Houdbare tomatenketchup zelf maken suikervrij

Naast mayonaise is tomatenketchup bij ons een favoriete saus. Ketchup smaakt bij zoveel dingen lekker. Maar de kant en klare uit de winkel bevat teveel toevoegingen of suiker. Tomatenketchup zelf maken is daarom weer de oplossing. Deze ketchup moet echt wel een aantal weken staan om te rijpen en de heerlijke smaak te krijgen, dus het is niet een recept, vandaag maken is vandaag eten. Wel absoluut de moeite waard 🙂 .


Recept voor houdbare tomatenketchup

Voor ca. 1300 ml tomatenketchup

Je bepaalt bij de keuze van je ingrediënten of het ook een biologische tomatenketchup wordt. Ik zet daarom niet expliciet bij elke groente dat het biologisch ‘moet’ zijn.

Ingrediënten:

  • 2 kilogram (biologische) tomaten
  • 2 (biologische) rode paprika’s
  • 4 kleine of 2 grote rode uien
  • 100 ml rode wijnazijn
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel Himalaya of Keltisch Zout
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden

Zelf-tomatenketchup-maken-colleage

Bereidingswijze:

  1. De tomaten schoonmaken en in vier delen snijden, ontpitten en in een grote pan doen
  2. De paprika’s maak je schoon, halveren en van binnen de pitjes en het wit verwijderen. Daarna in grove stukken sniijden en ook toevoegen aan de pan
  3. De uien pel je en snijd je vervolgens ook in kwart stukken en ook dit in de pan doen
  4. Voeg de kruiden en specerijen toe en tot slot de wijnazijn
  5. Breng dit aan de kook en laat het vervolgens op een zacht pitje sudderen tot het zacht is (ca. 2-3 uur)
  6. Als het zacht is, dan haal je de pan van het vuur en is het tijd om het fijn te maken. Met een blender of met de keukenmachine. Maar net wat je hebt.
  7. Wat overblijft is waarschijnlijk nog te waterig. Zet de pan daarom weer op het vuur, maar ditmaal wat harder, zodat het goed brubbelt en het vocht gaat verdampen.
  8. Pak intussen twee glazen flessen/potten (of meerdere kleine) met een deksel die kan ‘klikken’ en voor wecken gebruikt kan worden. Doe hierin kokend water en laat dit minimaal 5 minuten staan (ook in de deksels).
  9. Als je het de juiste dikte vindt, haal je de pan van het vuur.
  10. Pak een trechter met een brede opening en giet zo voorzichtig de hete ketchup in de flesse/potten. Doe de deksel er direct op en zet de pot een halve dag op de kop.
  11. Bewaar de flessen in een donkere koele ruimte zoals een kelder. En  na een paar weken kun je genieten van je eigen gemaakte tomatenketchup!

Houdbare-ketchup-zelf-maken-zonder-suiker-staand

Print Friendly

30 reacties

  1. Joëlle schreef:

    Beste Pien,

    Ik ga dit recept zeker zelf proberen!

    Via Rechtstreex (www.rechtstreex.nl) verkoop ik streekproducten in mijn wijk (Parkwijk, Utrecht). Ik heb vaak veel tomaten over die ik zelf gebruik in pastasauzen etc. maar ik wil een keer iets nieuws proberen. Ik denk dat het ook leuk is voor mijn klanten om jouw website te bezoeken. Vind je het goed als ik in mijn nieuwsbrief naar jouw website link en de foto hierboven gebruik bij het stukje in de nieuwsbrief? Dan kan ik dit recept en jouw site tippen aan mijn klanten 🙂

    Hartelijke groet,

    Joëlle

    • Pien schreef:

      Hallo Joëlle,
      Wat leuk om te horen! Zeker mag je dat doen! Geen enkel probleem.
      Dank je wel! En wat leuk dat je streekproducten verkoopt. Ik probeer dat ook zoveel mogelijk in de omgeving van Dronten te doen. Al zijn er nog best veel dingen die ik online moet bestellen, maar goed… zoals groente, fruit en vlees lokaal kopen is al meengenomen :).
      Liefs,
      Pien

    • Liz schreef:

      Ontttzzzzeetttend lekker! 😉👍

  2. Truus schreef:

    Hoi,

    Ik ben geen kookwonder maar dit spreekt me wel aan. Heb nog wel een vraag: waarom moet er kokend water in de potten en waarom moet het deksel klikbaar zijn.

    Truus

    • Pien schreef:

      Hai Truus,
      Kokend water is om de potten te steriliseren. Je mag ze de flessen ook in een pan met kokend water leggen, maar ik heb niet zulke grote pannen. Vandaar dat ik voor de oplossing kies om kokend water in een warme fles te doen. Een ‘klik’ dop is om vacuum te kunnen trekken. Als je later de fles opent, komt er ook een ‘pop’. Elke fles of pot waar eerder voeding in heeft gezeten en een aluminium dop heeft, is dus geschikt. Dus oude potjes jam, babyvoeding, tomatensaus etc. kun je met een gerust hart hergebruiken. Dus vergeet dan het ‘klik’ en ‘plop’ verhaal maar gauw, haha!
      Succes! Ook geen kookwonder kan dit 😀 !
      Liefs,
      Pien

  3. Janneke schreef:

    Lijkt me een heerlijk recept! Ik denk dat ik er nog een blaadje Stevia bij zou doen en een takje lavas… Ik heb zo’n vijf kilo tomaten van eigen planten, dus leuk om uit te proberen….. Je hoort het wel.

    • Pien schreef:

      Leuk om te horen Janneke! Ben heel benieuwd naar je eindresultaat. En lavas? Dat ken ik nog niet!
      Liefs,
      Pien

  4. Jiska schreef:

    hoi Pien,

    Ik zit te denken hoe ik dit het beste kan doen als alleenstaande. Want ik doe rustig twee jaar met een fles ketchup.
    Kan ik het ook wecken in van die glazen mini-jampotjes denkt u?
    Of is zo’n klikdop om een of andere reden een vereiste?

    Alvast bedankt.

    groetjes Jiska

    • Pien schreef:

      Hallo Jiska,
      Natuurlijk kun je ook veel minder maken én het in kleinere potjes bewaren.
      Net wat je prettig vind 🙂 .
      Succes!
      Liefs,
      Pien

  5. Tessa schreef:

    wat goed, een recept voor ketchup zonde suiker. Even een vraagje want als ik naar de ingrediënten kijk lijkt het erg veel op pastasaus. Smaakt het daar ook naar of toch echt naar ketchup? Ben heel benieuwd.
    Gr, Tessa

    • Pien schreef:

      Hallo Tessa, ik begrijp je reactie. We vinden het wel echt naar tomatenketchup smaken.
      Maar ’t hangt er misschien ook vanaf welke je gewend was ;).
      Liefs,
      Pien

  6. Freule Fran schreef:

    Dag Pien, Goed recept, voor het eerst gemaakt. Bij het ontpitten van de tomaten (ik heb overheerlijke kleine trostomaten gebruikt) vang ik wel het vruchtvlees op en druk dit door een zeef. Zo heb je al direct dun tomatensap. ik doe dit bij de te koken tomaten.

    Vraag: Waarom moeten de potten een halve dag op de kop staan?

    kan niet wachten om de eerste lepel te proeven.
    met groet, Freule FRAN

    • Pien schreef:

      Hallo Freule Fran, wat goed om te horen.
      De potten gaan op de kop, om vacuüm te trekken. Dan blijft het langer houdbaar.
      Dat doe je ook met jam, of appelmoes enzo.
      Hoop dat je het heerlijk gaat vinden!
      Liefs,
      Pien

  7. Saski schreef:

    vraagje, bij mij doet t sudderen niet zo goed, t gas blijft te heet,zelfs met een plaatje er op, nu wil ik het in de oven doen omdat je dan zo goed de graden kan instellen. Op welke temp. moet ik dan de oven instellen op te sudderen?

    • Pien schreef:

      Hallo Saskia,

      Ik moet je het antwoord schuldig blijven. Ik ‘sudder’ nooit iets in de oven 😉 . Heb je geen plaatje dat je ertussen kunt doen, een soort vlamverdeler of zo? We doen ’t op de kleinste pit, dat gaat eigenlijk prima.

      Hoop dat ’t wel lukt!
      Liefs,
      Pien

      • naomi schreef:

        ik gebruik sinds kort een eigen gemaakte versie van de ‘hooikist’ … duurt misschien wel langer om te laten sudderen, maar ondertussen verbruikt het geen energie en kan ik andere dingen gaan doen 🙂

        • Pien schreef:

          Leuk Naomi! Dat scheelt inderdaad een hoop. Wij gebruiken ‘m ook om bijvoorbeeld bottenbouillon te maken. Ideaal!
          Liefs,
          Pien

  8. Geert Willems schreef:

    Hallo,

    Hoelang is de ketchup na opening van de fles nog houdbaar?

    • Pien schreef:

      Goeie vraag Geert! Ik weet het eerlijk gezegd niet helemaal.
      Een fles is na opening bij ons in 2-3 weken wel op en dat lukt wel.
      Maar of het nog langer kan, durf ik je niet te zeggen.
      Liefs,
      Pien

  9. Roelof schreef:

    Ik heb het gemaakt en het is heerlijk, ik snap niet dat fabrikanten suiker toevoegen wat dit is perfect op smaak en licht zoetig, prima tip.

    • Pien schreef:

      Hai Roeloef,
      Ja, als je eenmaal ontdekt dat als je goede basisproducten gebruikt, aanvullen met suiker (of zoetstof) steeds minder nodig is, dan is dat wel een eyeopener. Enerzijds doen ze het voor de smaak en anderzijds voor de houdbaarheid.
      Maar ja, de houdbaarheid is ook prima als je ’t onder de juiste omstandigheden in flessen of potten doen :).
      Fijn dat je het lekker vindt 🙂
      Liefs,
      Pien

  10. Jaqueline schreef:

    Beste Pien,
    Leuk bij jou een goed recept te vinden van ketch-up! Ik heb alleen een vraagje over waarom de ketchup een paar weken moet rijpen. Fermenteren kan het niet meer omdat alles al gekookt is en zelfs minstens 2 uur heeft staan sudderen. Ook heb je er azijn bij gedaan. Zou het niet kunnen zijn dat als je alles rouw in de blender doet en dan een paar weken laat staan dat het vanzelf zuurder wordt door fermentatie (en dan zijn er zelfs voedingstoffen aan toegevoegd)? Oorspronkelijk zou ketchup een gefermenteerde saus zijn; helaas ben ik daar nog geen recept van tegen gekomen.
    Veel succes verder met je mooie website

    • Pien schreef:

      Hallo Jacqueline,
      In principe kun je de ketchup direct eten, maar we hebben gemerkt dat het laten staan de smaak ten goede komt. Gaat dus bij mij niet om het fermenteren, maar veel meer om ‘rijpen’.
      Liefs,
      Pien

  11. alexander schreef:

    Hallo Pien,
    Je recept is heel goed gelukt en is heel lekker lekker.
    Ik heb ook al het recept aan iemand van mijn familie gegeven
    en vond het ook heel lekker lekker.
    We zijn al aan de laatste pot begonnen
    en gaan binnenkort weer lekkere ketchup maken.
    groetjes*Alexander

    • Pien schreef:

      Hallo Alexander,
      Wat goed om te horen! En het recept al doorgegeven, leuk!
      Veel succes weer bij de volgende keer.
      En leuk dat je me op de hoogte houdt. Dank je!
      Liefs,
      Pien

  12. Arjanne schreef:

    Hoi!
    Dit klinkt goed. Binnenkort een keertje uitproberen :). Wat ik me nog wel afvroeg, hoef je de tomaten niet te schillen? Bij het maken van tomatensoep verwijder ik het velletje altijd, omdat ze anders gaan ‘oprollen’ en soort ‘stokjes’ vormen in de soep. Ook wanneer ik m in de blender gooi, blijft dit. Soep kook je natuurlijk minder lang, dus misschien heb je daar hierbij geen last van? Ik ben benieuwd!

    Verder zeg je dat je de pitjes moet verwijderen, bedoel je daarmee het vruchtvlees? Want dan blijft er zo weinig over van de tomaten? Of bedoel je dat groene puntje? Die haal ik er wel altijd uit..

    Ik ben benieuwd!

    Groetjes Arjanne

    • Pien schreef:

      Hallo Arjanne, dank voor je bericht.
      Ik schil zelden iets dat eetbaar is. Doordat ik het aan het eind in de blender of staafmixer, houd ik geen schilletjes meer over. Pitjes van tomaten zijn rijk aan fytinezuur dat je gezondheid negatief kan beïnvloeden. Vandaar dat ik ze eruit haal.
      Daarnaast lijkt ’t me niet echt lekker in een ketchup. Maar dat is mijn mening. Je bent vrij om te doen wat je wilt 🙂 .

      Hoop dat je er ook van geniet :)!
      Liefs,
      Pien

  13. alexander schreef:

    Lieve Pien,
    Blij te lezen dat je naar een kursus bent gegaan op de beeldjes en je website blind vriendelijk te maken.

    Ja, voor mij is juist eten en biologisch eten liefst rauw belangrijk.;-)

    Ik heb je recept gemaakt vandaag met mijn moeder en vader. Het staat allemaal op het vuur. Ik kijk ernaar uit om het einde resultaat te zien en te proeven.

    Nogmaals dank voor het delen van je recept en tot mails.

    Groetjes
    Alexander

  14. alexander schreef:

    Hallo,
    Mijn naam is Alexander,
    ik ben een blinden man.
    Wouw een heele fantastische website met veel leuke gezonde recepten.
    De tomatenketchup vindt ik een heel leuk recept voor de kerstmis feest.
    Ik ga lekkere veganistische recepten maken en op eten met deze lekkere saus.
    groetjes*Alexander

    • Pien schreef:

      Lieve Alexander,
      Het doet me goed zo’n enthousiaste reactie te lezen. Ik ben heel benieuwd of mijn website überhaubt goed voor je te lezen/horen is! Afgelopen week een cursus gehad, waarbij ik voor het eerst hoorde wat ik kan doen om afbeeldingen bijvoorbeeld voor blinden en slechtzienden goed te plaatsen.
      Respect dat je bewust eet, terwijl het lezen van etiketten voor jou geen eenvoudige klus moet zijn! Hoop dan ook dat mijn recepten je keuze wat makkelijker kunnen maken, omdat je dan vrijwel alleen onbewerkte producten hoeft te kopen.
      Veel liefs,
      Pien
      PS ik hoop dat je met de kerst mag genieten van de tomatenketchup!

Share