje overheen doen, zodat het brood niet kan verbranden, maar het, als het nodig is, wel langer in de oven kan blijven staan.
      Als je erop klopt moet het luchtig klinken.
      Hoop dat het lukt!
      Liefs,
      Pien

      • Monique schreef:

        Dank je wel. Ik heb inderdaad flink wat gegoogled en stap inderdaad maar eens van die soja af. Helemaal gezien wat lichamelijke klachten die ik momenteel heb. Ga zeker ook nog even kijken voor Cocos yoghurt.

  5. Karin schreef:

    Hallo Pien,

    Je hebt het over 180gr gemengde zaden en daar staat ook amandelmeel tussen. Hoeveel amandelmeel en hoeveel zaden heb ik nodig? Moeten de zaden gemalen worden?
    Groet, Karin

    • Pien schreef:

      Hallo Karin,
      Met zaden, pitten en inderdaad notenmeel (waarvan amandelen het laagst in koolhydraten is) maak je een combinatie tot de 180 gram. Je kunt variëren wat je wilt, maar bijv. geen kokosmeel gebruiken. Dat heeft heel andere eigenschappen.
      Succes!
      Liefs,
      Pien

  6. Do schreef:

    Kan het kloppen dat het brood een beetje omelet achtig is?

    • Pien schreef:

      Hai Do,
      Nee, omeletachtig is het zeker niet, ondanks al die eieren. Dan ben je vast een van de ingrediënten vergeten. Het is een stevige boterham.
      Hoop dat het wel smaakt?
      Liefs,
      Pien

      • Do schreef:

        Hey,

        Gelukkig ben ik niets vergeten…het enigste wat ik kan verzinnen is dat ik het iets te lang heb laten staan voordat ik het in de oven deed (moest snel even naar de supermarkt voor eieren) zou dat het kunnen zijn?

        • Pien schreef:

          Had je alles al door elkaar gemixt, voordat je de eieren erdoor roerde? Het laten staan is normaal gesproken prima. De psylliumvezels nemen zoveel vocht op dat het een stevig beslag moet worden, waar je zelfs balletjes van kunt rollen. Was ’t dat ook?
          Zo ja, dan lijkt alles goed en moet het vast smaakverschil zijn 😉 .
          Liefs, Pien

  7. Justin schreef:

    Pien… bedankt! Heerlijk brood en we zitten met onze ingrediënten nu op 4.3 Kh per 100 gram.

    Word denk ik onze weekend ritueel… brood bakken voor de hele week 🙂

    Groet,

    Justin

  8. Louise schreef:

    Koolhydraatarm brood beste recept: kan er kokosolie gebruikt worden ipv grasboter?

    Werkt gewone gist ook?

    • Pien schreef:

      Hai Louise,
      Zeker kun je ook kokosolie gebruiken. Dat kan volgens mij altijd. Zou het dan ook gesmolten toevoegen.
      Gist werkt ook, maar gist is voor een lichaam niet zo gezond. Vandaar dat ik liever wijnsteenbakpoeder gebruik.
      Liefs,
      Pien

  9. diana schreef:

    Hoi Hoi

    Kun je ipv psylliunvezels ook havermout of havermoutmeel gebruiken?

    groetjes

    • Pien schreef:

      Hoi Diana,

      Nee, helaas! Dat is echt niet mogelijk. Psylliyumvezels hebben totaal andere eigenschappen als havermout (wat overigens niet koolhydraatarm is). Mocht je het niet persé koolhydraatarm eten, dan kun je havermout fijnmalen en ter vervanging van de lijnzaad, hennepzaad, amandelmeel oid doen. Maar niet ipv de psyllium.

      Liefs,
      Pien

      • diana schreef:

        Hoi Pien

        Dank voor je antwoord maar dan word het voor mij te duur aangezien de vezels best prijzig zijn en ik moet leven van een klein budget

        • chantal schreef:

          De vezels..ook wel darmreiniger van de kruidvat zijn een euro of 3.
          niet duur en je doet er lang mee.

  10. Albertine Sjollema schreef:

    Hoi Pien,
    Het was erg lekker. Maar hoe bewaar ik dit brood het beste? Ik had een helft in een bijenwasdoek in de vriezer en een helft in bijenwasdoek ik de broodtrommel bewaart, maar het beschimmeld heel snel. Ws door de eieren. Maar zo snel kan ik niet eten:)

    • Pien schreef:

      Hai Albertine,
      Zeker in deze dagen is langer dan een week buiten de koelkast bewaren niet mogelijk. Ik heb gewoon een papieren broodzak (van Soezie). Daarin stop ik het brood en bij voorkeur nog afsluiten met zo’n klip waarmee het helemaal afgesloten is. En dan bewaar ik het in de koelkast. Dan kun je er heel lang mee doen is mijn ervaring (en het brood droogt niet uit).

      Liefs,
      Pien

  11. Astrid schreef:

    Hoi Pien, erg blij met je broodrecepten. Het boekweitbrood heeft misschien iets meer kh, maar het zijn wel de goede trage kh. Dus geen enkel probleemn.
    Maar voor mensen met een leaky gut is boekweit niet aan te raden, dus ik ben heel blij met je nieuwe brood. Thanks.

  12. […] tot nu toe heb gegeten. Het is luchtig, vult goed en de korst is gewoon heerlijk. Het recept is van Pien. Je hebt voor dit recept best veel ingredienten nodig maar laat dit je niet afschrikken. Het recept […]

  13. Miriam schreef:

    Het staat in de oven …. ik ben erg benieuwd.
    Ik heb wel de hoeveelheden gehalveerd om het uit te proberen.
    Ik heb natriumbicarbonaat gebruikt ipv. Wijnsteenbzkpoeder, gewone roomboter en gewoon keukenzout met jodium. Zou ook moeten lukken niet?
    Bivendien bleef mijn mixer vast zitten in het deeg. Ik heb wat moeten prutsen op het laatst om de boter er nog bij te krijgen.
    Hehe… de avonturen in de keuken. 🙂
    Bedankt voor het eenvoudig receptje.
    Ik ben fan !!

    • Pien schreef:

      Leuk om te horen Miriam! Kan me voorstellen dat je eerst de helft probeert. Met de aanpassingen die je gedaan hebt moet het nog steeds goed gaan. Ik vermoed dat je geen grote eieren hebt. Klopt dat? Dan zou je er nog een eitje bij kunnen doen, want het hoeft aan de mixerhaken niet heel vast te plakken (tenzij je te lang mixt 😉 ). Het wordt wel een stevig deegje waar je zelfs bolletjes van kunt maken :).

      Hoop dat je inmiddels aan het genieten bent!
      Liefs,
      Pien

      • Miriam schreef:

        Dag Pien
        Het brood heeft me enorm gesmaakt vanmorgen. Wel iets aan de zoute kant maar niet storend. Ik had ook een heel donkere korst. Ik zal de volgende keer de temperatuur wat verminderen.
        Kan ik het brood ook enkel met één zaadsoort maken of het is het beste altijd een combinatie van zaden en pitten? Moet ik dan het amandelmeel weglaten?

        • Miriam schreef:

          Ik had 3 L eieren gebruikt maar misschien te lang gemixed zoals je zegt.

        • Pien schreef:

          Hai Miriam, Fijn dat ’t in elk geval gesmaakt heeft. Zout kun je altijd minderen een volgende keer.
          Een oven is wel heel gevoelig. Zelf zet ik 2 kookwekkers. De een op 40 minuten en de andere op 40-50 minuten. Als de eerste keer de wekker afgaat dan doe ik er een extra bakpapiertje over. Je kan het brood beter bakken op een iets lagere temperatuur, maar ‘m 1,5 uur in de oven hebben, dan hogere temperatuur (wat ook weer meer schadelijke stoffen in het brood oplevert) en korter bakken.
          Ik heb een heteluchtoven.

          Met betrekking tot het meel. Eigenlijk wil alles, maar amandelmeel is wel het minst in koolhydraten. Maar ja, je eet misschien 1-3 sneetjes per dag, dan zou je ook andere melen kunnen gebruiken. Belangrijkste is dat je aan 180 gram zaden en pitten komt. Ik gebruik ook blond lijnzaad dat ik fijnmaal, of zonnebloempitten die ik fijnmaal, of pompoenpitten of hennepzaad. Ik probeer wel ervoor te zorgen dat niet alles heel grof is. Dus iets van de zonnebloempitten kunnen wel heel zijn, maar zorg dat het zo’n 140-150 gram fijngemalen is. Sesamzaad is overigens fijn genoeg, dat hoef je niet te malen net als hennepzaad.

          Kortom… Doordat je steeds kunt kiezen wat je in je brood wilt stoppen, heb je ook steeds een net iets andere smaak én krijg je ook steeds de goeie eigenschappen van die zaden en pitten binnen. Varieer zoveel je wilt :)!

          Liefs,
          Pien

          PS als het beslag toch iets te droog is of blijft zou je er nog wat water aan toe kunnen voegen.

          • Miriam schreef:

            Bedankt Pien voor je advies.
            Het is zeker een blijvertje.
            Voor mij echt ideaal binnen mijn kh-arm dieet.
            Volgende recept op mijn to-do lijst: de bountystijl snoepjes …. mmmmmm

            Liefs
            Miriam

  14. Albertine Sjollema schreef:

    Hoi Pien,
    Lijkt me een lekker recept, maar het heet boekweitbrood…. Maar er gaat geen boekweit meel in…. Of zie ik iets over het hoofd?
    Groetjes Albertine

  15. Jolanfa schreef:

    Ik maak dit brood regelmatig maar nog nooit heb ik het lekker luchtig gekregen.
    Wordt maar net iets hoger dan het mengsel wat in de bakvorm gaat.
    Al meer bakpoeder toegevoegd, eieren een voor een. Iemand nog een tip want de smaak is prima.

    • Pien schreef:

      Hallo Jolanfa, wat jammer dat je het niet luchtig krijgt. In mijn Facebookgroep heb ik vorige week gedeeld dat mijn brood nog luchtiger wordt nu ik fijngemalen psylliumvezels gebruik. De normale psylliumvezels waren niet leverbaar en de fijngemalen wel. Het resultaat is een nog veel hoger brood. Ik weet alleen niet zo goed of het fijnmalen ook gevolgen heeft voor de stoelgang of darmflora. De vezels zijn tenslotte een stuk fijner.
      Verder is het lastig vanaf een afstandje mee te kijken. Welk merk ingrediënten gebruik je, is de yoghurt vrij hard? Klop je erg lang? Gebruik je gewone bakpoeder of wijnsteen? Kortom, het kan aan verschillende dingen liggen. Is je deeg wel vrij stevig als je het in de vorm doet?

      Gelukkig is de smaak goed, maar ik ben ’t met je eens, zou mooi zijn als het resultaat ook luchtig is 🙂

      Liefs,
      Pien

  16. […] low carb buddy Angela bakte weken geleden een heerlijk koolhydraatarm brood volgens het recept van Gezond leven met Pien. Alle credits voor dit recept gaan naar Pien en natuurlijk een big thanks voor […]

    • Annemarie schreef:

      Hallo Pien,
      Ik lust geen griekse yoghurt. Proef je dit in het brood? Die zure wrange smaak? Ben heel benieuwd. Ik mis een boterham ook zo.

      • Pien schreef:

        Hallo Annemarie,
        Ik proef de yoghurt absoluut niet. Het is meer een vulmiddel dat ook luchtigheid brengt dankzij de zuurte in yoghurt.
        Anders maak je eerst eens een half broodje met de helft van het recept?
        Ik denk dat je aangenaam verrast zult zijn 😉
        Liefs,
        Pien

  17. Petra schreef:

    Jeetje Pien, wat n heerlijk en ambachtelijk 😂 kh arm brood en zelfs uit de vriezer nog steeds heerlijk!
    Kreeg complimenten van de diabetes verpleegkundige, nuchtere bloedsuikerwaarde daalt gestaag 👍, mede dankzij jou recepten! Bedankt!!

    • Pien schreef:

      Wat heerlijk om te horen Petra! Wat fijn dat ik een van je steuntjes in de rug mocht zijn!
      Straks helemaal medicijnvrij?! Geweldig toch? En zoveel hoef je er niet voor te laten. Met name de mindset is belangrijk en inzien dat eten voeding moet zijn en dan nog steeds lekker is, al is het niet meer wat het gros van de mensen eet 😉 .
      Knap hoor! Petje af!
      Liefs,
      Pien

  18. Agnes schreef:

    Hallo Pien,

    Zou ik de amandel meel volledig door hennepmeel kunnen vervangen? Heeft hennepzaad/meel een specifiek smaak? Ik heb nog nooit met hennepzaad of hennepmeel gebakken….

    Hartelijke groet,
    Agnes

  19. Mleen schreef:

    Hallo,
    Zou je er ook een klein beetje instantgist bij in kunnen doen zodatie nog iets meer rijst?

    • Pien schreef:

      Hai Mleen, gist kun je zeker toevoegen. Ik heb gemerkt dat puistjes floreren bij gist, dus dat is voor mij de reden om geen gist meer te gebruiken. Ben momenteel aan het kijken of ik mijn eigen zuurdesem kan maken. Niet zozeer voor dit brood, maar mijn oudste dochter eet speltbrood en dat zou ik wel graag ook zelf willen bakken met zuurdesem i.p.v. gist.
      Maar als jij daar verder geen last van hebt, zou je er ook wat gist doorheen kunnen doen ipv bakpoeder.
      Liefs!
      Pien

  20. Jan Pieterse schreef:

    Die 1,3 khd per snee lijken me wat weinig.
    Als ik de ingrediënten natel dan kom ik al op iets meer als 40 khd per brood.
    Nu denk ik ook niet dat je 25 sneden haalt uit 1 brood, maak er maar eens 20 van en dan heb je het goed gedaan. En dan zit ik al op 2 khd per snee.

    • Pien schreef:

      Hallo Jan,
      Zoals met alles hangt het aantal kh volledig af van welke bakvorm, ingrediënten én zelfs welk merk je verwerkt.
      Bij jou kom je blijkbaar op dit aantal uit. Perfect dat je het voor jezelf hebt uitgezocht!
      Liefs,
      Pien

  21. Joke Veldhuyzen schreef:

    Dank je wel Pien ( mijn collega heet ook zo) voor dit recept.
    Vandaag gebakken en alles ging prima. Erg lekker.
    Ik maak ook amandelbrood ( uit het broodbuikboek) maar dit is een hele lekkere afwisseling en ook meer geschikt voor hartig beleg.

    Joke V. (omdat er nog iemand is met deze naam)

    • Pien schreef:

      Hallo Joke, dank je wel voor je bericht.
      Fijn dat je het lekker vindt! Afwisseling is wel zo prettig :).
      Liefs,
      Pien

  22. Judith schreef:

    Hoi Pien.
    Ik zou graag dit brood willen bakken.
    Of een soortgelijk brood.
    Heb je ook een recept zonder Yoghurt, of een vervanger van de Yoghurt?
    Ik heb een lactose-intolerantie.

    Alvast bedankt

    • Pien schreef:

      Hallo Judith, ik heb geen ervaring met lactose-intolerantie. De yoghurt is een prachtig vulmiddel én door de zuurte in de yoghurt wordt het resultaat luchtiger. En de Griekse yoghurt is ook nog eens heel dik. Met dunne yoghurt is het brood niet zo goed. Wat kun je wel eten? Yoghurt van kokosmelk? Maar is dat dik genoeg? Soja raad ik niet aan omdat dat de hormonen beïnvloedt.
      Misschien weet je zo zelf wel een alternatief?
      Liefs,
      Pien

      • judith schreef:

        ik gebruik de plantaardige zuivels. zou ik deze kunnen opkloppen, of evt met eiwit, om het resultaat te bereiken?

    • Patricia schreef:

      Misschien buffelyoghurt. Vaak kunnen mensen met een lactose-intolerantie hier wel weer tegen.

      • Louise schreef:

        Zou de boter niet vervangen kunnen worden door olijfolie of kokosolie?

        • Pien schreef:

          Dat denk ik wel Patricia! Ik zou niet weten waarom dat een ander effect zou hebben.
          Zou dan gaan voor kokosolie, omdat olijfolie beter rauw gebruikt kan worden.
          Liefs,
          Pien

    • Pien schreef:

      Hai Lenka,
      Ik gebruik de psylliumhusk/vlozaadvezels.
      Succes!
      Pien

      • petra schreef:

        ik heb net de vloozaad binnen van pit en pit. Is dat ook goed om te gebruiken?

        • Pien schreef:

          Hai Petra,
          als je maar de vezels (husks) hebt en niet de hele zaad dan heb je hetzelfde als ik. Denk ook dat het fijngemalen prima kan, maar die gebruik ik zelf niet. Ik koop het ook in bulk bij Pit&Pit. Dan kunnen we er even tegen :).
          Liefs,
          Pien

      • Lenka schreef:

        Dank je wel.

        Nog even een vraagje, heb je ooit berekend wat kost een brood?

        • Pien schreef:

          Hallo Lenka,
          Zeker heb ik dat gedaan 😉 . Maar ’t is erg afhankelijk van waar je je ingrediënten koopt en of je kiest voor de biologische of niet biologische variant. Ik kan daar dus geen uitspraak over doen. Dat kan een ieder voor zich berekenen 🙂 .

          Ik heb een excelsheet waarin ik prijzen invoer etc. Het is me wel opgevallen dat het afgelopen jaar de biologische ingrediënten flink duurder zijn geworden. Ook daar zijn ze bijzonder commercieel en nu er meer vraag is stijgen de prijzen, helaas.
          Liefs,
          Pien

  23. Goanita schreef:

    Hallo Pien,

    Vandaag je brood gebakken en het is perfect gelukt. Ik vind het wel wat aan de zoute kant dus de volgende keer wat minder zout of kelp voor mij. Bedankt voor het recept.
    GROETJES,
    Goanita

    • Pien schreef:

      Leuk om te horen Goanita! Zout blijft idd iets persoonlijks van smaak. Gelukkig is dat makkelijk aan te passen.
      Geniet ervan!
      Liefs,
      Pien

  24. Fenna schreef:

    Ik zit me af te vragen, in plaats van griekse yoghurt, zou je ook hangop kunnen gebruiken?
    En zou het ook in de broodmachine gebakken kunnen worden?

    Binnenkort maar eens proberen 😉

    • Pien schreef:

      Hallo Fenna,
      Hangop is toch vrij dun? Als het te dun is wordt het brood niet goed. Dan is er teveel vocht. Vandaar dat ik hele stevige Griekse yoghurt gebruik.
      Als je een cake kunt bakken in de broodmachine kun je het proberen, maar anders gewoon in de oven. Dit deeg hoeft tenslotte niet te rijzen 😉 .
      Liefs,
      Pien

  25. Truus schreef:

    Hi ik heb het recept precies aangehouden. Het brood ziet er prachtig uit maar het stinkt..bah..lijkt wel ammoniak…serieus!
    Jammer!

    • Pien schreef:

      Wat vervelend Truus! Er zal dan toch iets met de ingrediënten niet goed zijn.
      Misschien daar maar even naar kijken!
      Liefs,
      Pien

    • marije schreef:

      Hai Truus,
      dat deed het bij mij ook. Evenwel smaakte het prima. Ik heb het ingevroren en probeer vanavond weer 2 sneetjes uit.

  26. Barbara schreef:

    Ik vroeg mij af of je het amandelmeel ook zou kunnen vervangen door kokosmeel? Ik ben nl. allergisch aan amandelen…

    • Pien schreef:

      Hai Barbara,
      Dank voor je bericht. Nee, amandelmeel is niet te vervangen door kokosmeel, omdat kokosmeel veel meer vocht opneemt en je daar altijd veel minder van moet gebruiken. Wel kun je het vervangen door andere noten, die je wel mag hebben, of door een zadenmix zelf fijn te malen. Denk aan pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten, hennepzaad. Dat werkt ook prima.
      Succes!
      Liefs,
      Pien

  27. Patrick schreef:

    Hoi,
    Vandaag het brood voor het eerst gemaakt!
    Alle ingrediënten op boter, eieren en yogurt na kunnen verkrijgen bij ” de tuinen” en allemaal nog in de aanbieding ook!
    Hij ziet er net zo uit als bij jullie op de foto en de smaak is echt prima.
    Wel even wennen als je een enorm fan bent van een Snee witbrood, maar met een koolhydraat beperkt/arm dieet voldoet dit broodje prima aan de eisen…. Deze zal ik met enig regelmaat gaan maken.

    • Pien schreef:

      Hai Patrick,
      Dank voor je bericht. Kan me voorstellen dat zoveel vezels even wennen is, maar ik vond vroeger een boterham met pindakaas wel het ultieme en dat vind ik met dit brood ook het lekkerst 😉 . Mocht je wel af en toe het witte brood missen. Met eieren en roomkaas maak je een soort van wit brood. De oopsies ken je vast al wel http://www.gezondlevenmetpien.nl/pitabroodjes-koolhydraatarm-glutenvrij-broodbuik/
      Dat kun je ook in een vorm doen als je wilt.
      Liefs,
      Pien

  28. marije schreef:

    Hai,
    ik heb hem gemaakt vanmorgen! Alleen lekker suf, inpv wijnsteenbakpoeder heb ik 1:1 baking soda gebruikt. Het boord rees dus enorm en is ook enorm ingezakt 😉 1,5 theelepel zout vind ik aan de ruime kant maar met hartig beleg smaakt hij evenwel heerlijk! Dank voor het recept, ik weet zeker dat ik hem vaker zal maken.

    • Pien schreef:

      Ha Marije,
      Wat jammer dat je brood is ingezakt! Baking soda is nog beter, ik kan alleen echt niet wennen aan die smaak. Dus ik ben overgestapt op wijnsteenbakpoeder 😉 .
      Hopelijk geniet je er regelmatig van!
      Liefs,
      Pien

  29. Anne Stam schreef:

    Beste Pien,
    Eerst 2 reform-winkels afgegaan voor alle ingriediente en
    toen ben ik aan de slag gegaan!
    Supergoed gelukt!
    Na 2 weken geen brood te hebben gegeten, (koolhydraadvrij-dieet)
    zit ik te genieten!
    Ik had alleen die bakpoeder die jij aangaf niet, dus gewone bakpoeder gebruikt.
    Mmmmm, ik ben er blij mee!
    Dank je wel!

    • Pien schreef:

      Hallo Anne, Goed om te horen! Gewone bakpoeder werkt gelukkig hetzelfde als wijnsteenbakpoeder, maar wijnsteen is gezonder, daarom gebruik ik die. Geniet van je nieuwe levensstijl!
      Liefs,
      Pien

  30. Nathalie schreef:

    Ik wil heel graag dit brood gaan maken morgen en heb nog een vraagje. Je hebt het over stevige griekse yoghurt. Maakt het vetpercentage hierbij ook uit? Het liefst gebruik ik nl de 0% versie, maar kan dit ook bij dit brood gebruikt worden?

    • Pien schreef:

      Hallo Nathalie, Dank voor je berichtje. Waarom wil je liever vetvrije yoghurt gebruiken voor een koolhydraatarm brood? Als je weinig koolhydraten eet, schakelt je lichaam om naar het verbranden van vetten. En de vetten in yoghurt zijn, in tegenstelling tot wat ons vroeger werd geleerd, zeer gezond. Net als roomboter of ghee en kokosolie. Dat zijn de vetten die je vooral moet nemen. Ik heb daardoor ook geen zeep, geen bodylotion etc. meer nodig. Want nu wordt mijn huid van binnenuit verzorgd. Kortom, overweeg toch de volvette variant te gebruiken. Zo niet, het eindresultaat wordt er met magere kwark niet minder om ;).
      Liefs,
      Pien

      • nathalie schreef:

        Hallo Pien,
        Dank je wel voir je snelle Reaktie. Van de vetten weet ik dat je ze nnodig hebt en ook goed zijn.ook bak ik bijna alles in kokosolie. Ik eet al lang geen suiker en koolhydaatarm, maar moet de vetverbranding omhoog zien te krijgen voir het naderende skeeler- en wielrenseizoen. Nu dacht ik dat de vetten uit zuivel dan wel minder mochten zijn. Vadaar. Groetjes, Nathalie

  31. Els schreef:

    Hoi Pien,

    Zou je het vlozaad ook kunnen vervangen door gebroken lijnzaad?

    • Pien schreef:

      Hallo Els,
      Vlozaad heeft een enorm absorberend vermogen. Lijnzaad veel minder. De vlozaad is eigenlijk ter vervanging van de gluten die ontbreken als je granenvrij eet. Het kan daarom helaas niet vervangen worden door lijnzaad.
      Liefs,
      Pien

  32. Liz schreef:

    Hallo, Pien. Ik ga het proberen, ik mis goede vervanging van brood. Oopsies ed. zijn wel lekker, maar die zijn het ook niet helemaal. In je recept staat achter kelppoeder tussen haakjes: doe maar dan 1 schepje zout. Bedoel je daarmee dat de kelppoeder door gewone (zee) zout vervangen kan worden? Kelppoeder is het enige wat ik niet in huis heb. Zo ja, dan kan ik gelijk beginnen. Bedankt voor je recept! Gr. Liz.

    • Pien schreef:

      Hallo Liz… Kelppoeder is vol jodium, iets wat je mist als je geen gewoon brood meer eet. Daar wordt het namelijk aan toegevoegd. Vandaar dat ik ben begonnen met kelppoeder toevoegen aan het brood. Maar je kunt het ook weglaten. Het doet niets voor het eindresultaat. Doe dus maar gewoon 1,5 theelepel zeezout, Himalayazout of Keltisch Zout, dan komt het zeker goed!
      Hoop dat je ervan geniet!
      Liefs,
      Pien

  33. jolanda schreef:

    Hoi! Ik ga het brood zeker maken de komende week, ben heel benieuwd! Heb jij misschien nog een tip hoe ik het beste een soort van muesli kan maken met zo weinig mogelijk koolhydraten voor in de kwark ’s ochtends?

    Groetjes,
    Jolanda

    • Pien schreef:

      Hai Jolanda,
      Ben benieuwd hoe je het brood gaat vinden 🙂 . Nee, muesli heb ik eigenlijk geen recept van. Wel doe ik zelf gewoon een eetlepel lijnzaad, hennepzaad en/of cacaonibs erdoor (en natuurlijk wat blauwe diepvriesbessen). Dat is voor mij voldoende voor die extra bite.
      Liefs,
      Pien

  34. Antoinette schreef:

    Hallo Pien, bedankt voor het lekkere recept. Ik heb het brood net gemaakt en het is prima van smaak en structuur. Ik vind hem alleen erg laag. ( cakehoogte) klopt dat?

    • Pien schreef:

      Hallo Antoinette, Wat fijn dat je het brood goed smaakt!
      Qua hoogte… het heeft niet de hoogte van een brood. Meer van een cake. Bij ons komt de bolling meestal tot aan de hoogte van de (cake)vorm. Maar ondanks dat een sneetje brood veel kleiner is, vult het als een normale boterham. Wij zijn er in elk geval niet meer door gaan eten ;).
      Liefs,
      Pien

  35. Francis schreef:

    Hoi Pien,

    Wat geweldig dat ik dit brood tegenkwam! Eindelijk een brood wat gewoon lekker is! En makkelijk te maken.

    Groetjes Francis

    • Pien schreef:

      Hallo Francis, Dank voor je bericht en fijn dat je er ook zo van geniet!
      Ik geniet ook regelmatig van een boterhammetje met (biologische) pindakaas :).
      Liefs,
      Pien

  36. Karin schreef:

    Hallo pien,

    Ik heb zojuist ook geprobeerd dit brood te bakken, maar helaas mislukt.
    Ik had yoghurt Griekse stijl van ah. Die is zeker te dun? Verder had ik geen Darmreiniger in huis, dus die er niet bij gedaan. Wel de rest aangehouden zoals hier boven. Hij was van boven mooi hard. Van binnen een pudding. Ik vond het ook ontzettend vet aanvoelen, ook de korst. Wat heb ik verkeerd gedaan?
    Ik heb een gewone oven, heb hem wat langer er in gelaten op een iets lagere temperatuur. En moet ik perse grote eieren hebben of volstaan normale ook?

    Alvast bedankt 😊

    • Pien schreef:

      Hallo Karin, Wat ongelooflijk jammer dat je brood mislukt is. Maar je bent een van de belangrijkste ingrediënten vergeten! De darmreiniger of vlozaad of psylliumvezels zijn cruciaal in dit recept. Die nemen ongelooflijk veel vocht op en zorg voor een stevig broodje.
      Kleine eieren kunnen wel, maar misschien heb je dan 1 extra nodig. Houd anders zo rond de 350 gram eieren aan (zonder schil), dan zit je goed. Ovenstand moet goed zijn als je ‘m er langer inlaat. Hoop dat je het nog eens probeert en nu met de vezels ;).
      Liefs,
      Pien

  37. Loes schreef:

    Ik heb dit brood gemaakt… alleen zonder de roomboter. Veel ei, veel yoghurt, weinig meel… geen brood maar een zompige ei hap… zeker niet het brood dat hier als foto staat. Zwaar teleurstellend dus.

    • Pien schreef:

      Hallo Loes, wat jammer om te horen! Dat is zonde van alle ingrediënten! Ik vrees dat je de oven niet hoog genoeg hebt of niet lang genoeg gebakken hebt. Ik heb het brood 80-90 minuten in een heteluchtoven op 170-175 graden.
      Ik bak het brood ook wel eens zonder boter en dan is het resultaat nog steeds prima. Mix je niet te lang? En wat voor yoghurt heb je gebruikt? Stevige Griekse yoghurt is echt het enige dat werkt. Eigen gemaakte of andere winkel yoghurt is te dun en maakt het brood minder goed. Maar echt slap is het bij mij nog nooit geworden.
      Liefs,
      Pien

  38. Gerda schreef:

    Vandaag ook dit brood gebakken, en ja het is heerlijk luchtig en de smaak is prima. Veel minder KH dan het koolhydraatarme brood bij bakker of supermarkt en das ook prettig.
    Bedankt Pien

    Het probleem met de baktijd en het garen van het brood kan dit probleem inderdaad liggen aan de hete luchtoven. Wanneer je traditioneel oven hebt zou ik hem er langer inlaten. Normaal bak je met hete lucht op een lagere temp. dan een elektrische oven. maar door het amandelmeel mag je niet hoger dan 180 graden bakken. Ik zou bij een elektrische oven 180 en dan 90 tot 100 min aanhouden maar wel bij 40 afdekken.

    • Pien schreef:

      Goed om te horen Gerda! Ik bak het brood inmiddels meestal in 1 uur en 20 tot 30 minuten. Dan zakt het brood nooit meer in. (Wel tussentijds een bakpapier erover ivm voorkomen van aanbranden). Ik bak altijd met maximaal 175 graden. I.v.m. gifstoffen die vaak vrijkomen als je op hogere temperaturen bakt. In het boek Broodbuik wordt dit heel mooi uitgelegd.
      Geniet van het brood!
      Liefs,
      Pien

  39. Klaas schreef:

    Hoi, dit recept ziet er goed uit, kan ik zonder Kelp bakken? Heb ik helaas nog niet in huis??

    • Pien schreef:

      Hai Klaas,
      Kelp is niet noodzakelijk hoor! ’t Is alleen om ervoor te zorgen dat je ook met deze levensstijl nog steeds voldoende jodium binnenkrijgt. Maar het voegt niets toe aan het resultaat van het brood 😉 .
      Geniet ervan!
      Liefs,
      Pien

  40. Jeanine schreef:

    Heerlijk brood zeg! Voor mijn man mag er iets meer zout in, ik had iets zuiniger gedaan dan jij had aangegeven. Vullend dat hij is!!! Dank je!

    • Pien schreef:

      Dank je Jeanine! Ja, zout blijft iets persoonlijks 🙂 . Zo lang je Himalaya of Keltisch zout gebruikt is er niets aan de hand 😉 .
      Geniet er samen van!
      Liefs,
      Pien

  41. luna schreef:

    Heeft iemand al eens eiwit opgeklopt? En eierdooier weglaten. Is trouwens lekker in de soep. Brood wordt dan wat luchtiger.

    • Pien schreef:

      Hai Luna,
      Ik heb diverse dingen geprobeerd. Eiwit apart kloppen en rest mengen en tot slot er doorspatelen. Geen beter resultaat, wel meer werk.
      Als ik eidooiers nodig heb, gebruik ik wel eens een ei extra, om de ontbrekende dooiers te compenseren. Maar ook dan eigenlijk geen verschil. Ook de boter weglaten heeft geen grote gevolgen.
      Kortom, er is veel mogelijk zonder dat de structuur wordt aangetast ;). Maar het nog luchtiger krijgen is dus nog niet gelukt.
      Liefs,
      Pien

  42. Carrol schreef:

    Hoi,
    Ik wil graag het brood gaan maken maar waar kan ik alle ingredieten kopen. Ik ben nu al een tijdje aan het zoeken naar de verschillende poeders, meelsoorten 🙂
    Er is vast een makkelijkere manier om alles te vinden.

  43. Conny schreef:

    Hello, Ik heb een vraagje, ik woon in Australie en wat is het engelse woord voor kelp poeder , enig idee
    Thanks

    • Pien schreef:

      Hallo Conny, de vertaling geeft aan: wrack, kelp, brown alga .
      Hopelijk kun je daar wat mee :).
      Het gaat om de jodium (iodine) waar kelp rijk aan is en normaal gesproken aan ons zout en brood wordt toegevoegd.
      Kelp is daar uitermate geschikt voor. Hebben ze vast ook in Australië!
      Leuk dat je daar mijn website ook vindt :D.
      Liefs,
      Pien

  44. JanH schreef:

    Goedemorgen, ik heb nu 2 x het brood gebakken, maar ik vind het nogal vet. Zijn er al ervaringen met bakken met (veel) minder boter?

    • Pien schreef:

      Hai Jan,

      Ik plaats je reactie in de hoop dat er anderen zijn die ermee experimenteren ;).
      In het kader van vet is goed, laat ik het er in ;).

      Liefs,
      Pien

    • Pien schreef:

      Ha Jan, alsof ’t zo moest zijn… Toevallig dit weekend het brood gebakken zonder boter. Achteraf bedacht ik me dat ik dat was vergeten toe te voegen. Dacht het recept wel even uit mijn hoofd te doen ;).
      Ik kan je melden dat ’t brood er niets minder om is! Dus je kunt ’t rustig weglaten als je dat liever hebt.
      Liefs,
      Pien

  45. Marjoleine schreef:

    IK heb het brood hoopvol uitgeprobeerd maar ik vond het helaas niet lekker. Ik had alle positieve reacties gezien maar ik vond het echt niet lekker, een beetje sompig, de structuur was niet lekker en de smaak ook niet.

    • Pien schreef:

      Goedemorgen Marjoleine,
      Jammer at je het niet lekker vond. Denk dat jouw eindresultaat anders was dan bij mij, want bij mij is het zeker niet zompig.
      Maar qua smaak zou er weinig verschil in moeten zitten. Heb je het in elk geval geprobeerd :).
      Liefs,
      Pien

  46. Netty schreef:

    Ik mis boekweit in je recept, hoeveel boekweitmeel moet erbij?

    Groet,
    Netty

    • Pien schreef:

      Hallo Netty, in dit brood zit geen boekweit. Boekweit bevat namelijk veel koolhydraten. Ik maakte eerder altijd een boekweitbrood voor de overige gezinsleden. Maar nu heb ik dat brood vervangen door dit brood, zonder boekweit :).
      Liefs,
      Pien

  47. Marijke schreef:

    Hallo Pien, met veel belangstelling je website bekeken. Het beste kh arme brood vanmiddag gemaakt in een nogal smalle cakevorm. Het rees zo prachtig en leek een geweldig brood. Na 80 minuten 180 gr. heb ik het uit de vorm gehaald, onder de kap zakte het wat in en werd nog smaller. Na het snijden had ik wel hoge, maar smalle sneetjes. In het midden is het nog iets klef, maar dat mag de pret niet drukken. Ik ga het zeker weer maken maar dan in een bredere vorm. Thanxx

    • Pien schreef:

      Hallo Marijke,
      Fijn dat je het recept gevonden hebt, maar jammer dat het nog niet helemaal gaar was! Ik heb een reguliere cakevorm van 24 cm én een heteluchtoven. Misschien toch nog iets langer de volgende keer. Hoop dat het wel zal smaken 🙂 .
      Liefs,
      Pien

  48. Audrey schreef:

    Hallo,

    Ik doe iets fout. Ik heb je brood gebakken maar zelfs na 105 minuten was hij van binnen nog niet helemaal gaar. Kleine stukjes waren nog nat en de korst was juist heel hard terwijl ik er wel het bakpapier op heb gelegd. Wat gaat er mis?
    Overigens smaakt het wel echt verrukkelijk en na vele kh arme broden te hebben gemaakt is dit echt eentje die naar brood smaakt dus top!!

    • Pien schreef:

      Hallo Audrey,
      Wat jammer dat het brood bij jou niet gelukt is. Wel goed om te horen dat de smaak wel goed is 🙂 .
      Zonder te weten wat je precies hebt gedaan is het lastig beoordelen. Wat mij is opgevallen sinds ik het brood bak:

      • Wij hebben een heteluchtoven. Er zijn onderlinge verschillen in de temperatuur van ovens. Hoewel ik moet zeggen dat zelfs op een iets lagere temperatuur bakken, uiteindelijk wel het gewenste resultaat heeft
      • Als we zachtere yoghurt gebruiken dan de hele stevige Griekse Yoghurt van de Aldi, is het resultaat minder
      • De boter laat je eerst weg. Je mixt alle ingrediënten in een keer door elkaar en vervolgens laat je de kom staan, smelt je de boter én dan pas mix je dat erdoor.
      • Vervolgens doe je de hele mix in de cakevorm én laat je het nog 10-15 minuten staan voordat je het in de voorverwarmde oven doet.
      • Wat voor ingrediënten gebruik je? Is alles hetzelfde of wijk je af? Zijn de psylliumvezels ook echt vezels?, Gebruik je ook grote eieren?

      Het is overigens wel zo dat je natuurproducten gebruikt en dat kan het resultaat ook beïnvloeden. Niet zo ernstig dat het niet gaar wordt, maar wel zo dat soms de zijkanten ietsje naar binnen gaan deuken.

      Misschien zit ’t ‘m in een van de punten die ik heb genoemd?

      Geniet er in elk geval van 🙂 .
      Liefs,
      Pien

  49. Femke schreef:

    Heb net een 75% (kleine) versie gemaakt – perfect gelukt, ongelooflijk hoe dicht dit brood benaderd! Prachtig bruine korst, mooi luchtig… gewoon perfect kh-arm brood. Veel dank voor dit goede recept en knap dat je dit zo uitgevogeld hebt!! Oh, even nog dit: heb ipv sesam een zelfgemalen mix gebruikt van zonnebloem en pompoenpitten + 1 uur op 180 graden gebakken (zonder tussendoor af te dekken). Met dus een perfect resultaat 😉

    • Pien schreef:

      Hai Femke,
      Dank je voor het compliment. Zeker kun je ook andere zadenmengsels gebruiken. Ik heb toevallig gisteren net zelfs het amandelmeel vervangen door fijngemalen zonnebloempitten. En het is nog steeds een heerlijk broodje :).
      Geniet ervan!

      PS 180 graden wordt afgeraden omdat er dan stoffen vrijkomen die kanker kunnen veroorzaken. Vandaar dat de oven bij mij niet meer boven de 175 graden komt.

      Liefs,
      Pien

  50. hannie schreef:

    was zojuist bij de warme bakker voor een koolhydraatarm brood en die vertelde me dat zij dat niet konden bakken om dat eerst de hele bakkerij leeg en schoongemaakt moest worden omdat het met geen andere ingredienten in aanraking mocht komen ik vroeg of zij zich niet vergisten met het gluten dieet toen werd ze pissig. heeft ze gelijk en vergis ik me. Weet iemand van jullie dat?

    • Pien schreef:

      Hallo Hannie,
      Je hebt helemaal gelijk. Koolhydraatarm brood mag best sporen van gluten bevatten, het is immers niet per definitie voor de coeliakie patiënten. Sterker nog, die patiënten kiezen vaak niet voor de gezonde optie. Alleen als ze pretenderen glutenvrij brood te hebben, moeten al hun ingrediënten het Glutenvrij label hebben + mogen ze niet kruisbestuiven op de werkvloer. En dat kan wel eens lastig zijn in een bakkerij. Dus je hebt gelijk :).

      Liefs< Pien

  51. Nele schreef:

    Hoi,
    Ik heb je brood gebakken, maar het ziet er helemaal niet uit zoals op jouw foto. Het brood zakte in, en was helemaal niet luchtig, het leek precies alsof het nog helemaal vochtig was (had het er al een half uur langer ingezet..)
    Moet je de eiwitten eerst opkloppen voor je alles samen doet?
    2 theelepels bakpoeder, is dit evenveel als 1 koffielepel?
    Ik heb ook zonnebloempitten gebruikt ipv hennep, moet ik deze best eerst mixen?
    Bedankt!

    • Pien schreef:

      Hallo Nele,

      Vervelend dat het je nog niet is gelukt! Het is altijd lastig om vanaf een afstand te beoordelen. Ik geloof wel dat het malen van de grotere zaden/pitten beter is, dan kunnen ze meer vocht opnemen. Verder is het even laten staan van het deeg iets dat werkt. Maar ook de temperatuur van onze ovens kunnen afwijken (wat bij mij 175 graden is is niet per definitie ook bij jou zo).
      Ik bak het brood 2x 40 minuten en het zakt soms wel heel iets in elkaar, maar dat is aan de zijkanten. Als het van boven inzakt dan is het niet lang genoeg gebakken. Dus dan zou ik het toch nog wat langer doen of je ovenstand toch iets hoger zetten.
      2 theelepels bakpoeder is idd ongeveer 1 volle koffielepel. Ik dacht dat ’t op ongeveer 16 gram uitkwam.

      Het gaat jou ook zeker lukken!
      Liefs,
      Pien

  52. Mariska schreef:

    Hoi Pien,

    Reuze blij met dit recept! Alleen ern vraagje welke zaden kan je gebruiken om de andere te vervangen?
    Kan je bv ook lijnzaad of pompoenpitten malen en daarvoor gebruiken?
    Hoor graag van je.

    • Pien schreef:

      Hai Mariska,
      Dank je wel :).
      Ja hoor andere zaden kunnen ook. Pompoen is vrij grof, dat zou ik dan even wat fijner maken, zodat het wat makkelijker wat vocht opneemt.
      Als je in totaal de 105 gram maar aanhoudt. Wij doen ook wel sesam/zonnebloem/hennep en dan ook de zonnebloem grof gemalen. Gaat prima.
      Komt vast goed!
      Liefs,
      Pien

  53. sjanette schreef:

    Hoi Pien, gebruik je hele psyllium husks of poeder?

    • sjanette schreef:

      Die hennepzaad, moet deze ook fijn gemalen worden?

      • Pien schreef:

        Hai Sjanette,
        De hennepzaad die ik koop die maal ik nooit. Ik heb meestal die van Terrasana.
        Liefs,
        Pien

        • sjanette schreef:

          Dank!! Als je hennepzaad gebruikt heb je 45 gr nodig, maar als je andere pitjes/zaden wilt gebruiken dan 105 gr. Waarom is de laatste hoeveelheid een stuk meer dan bij de hennepzaad?

          • Pien schreef:

            Hai Sjanette, ik kan me je reactie voorstellen als ik mijn recept herlees. Het gaat om 105 gram in totaal aan zaadjes/pitten… Ik heb de 2 even samengevoegd.
            Liefs,
            Pien

    • Pien schreef:

      Hai Sjanette,
      Ik denk dat ik de poeder heb? Ik heb psylliumvezels van De Tuinen én soms van Kruidvat/Trekpleister.
      Ik las toevallig gisteren dat er ook hele psyllium is, en dat die ook zoveel vocht opzuigt en dat je daar meen ik zelfs minder van nodig hebt?
      Ik heb het nog nooit gebruikt helaas.
      Liefs,
      Pien

      • sjanette schreef:

        Wederom dank!
        Dan ga ik ook gewoon de poeder gebruiken. In sommige baksels is het fijner om de hele husks te gebruiken, anders wordt bij het toevoegen van de natte ingredienten te snel te dik ineens. Husks nemen geleidelijker vocht op.

  54. Bianca schreef:

    Hoi pien,

    Ik wil het recept ook gaan uitproberen, ik kan alleen nergens terugvinden op welke stand de oven moet en hoelang het nou precies in de oven moet.

    En hoeveel van die darmreinigende pillen moeten er in een brood, en moet ik deze dan eerst oplossen in water voordat ik het toevoeg aan de rest.

    Groetjes
    Bianca

    • Pien schreef:

      Hai Bianca,
      Dat staat onder de kop Recept Koolhydraatarm brood 😉

      Oven voorverwarmen op 175°C
      Baktijd: ca. 75 minuten (ik doe 2x 40 minuten)

      Succes!

      Pien

      • Lies schreef:

        Hallo Pien,

        Ik wil dit brood gaan maken maar vraag mezelf af hoeveel Psyllium Husk capsules er dan door moeten. 1 pot capsules is 500 mg, in het recept staat 75 gram psyllium vezels. Betekent dat dat 1 hele pot niet voldoende is voor 1 brood ? Moet je die vezels eerst weken of droog erdoor doen ?

        groet Lies

        • Pien schreef:

          Hallo Lies,
          Ik gebruik geen capsules, maar gewoon psylliumvezels of vlozaadvezels of darmreiniger. De naam is afhankelijk van waar je het koopt.
          Ik vermoed dat er 500 mg in 1 capsule zit. Dus dan ben je nog wel even bezig om 75 gram te halen. Advies: koop een grote pot psylliumvezels (bijv. bij De Tuinen regelmatig in de aanbieding) en dan ben je zo klaar :).

          Liefs,
          Pien

  55. Inge schreef:

    Hallo Pien,

    Ik wil het recept graag uitproberen maar wil liever geen boter gebruiken. Denk je dat ik de boter kan vervangen door kokosolie/vet?

    Groetjes,
    Inge

    • Pien schreef:

      Hai Inge,
      Boter is naar mijn idee altijd te vervangen door kokosolie. Ik wissel ze rustig af, en gebruik dezelfde hoeveelheden. Rustig doen dus!
      Succes!
      Liefs,
      Pien

  56. Marjoleine schreef:

    Kan ik het wijnsteenbakpoeder ook vervangen door gewone bakpoeder en hoeveel dan?

    • Pien schreef:

      Hallo Marjoleine,
      Ja dat kan met dezelfde hoeveelheid. Wijnsteenbakpoeder is alleen veel gezonder, vandaar dat ik je aanraad om het wel te gaan gebruiken 🙂 .
      Liefs,
      Pien

  57. Annette schreef:

    Dag Pien,

    lijkt me goed om dit recept een keer te proberen. Kan ik de psylliumvezels ook weglaten of vervangen door iets anders? Ik heb heel snel last van mijn darmen, dus gebruik liever niets dat de stoelgang bevordert, dat werkt bij mij iets te goed meestal 😉

    • Pien schreef:

      Hallo Annette,
      Nee dat zou ik niet doen. Psylliumvezels zijn cruciaal in dit recept. Ik zou dan op zoek gaan naar een van de andere broodrecepten op deze site.
      Liefs,
      Pien

  58. Desiree schreef:

    Ik heb de dubbele hoeveelheid gemaakt, in een groot broodblik (enige dat ik had), maar nu is het brood ingezakt en zompig.
    Ik denk dat ik het brood langer moet bakken, klopt dat? En hoeveel langer?
    Ik hoor het graag!

    • Pien schreef:

      Hallo Desiree,
      Ja een dubbele hoeveelheid is wel echt veel meer en heeft dan zeker een langere bakperiode nodig. Heeft ook met je bakblik te maken. Hoe meer verspreid het beslag is hoe korter. Ik denk dat je zo een kwartier of nog langer moet bakken. Maar ja, dat kun je alleen zelf het beste testen. Dit recept is voor een cakeblik en de sneetjes vullen als een boterham, ook al zijn ze klein.
      Liefs,
      Pien

  59. coby schreef:

    Het is heerlijk brood gisteren gemaakt en ook wat sneetjes in de vriezer gedaan .
    Nu heb ik toch een vraag kan je psylliumvezels vervangen door naturel proteinpoeder?

    groetjes coby

    • Pien schreef:

      Goeiemorgen Coby,
      Fijn dat ’t brood gelukt is. Geen idee of je het kunt vervangen door proteinepoeder.
      Niet mee geëxperimenteerd…
      Liefs,
      Pien

  60. Bianca A, schreef:

    Hoi Pien,

    ik heb dit recept vroeg in de middag gevonden via Google en ben na het lezen en boodschappenlijstje maken meteen gaan shoppen. Helaas kon ik in de eco-winkel geen psylliumvezels en hennepzaad vinden. Nu dacht ik ergens een reactie van jou gelezen te hebben dat je het ook bij Kruidvat kan kopen onder een andere naam, maar ik vind dat berichtje nergens meer. Dat was pech, de eco-winkel zit bij de Kruidvat om de hoek….

    Deze week heb ik wat tijd over om te shoppen zonder er 10 km voor te moeten rijden. Waar kan ik die vezels en zaden kopen? Of zijn er alternatieven?

    Groetjes,
    Bianca A.

    • Pien schreef:

      Goeiemorgen Bianca,
      Psylliumvezels zijn ook verkrijgbaar als vlozaad, of als darmreiniger (Kruidvat en Trekpleister). Soms heeft De Tuinen een goeie aanbieding voor hun potten van 500 gram psyllium. Hennepzaad is volgens mij tegenwoordig zelfs bij een AH of Jumbo te koop. Maar ook een natuurvoedingswinkel heeft dat natuurlijk. Dus de Ecowinkel is waarschijnlijk ook een goed adres. Maar ik bestel zelf ook veel online. Meeste is vandaag bestellen, morgen in huis.

      Hoop dat je de ingrediënten vindt!
      Liefs,
      Pien

      • Bianca A, schreef:

        Heel erg bedankt voor de tips, Pien! Ik heb zojuist online bij de Jumbo besteld. Morgenmiddag kan ik zowel Raw hennepzaad als Fiberhusk (psylliumvezels) ophalen bij het Jumbo Pick Up Point net buiten het dorp. 😀

        Groetjes,
        Bianca

        • Pien schreef:

          Graag gedaan Bianca! Fijn dat ’t is gelukt!
          Nu nog het bakken ;),
          Liefs,
          Pien

          • Bianca A, schreef:

            Wow! Eindelijk een heerlijk zeer koolhydraatarm alternatief voor zogenaamd koolhydraatarm fabrieksbrood. Het smaakt als gewoon brood en ziet er ook nog eens als een gewoon brood uit!

            Heel erg bedankt, Pien! Afvallen is vanaf vandaag een stuk makkelijker!

            Liefs,
            Bianca

          • Pien schreef:

            Dank je wel Bianca!
            Geniet ervan!
            Pien

  61. Wendy schreef:

    Hoi Pien,
    Ik geniet erg van je recepten. Dank daarvoor! Ik las net ergens je stukje over aardappelvlokken. Ik ga die zo halen en vraag me af of je dit al geprobeerd hebt in je kha broodje. En zo ja, of het recept erg veranderd is of dat je het er gewoon bijgevoegd hebt.
    Ik las laatst ook iets over aardappelzetmeel. Dat schijnt ook onveranderd in je darmen terecht te komen en alleen maar goede eigenschappen te hebben. Resistant starch was de term. Ik heb dat toen ook gekocht (gewoon van honig) maar heb het toch niet durven te gebruiken nu ik nog af wil vallen. Weet jij daar iets van? Klinkt als jouw verhaal met de vlokken maar het zetmeel barst van ds kh

    • Pien schreef:

      Hallo Wendy,
      Bedankt voor je reactie. Een raar verhaal misschien, maar aardappelvlokken werd/wordt ook bij het vissen gebruikt. En vroeger mocht dat niet zetmeelrijk zijn. En aardappelvlokken wordt bijv. in Zweden ook volop verkocht als koolhydraatarm ingrediënt, maar is hier veel slechter verkrijgbaar. En je moet hier in Nederland goed opletten of het echt wel koolhydraatarm is. Aardappelzetmeel is iets heel anders… Vlokken blijven over als de zetmeel eruit is gehaald… Zo moet je het ongeveer zien. Vandaar ook dat het een (vlokken) wel kan en het ander (zetmeel) absoluut niet mag.
      Hoop dat je een geschikte variant hebt gevonden!
      Liefs,
      Pien

      • Wendy schreef:

        Hoi Pien,
        Dank voor je reactie. Ik reed naar Heemskerk en daar had de man van de glutenvrije winkel net de laatste zeven pakjes verkocht! Op naar de vishandel dus?? 🙂
        Heb jij zelf al brood gebakken met de vlokken erin?
        Groetjes Wendy

        • Pien schreef:

          Hallo Wendy,
          Nee, voor dit koolhydraatarme brood heb ik geen aardappelvlokken gebruikt. Aardappelvlokken heb ik gebruikt voor stokbrood en bolletjes en kaasstengels. Bij de hengelsportzaak verkopen ze inderdaad aardappelvokken (niet de vishandel – die heeft de vis al gevangen 😉 ).
          Succes!
          Liefs,
          Pien

  62. riekje schreef:

    Beste pien,
    Ik ga graag je recept proberen. Heb je een user wat ik ipv de yoghurt kan gebruiken? Ik heb een lactose intolerantie. Zou cocoscreme kunnen werken?
    groetjes Riekje

  63. Lydia schreef:

    Welk mee kan ik gebruiken voor amandelmeel, ik ben allergisch voor amandelen. En welke hoeveelheid moet ik dan aanhouden?
    Groetjes Lydia

    • Pien schreef:

      Hallo Lydia,
      Amandelen is een noot, dus een andere notenmeel kan ook. Besef wel dat het de smaak iets zal beïnvloeden. Hoeveelheid hetzelfde.
      Succes!
      Liefs,
      Pien

  64. Cindy schreef:

    Net dit brood gemaakt en zo blij!! Zie overal een hoop kha recepten voor bij komen, meerdere geprobeerd, maar was tot nu toe nergens echt helemaal blij mee, maar dit is echt super!! Enorm bedankt voor dit recept!

    • Pien schreef:

      Hallo Cindy,
      Bedankt voor je enthousiaste reactie. Wij zijn er ook nog altijd erg blij mee. Sinds ik dit brood heb, eet ik ook regelmatig nog een boterham met pindakaas. En de kinderen vinden het ook prima. Een sneetje van dit kleine brood eet voor hen hetzelfde als een gewone boterham.
      Geniet ervan!
      Liefs,
      Pien

      • Angela schreef:

        Hallo,

        Ik vroeg mij af, waar haal ik grasroomboter? En ik heb een notenallergie en mag dus geen amandelmeel. Welke soort meel zou ik in plaats van dag kunnen gebruiken?

        Groeten Angela

        • Pien schreef:

          Hallo Angela,
          Biologische grasroomboter haal ik ook bij de supermarkt. Wat gebruik je anders als vervanging voor amandelmeel? Een andere notenmeel kan ook, maar het zal de smaak wel iets beïnvloeden.
          Succes!
          Liefs,
          Pien

  65. Jonique schreef:

    Dag Pien, zojuist dit brood gemaakt. Heel goed gelukt alleen de bodem bleef plakken ondanks insmeren ☺. Volgende keer een bakpapiertje gebruiken denk ik. Het smaakt naar ‘volwaardig’ brood, heeerlijk!

    • Pien schreef:

      Hallo Jonique,
      Ja, ik doe ook niets zonder bakpapier.
      En voor dit brood heb ik bij Blokker een flexibele bakvorm gehaald. Ideaal. Komt er altijd perfect uit.
      Hoop dat het brood je smaakt,
      Liefs,
      Pien

  66. Anneke Lems schreef:

    Hallo Pien,
    Ik volg het dukan dieet en daar mag ik haver en tarwezemelen.
    Kan ik deze ook gebruiken iplv de psylliumvezels?

    Groetjes en alvast bedankt Anneke

    • Pien schreef:

      Hallo Anneke,
      Psylliumvezels heeft een bindende eigenschap, maar ook een absorberende eigenschap. Volgens mij heeft tarwezemelen dit ook, toch? Dan zou je dat zeker kunnen doen.
      Liefs,
      Pien

  67. Susanna Kortenbout schreef:

    Hallo Pien,

    Ik heb net het koolhydraatarme brood gebakken vanmiddag en net geproefd. Het is zo ongelofelijk lekker. Ik wil je heel hartelijk bedanken voor het recept. Ik kan geen koolhydraten meer eten en snak soms naar een boterham. Je hebt geen idee hoe blij ik ben.

    Lieve groet van een gelukkige Susanna

    • Pien schreef:

      Ha Susanna,
      Je maakt mij met zo’n berichtje ook heel gelukkig. Dank je wel!
      En fijn dat jij nu ook weer geniet van een ‘boterham’. Ik blijf het leuk vinden dat er nog ongelooflijk veel wel kan.
      Liefs!
      Pien

  68. esther schreef:

    Iemand hier al eens broodjes van gemaakt?

    • Pien schreef:

      Hallo Esther,
      Ja, dat heb ik ook al eens gedaan. Gedeeld in mijn groep op Facebook. Omdat het wel uitloopt, werd het een beetje een eierkoekvorm. Die sneed ik dan wel door de midden en deed lekkere boter, sla en kaas ofzo ertussen. Hebben we meegenomen naar een dagje uit. Was ook heerlijk!
      Liefs,
      Pien

  69. Pien schreef:

    Hai Wilma,
    Wat jammer dat het helemaal is ingezakt. Iets ingezakt gebeurt bij ons ook nog wel eens, maar dat is echt maar ietsje. Misschien is jouw oventemperatuur toch wat lager? Wij hebben een heteluchtoven. Als je ‘m nu al in totaal 80 minuten hebt gebakken, zou ik het toch nog langer doen. Dan maar naar 1,5 uur of nog langer. Of de oven ietsje hoger zetten.
    Dan zou ’t beter moeten gaan!
    Liefs,
    Pien

    PS Wel fijn dat de smaak alvast goed is 🙂

    • wilma schreef:

      Hoi Pien ,

      Ik ga het zeker proberen , hoe groot is trouwens de cakevorm die je gebruikt .

      Groetjes Wilma

      • Pien schreef:

        Hallo Wilma,
        Een normale cakevorm – waarin ik een vouwbaar anti-aanbaklaag doe.
        Dat is in twee delen zodat je het kunt schuiven naar de gewenste grootte.
        Liefs,
        Pien

  70. wilma schreef:

    Hoi Pien ,

    Heb vandaag het brood gebakken is alleen helemaal ingezakt toen het uit de oven kwam .
    Het smaakt wel heel goed.

    Groetjes Wilma

  71. Linda schreef:

    Hallo Pien, vraagje; kun je dit in een broodbakmachine doen? Gr, Linda

    • Pien schreef:

      Hallo Linda,
      Ik heb nog nooit in mijn leven met een broodbakmachine gebakken. Ik heb echt geen idee.
      Als je ook een cake kunt bakken met een broodbakmachine zou ik het rustig proberen. Maar als dat niet kan, zeker niet :).
      Liefs,
      Pien

  72. Femke schreef:

    Hoi Pien,
    Vanmorgen het brood gemaakt en is prima gelukt. Maar ik vraag me wel af of zoveel psylliumvezels geen kwaad kunnen, ik lees hier nl. tegenstrijdige berichten over…? Ik wil geen last van mn darmen krijgen, vandaar 😉

    • Pien schreef:

      Hallo Femke,
      Wat leuk om te horen dat het brood gelukt is :).
      Je mag 30-40 gram psylliumvezels op een dag. En een half brood eet je echt niet op een dag ;). We eten het sinds die eerste keer alleen nog maar (met natuurlijk de crackers).
      En je stoelgang help je er juist mee :).
      Geniet ervan!
      Liefs,
      Pien

  73. bianca schreef:

    Hoi Pien,

    Ik heb vandaag het brood gebakken , maar volgens mij een oud recept van hier, Van alles iets minder, bijv 175 gr Griekse yoghurt, 5 eieren en van het overige zo’n 50 gram. Ik heb het uitgeprint dus echt van hier. Maar mijn brood is grijs geworden. Hoe kan dit ? Snap er niks van 😉

    • Pien schreef:

      Hai Bianca,
      Ik wel 😉 . Oorspronkelijk had ik er een klein broodje van gemaakt, dat ik met een inschuifbaar bakvorm maakte. Maar inmiddels maak ik er een cakevorm vol mee. En omdat niet iedereen een kleine vorm heeft, maar wel iedereen de hele vorm, heb ik het recept aangepast. Ook heb ik later de hoeveelheden iets aangepast. Dat heb ik in de Facebookgroep wel expliciet aangegeven, maar op de site gewoon aangepast. Vandaar.
      En jij hebt grijs brood? Hangt denk ik een beetje af van wat je er in doet. Wij hebben inmiddels ook een soort mengsel klaar staan van grof gemalen zaden en hierdoor heen sesemzaadjes en hennepzaad… en dan is de kleur ook anders. Zeker met veel zonnebloempitten wordt ’t snel grijzig… maar de buitenkant is toch altijd mooi bruin bij ons. Bij jou niet?
      Smaak is vast goed :). Geniet ervan!

      Liefs,
      Pien

      • bianca schreef:

        Hoi Pien,

        Ja, de smaak was gewoon super, maar mijn hoofd wil liever gewoon gekleurd brood , dus was ff ogen dicht en eten 🙂 De buitenkant was idd wel mooi bruin. Ik ga hem gewoon nog een keer maken met het nieuwe recept 🙂

        groetjes Bianca

  74. Pien schreef:

    Het beste recept voor koolhydraatarm brood bleek toch nog beter te kunnen. Op diverse fronten aanpassingen gedaan. In xowel de hoeveelheid van ingrediënten als in de werkwijze. Kortom, vanaf nu is je broodje nog lekkerder en eenvoudiger te maken.
    Liefs,
    Pien

  75. marinka schreef:

    Hallo Loes, is het gelukt, ik zou het ook wel met de broodbakmachine willen proberen.

  76. Loes schreef:

    Hallo Pien,

    Kan dit ook in de broodbakmachine op alleen bakken stand?

    grtz,
    Loes

    • Pien schreef:

      Sorry Loes, ik moet je teleurstellen.
      Ik heb geen enkele ervaring met broodbakmachines.
      Ik gebruik uitsluitend de oven.
      Liefs,
      Pien

  77. Carla schreef:

    Hallo Pien,

    Kan het zijn dat ik tussen de ingrediënten de boekweitmeel mis?

    Groetjes, carla

    • Pien schreef:

      Hai Carla,
      Waarom zou je de boekweitmeel missen? Boekweit bevat ongelooflijk veel koolhydraten (76 per 100 gram).
      Past in beperkte mate prima bij Broodbuik overigens, maar niet in dit brood. Dan zou het niet zo weinig kh per sneetje bevatten.

      Als je boekweitbrood wilt, moet je even de zoekfunctie gebruiken, want ik heb wel een recept wat ik tot nu toe maakte. Maar dit brood vinden ze toch lekkerder, dus ik maak nog maar af en toe boekweitbrood. Ik vries ‘m nu in. ’t Gaat nu met sneetjes zo langzaam ;).

      Liefs,
      Pien

  78. Renate schreef:

    Ik heb het koolhydraatarmbroodje gemaakt, maar het blijft nat van binnen, beetje ei-smurrie vrees ik. Ook al 10 minuten langer in de oven.
    Wat doe ik fout

    • Pien schreef:

      Hè, dat is niet leuk Renate!
      Geen idee wat je fout doet, dat is altijd lastig als ik er zelf niet bij bent geweest. Is je deeg wel stevig als je het erin doet? Door de psylliumvezels wordt eigenlijk al het vocht vooraf er al ingezogen.
      Ik bak het nu 55 minuten. En ik klop altijd op brood. Het moet stevig voelen van boven. Zodra je nog trillingen ziet dan moet het langer in de oven. En prik er ook even in met een satéprikker als je het kloppen niet vertrouwd. Als er nog deeg aan blijft zitten en het is nat, dan moet het nog langer. Dus ga dan gerust over de 60 minuten heen. Pas als het helemaal gaar is, zakt het achteraf niet in. Soms zakt de zijkant bij me ook nog iets door. Maar de smaak is altijd goed geweest en altijd droog genoeg. Alleen als ik voor perfectie ga, dat resultaat heb ik ook niet elke dag 😉 .
      Is het wel eetbaar of is het echt te nat? Anders maar een broodpudding maken ofzo?

      Liefs,
      Pien

      • Joke schreef:

        Hallo Pien,
        Weet jij ook een alternatief voor de yoghurt. Mijn dochter heeft een lactoseintolerantie.
        Groetjes, Joke.

        • Pien schreef:

          Hai Joke,
          Ik weet niet of de intolerantie alleen voor koemelk geldt, anders zou je geitenyoghurt kunnen nemen. Dat heeft hetzelfde effect. Of misschien werkt kokosyoghurt ook. Dat weet ik niet zeker.
          Een ander alternatief heb ik helaas niet.
          Liefs,
          Pien

          • Renée schreef:

            Hallo Pien en Joke,
            Er is tegenwoordig lactose vrije yoghurt te koop van Minus-L en van Arla, want in geitenyoghurt zit ook lactose en ik bak jouw brood Pien met een van deze lactose vrije yoghurt en dat gaat prima en de smaak is uitstekend!!! Joke ik heb nl zelf ook een lactose intolerantie, dus heb er ervaring mee, hoop van harte dat het lukt, succes! En Pien bedankt voor je heerlijke broodrecept! Hartelijke groeten Renée

          • Pien schreef:

            Bedankt voor je reactie Renee! Goed om te horen 🙂 .

            Liefs,
            Pien

Share