Hazelnootschuimtaart suikervrij en koolhydraatarm

Omdat ik vier eiwitten over had, ging ik zoeken op internet wat ik daarmee zou kunnen maken. Wat voor lekkers wordt er juist van eiwitten gemaakt? En al vrij snel stuitte ik op hazelnootschuimtaart. Superlekker vond ik dat altijd. Maar ik heb het nog nooit in mijn leven gemaakt. Zou het wel lukken? En ook met de gezonde ingrediënten van nu? Eigenlijk heb je er niet eens zoveel ingrediënten voor nodig. Dat is nog mooier! En zo ontstond zomaar op zaterdagavond de gezonde versie van de hazelnootschuimtaart. Uiteraard suikervrij, tarwevrij, granenvrij en dus ook glutenvrij. En natuurlijk toevoegingsvrij :).

Recept voor Hazelnootschuimtaart suikervrij en koolhydraatarm

voor ca. 10 personen.
Oven voorverwarmen op 130°C

Ingrediënten schuimlaag:

 • 4 eiwitten
 • 15-20 gram Stevia Kristal Sweet xtra of 40-60 gram sukrin of kokosbloesemsuiker (of zoetstof naar keuze – groene stevia werkt in dit geval niet!)
 • 80 gram ongebrande hazelnoten (fijngehakt – niet gemalen)
  (in totaal heb je 120 gram voor de hele taart nodig: 40 gram voor de garnering en ca. 20 hele hazelnoten)
 • iets zout
 • 1 ½ eetlepel biologische maïzena of arrowroot (dit kun je ook weglaten)


Bereidingswijze:

 1.  Doe de eiwitten in een vetvrije kom (eerst afwassen, net als de gardes van de mixer). Mix dit totdat het stevig is (kom kan op de kop – zonder dat er wat uitvalt). Voeg vervolgens al mixend steeds wat sukrin toe.
 2.    Meng de hazelnoten met het zout en de maïzena door elkaar. En spatel dit door het eimengsel, totdat het goed vermengd is.
 3.    Bedek een bakplaat met bakpapier. Ik maak gebruik van een uittrekbare bakplaat (van de Lidl) en had ongeveer een oppervlakte van 28 x 33 cm bedekt. Maak de laag zo egaal mogelijk. Dus probeer ’t overal even dik te laten zijn én de laag van boven zo glad mogelijk te maken.
 4.   Doe dit in de oven op 130°C en bak dit ongeveer in 1½ uur droog. Als ’t droog bovenop voelt, is het goed. Bij voorkeur de ovendeur ietsje openlaten tijdens het bakken (oude bakkerstip ;)).
 5.    Als je tevreden bent dan haal je het uit de oven. En probeer dan zo snel mogelijk, maar nog wel voorzichtig te werken. Als de laag uit de oven komt, is deze nog iets flexibel, maar door het afkoelen wordt het heel snel hard.
 6.    Leg daarom de laag op de kop op het aanrecht en trek heel voorzichtig het bakpapier eraf.
 7.    Snijd daarna voorzichtig de laag in 3 stroken, die even breed zijn. Laat dit afkoelen. (Kun je dus rustig een dag eerder maken. Ik bewaar het dan met een schone theedoek erover. Met plastic gaat de krokantheid weg, dus gebruik dat niet.)


Ingrediënten crèmelaag:

 • 350 gram grasroomboter (kamertemperatuur)
 • 15 gram Stevia Kristal Sweet Xtra (of zoetstof van eigen keuze en naar eigen smaak)
 • 1 eetlepel oploskoffie
 • 2 eetlepels kokend water
 • 2 theelepels vanille-extract

Bereidingswijze:

 1.    Doe de boter met de zoetstof in een kom (liever eerst 40 gram sukrin of 10 gram steviala en later als je het voor de smaak nodig vindt, extra toevoegen).
 2.    Klopt dit met de mixer tot een mooie glad mengsel. Proef een beetje en voeg zo nodig extra zoetstof toe.
 3.    Voeg de vanille-extract toe.
 4.    Meng in een kommetje/mok de oploskoffie met het hete water. Voeg dit per theelepel toe aan het botermengsel en mix dit er helemaal door (begin met 2-3 theelepels).
 5.    Proef of je het sterk genoeg vindt qua smaak. Herhaal de vorige stap totdat je de smaak goed vindt (maak desgewenst meer koffie aan).

Hazelnootschuimtaart-suikervrij-glutenvrij-broodbuik-3

Garneren:

En dan komt nu het deel waarbij de taart wordt opgebouwd:

 1.    Leg de eerste laag op een platte schaal en bestrijk deze met een mes met de crème. Niet te dik, maar ook niet te dun. Leg de tweede laag erop en bestrijk ook deze met crème. Herhaal dit vervolgens ook met de derde laag.
 2.    Doe de overgebleven crème in een spuitzak met een gekarteld mondstuk.
 3.    Verdeel nu eerst de ca. 40 gram fijngehakte hazelnoten over de toplaag.
 4.    Maak vervolgens de toefjes langs de rand en maak het af door een hele hazelnoot op een toefje te doen.

Zet de taart in de koelkast om op te stijven (ca. 1-2 uur).

Hazelnootschuimtaart-suikervrij-glutenvrij-broodbuik

Dit recept is echt heel koolhydraat arm. Zoals het hier
staat is het nog geen 3 gram koolhydraten. Zonder de maizena of 
arrowroot zelfs slechts 1,5 gram! 3,7 gram proteïne, en maar liefst 
bijna 27 gram vet. Met recht gezond genieten dus :).
Print Friendly

27 reacties

 1. Heleen schreef:

  Ben net begonnen met suikerbewuste baksels en vindt het een leuke uitdaging om met zo weinig mogelijk ingrediënten waarbij de kosten niet de pan uitrijzen en lekker baksel neer te zetten. De monchoutaart heb ik twee keer gemaakt 1 keer exact dat was heel goed gelukt en de tweede keer iets meer fruit toen had ik iets minder agar agar gebruikt en toen was die wat vloeibaar. Maar ontzettend lekker omdat het zo puur van smaak was. Ik werd er helemaal enthousiast van dus nu wil ik deze schuimtaart met mijn dochtertje van 6 maken om uit te proberen en te nog 1 te maken als mijn jongste 2 jaar wordt. Heel fijn dat je zo met elkaar deelt. Vroeg me af wat je bakachtergrond is.. Gr Heleen

  • Pien schreef:

   Hallo Heleen,
   Dank voor je leuke bericht! Ik ben de dochter van een bakker. Maar dan wel op de ambachtelijke manier ;). Ik bakte wel al heel veel zelf omdat dat nu eenmaal gezonder en vaak ook minstens zo lekker is als uit de winkel halen. Maar sinds Broodbuik is alles wel heel anders geworden. En heb ik enorm moeten zoeken naar de mogelijkheden. Wat wel leuk is dat ik vroeger veel mindere experimenteerde dan nu. Wat wel een voordeel is, dat ik bij voorbaat meestal al weet of iets gaat slagen of niet, of dat recepten van anderen goed in elkaar zitten of niet. Zo heb ik zelden een misbaksel. Dat is wel fijn, want de ingrediënten zijn veel te duur om voor niets te hebben gebruikt 😉 .

   Goed dat je nu begint, nu de kinderen nog jonger zijn. Mijn oudste is te lang verwend met het ‘troepeten’ en zij heeft ook de meeste last van de overgang en zich houden aan de ‘afspraken’. Maar het kan ook zijn dat dat met pubers in het algemeen is, want mijn tweede dochter begint er nu ook mee, haha. Blijkbaar moeten ze niet alleen op persoonlijk gebied hun eigen ik ontdekken, maar ook op voedingsgebied. Nou ja, ’t zal wel goedkomen.
   Liefs,
   Pien

 2. Manda schreef:

  Ik heb de helft van de ingredïenten gebruikt om uit te proberen.dat had ik beter niet kunnen doen,want hij was binnen no time op.ha ha. Super lekker.dank je wel.

 3. Roger schreef:

  Foto’s zien er geweldig uit! Oefenen voor mijn verjaardag volgende week.

  Kloppen van de eiwitten ging goed, mooi stijf en mooie pieken. Geklopt met vloeibare stevia, geen “suikerachtige” korrels.

  Na het bakken, heteluchtoven 110 graden, was het eiwit bros, geen stevige plaat. Viel uit elkaar, brokkelde. Jammer. Toch iets wat op een taart lijkt gefabriceerd, maar lang niet zo mooi als op jouw foto’s.

  Heb je enig idee hoe het kan dat het eiwit brokkelt en geen mooie stevige plaat wordt?

  • Pien schreef:

   Hallo Roger,
   Wat goed dat je eerst aan het oefenen bent geslagen… dat voorkomt een taartloze verjaardag 😉 .
   Bij eiwitten steekt het heel nauw. Ik heb het ook al eens met groene stevia gedaan. Verschrikkelijk, dat werd gewoon karton! Ik denk dat je er geen vloeistof bij kan doen. De kristallen in suiker doen volgens mij iets met de eiwitten. Vandaar dat ik toch maar blijf bij een korrel zoetstof. Omdat ik minder fan ben geworden van Sukrin dat 100% erythritol is, geef ik de voorkeur aan Steviala Kristal Sweet. Je hebt er zeker niet zoveel van nodig als van gewone suiker, maar toch heeft het wel een goeie werking op de eiwitten.
   Oh ja, en ik doe echt dat schepje arrowroot erbij.
   Ik heb ‘m toevallig vorige week weer gemaakt. We hebben weer genoten. En hij zag er weer bijna hetzelfde uit. De mokka was dit keer wat beter gelukt en was wat zachter toen ik de taart opmaakte, dat maakt het makkelijker. De grasboter was aardig zacht, dat hielp ook.

   Hoop dat het je lukt, want ik ken verscheidenen die ‘m (met regelmaat) maken en waar de visite er ook blij mee is.
   Fijne verjaardag alvast in elk geval!

   Liefs,
   Pien

   • Roger schreef:

    Pien,

    Dank voor je antwoord! Ik had al zo’n vermoeden dat iets met een korrel nodig is voor de eiwitten.
    Bij mij in de buurt kan ik bij een natuurwinkel wel Sukrin kopen, geen Stevia Kristal Sweet. Waar koop jij dit? Waarom ben je afgestapt van Sukrin? Bijwerkingen, lastig te verwerken, iets anders?

    Mijn grasboter was lekker zacht, goed om te verwerken. Misschien iets te zacht door het lange mixen. Ik heb wel de dubbele hoeveelheid koffie erbij gedaan voor een lekkere mokkasmaak. Ik denk wel dat ik meer creme maak om genoeg te hebben om te verwerken.

    Deze week nog eens proberen, is een mooie taart om op te trakteren.

    Goed te lezen dat er sndere zijn die de taart maken en dat hij daarbij lukt. Gebruiken die ook Stevia Kristal Sweet, of ook Sukrin.

    Groet,

    Roger

    • Pien schreef:

     Kristal Sweet is eigenlijk alleen online te kopen: http://www.steviaproducts.be/Stevia-Kristal-Sweet-XTRA-steviala-suiker-kopen . Ze hebben de Xtra uitvoering, maar eigenlijk heb je die niet nodig. Ook met de gewone kun je prima bakken.
     En sukrin… Dat kun je niet overal kopen. Ik kocht het bij G&W. Ik heb de indruk dat erythritol wel degelijk nog mijn bloedsuikerspiegel laat schommelen. In de Kristal Sweet wordt het ook toegevoegd, maar heb je minder nodig omdat er stevia aan is toegevoegd. Gebruik ik ook echt met mate. Als het enigszins kan gebruik ik groene steviapoeder, dat is pas echt puur natuur 😉 . En ik merk niet dat dat nog iets doet aan het pieken. Maar geeft wel de zoetere smaak. Maar na ruim 1,5 jaar suikerloos, hebben we steeds minder nodig om het zoet te laten smaken. Ik ken ook mensen die kokosbloesemsuiker gebruiken in de eiwitten. Maar daar zit natuurlijk veel meer koolhydraten in. Ik gebruik het wel, met name voor de brownies die ik vooral voor de kinderen maak. Maar verder vrij weinig.

     Mokka kun je idd zo sterk maken als je wilt. Voor de kinderen (die geen koffie gewend zijn) doe ik het vaak vrij licht. Maar dat is het leuke… je maakt de vulling helemaal naar eigen smaak. Zowel qua zoetheid als qua mokkasmaak 🙂 . En dat is natuurlijk wel de basis van de smaakbeleving straks van je visite.

     Liefs,
     Pien

     PS zodra je de taart in de koeling zet, stijft de mokka wel op. En het is makkelijker als het wat zacht is te verwerken. Dan heb je minder kans op het scheuren van de bodem bij het besmeren en in de spuitzak is het ook handiger…

   • Roger schreef:

    Oh ja, wat doet de arrowroot, zorgt die voor een betere binding? Ik had maïzena erbij gedaan, vanwege de beperkte hoeveelheid weinig koolhydraten. Daar doen we het toch allemaal voor :-))

    Het valt me op dat je lagen schuim krokant uitzien, bijna als een cracker. Zijn ze inderdaad hard en makkelijk te besmeren? Niet brokkelig, poreus, etc.

    Groet,

    Roger

    • Pien schreef:

     Maizena heeft dezelfde werking. Dus dat is prima. Arrowroot heeft wat meer gezonde eigenschappen, daarom gebruik ik dat liever. Maizena heeft ook een hogere piek in de bloedsuikerspiegel. Schuimgebak moet natuurlijk wel wat bros zijn, geen harde lagen. Dus met beleid besmeren 🙂 .

 4. Jet schreef:

  Hallo, als nieuwkomer met blijdschap de recepten gelezen. Ik wil deze taart graag maken maar weet je al hoeveel zoetstof poeder er gebruikt moet worden?
  bvd en vr. groet,
  Jet

  • Pien schreef:

   Hallo Jet,
   Dank voor je reactie. Ben je nog niet zo lang suikervrij? Houd dan gewoon de verhouding aan van jouw zoetstofpoeder voor de bodem in elk geval. (vaak staat erop dat 1 gram vergelijkbaar is met x gram suiker. Ik vind Sukrin net zo zoet als suiker. Dus dan kun je dat aanhouden. Voor de mokka kun je het ook gewoon naar smaak doen.
   Overigens zou ik inmiddels minder zoetstof gebruiken. We zijn al aardig afgekickt ;).
   Liefs,
   Pien

 5. Nicol schreef:

  Hallo Pien,

  Is de crème laag ook te vervangen voor iets anders dan boter ? Ik lust geen boter en ben bang dat ik toch boter ga proeven als deze gemengd is met suiker en oploskoffie.

  Gr. Nicol

  p.s. geweldige site heb je !

  • Pien schreef:

   Hallo Nicol, dank voor je compliment 🙂 .
   Ik heb geen idee of je een botercrème / mokka met kokosolie kunt maken. Je zou het in elk geval in de koelkast moeten bewaren. Maar ik heb echt geen idee of dat lekker is. Sorry. Heb je wel eerder mokka gehad? En niet lekker?

   Liefs,
   Pien

 6. Martha schreef:

  Ik word toch zóóó blij van jou, Pien. Wat een superleuke en lekkere gerechten en het ziet er eenvoudig uit om te maken. De vraag over vervanging van de Sukrin ben ik blij mee, ik gebruik dat ook niet. Snelproberen te maken enne……..wanneer komen al jouw recepten in een boek? Martha

  • Pien schreef:

   😀 En ik word heel blij van jouw reactie. Dank je Martha! Ik gebruik inmiddels ook geen sukrin meer. Zou het nu gaan maken met Stevia Kristal Sweet. Maar dat heb ik nog niet gedaan en ken de verhoudingen ook nog niet. Zal het tzt wel aanpassen.

   En een boek? Dat is nooit mijn bedoeling geweest toen ik begon, maar heb wel connecties bij uitgeverijen. Wie weet komt dat er nog eens van ;).

 7. sabine schreef:

  klinkt goed! heb hier een keer les gehad van een kok. dat koffiemengsel door de slagroom is ooook jammie. of door je cakebeslag en dan heb je mokkacake. is de foto echt van jouw eerste probeersel? die van mij was veeeeel minder mooi, maar wel lekker

  • Pien schreef:

   Hai Sabine,
   Dank voor je reactie. Ik had zelfs nog nooit schuimtaart gemaakt en dit is mijn eerste poging met gezonde ingrediënten die passen in de Broodbuik filosofie.
   Ik heb ook al eens koffie door een mengsel van slagroom en naturelle roomkaas gedaan. Smaakt ook erg goed. Zo kun je heel wat variaties maken :).

 8. Marcella schreef:

  Hallo Pien,

  Ziet er lekker uit zeg, die wil ik wel een keertje gaan proberen te maken. Nu had ik een vraag.. kun je de sukrin ook vervangen door stevia (poedervorm) of kokosbloesemsuiker? Zo ja heb jij dan een idee van hoeveel ik moet gebruiken. Ik ken Sukrin verder niet en weet niet hoe die verhoudingen.

  Kan ik die lagen trouwens zien als een soort van meringue of pavlova achtig?

  Bedankt voor je reactie

  • Pien schreef:

   Hai Marcella, ja sukrin is zeker te vervangen door kokosbloesemsuiker. Ik probeer wel met stevia te werken, maar de smaak vind ik niet altijd even goed uitkomen. Maar ik ken al iemand die de taart direct na het posten heeft gemaakt en er kokosbloesemsuiker voor heeft gebruikt. En ze vond het resultaat prima (zelfde hoeveelheid).

   Ik denk dat je het inderdaad met meringue kunt vergelijken. Moet eerlijk zeggen dat ik dat pas de laatste jaren als term voorbij zie komen. Maar ’t komt op hetzelfde neer ;).

   Ben benieuwd wat jij ervan maakt :).

   • Marja schreef:

    Hallo, wij waren begonnen met de ingrediënten klaar te zetten voor deze taart maar klopt het wel dat je 2 X 100 gram stevia poeder moet gebruiken, het is nogal een berg

    • Pien schreef:

     Oh Marja, ik hoop niet dat je dat gedaan hebt! Jeetje, sukrin is iets heel anders dan groene stevia! Geen gemalen steviablaadjes gebruiken hoor! Zeker niet in die hoeveelheid! Je zou nog groen gaan uitslaan 😉 ! Het is mij nog niet gelukt om met steviablaadjes schuim te bakken, dus vandaar dat ik sukrin gebruikte (erythritol). Maar Stevia Kristal Sweet van http://www.Steviaproducts.be kun je dan nog beter hebben, dat is meer stevia dan erythritol.

 9. linda schreef:

  dat ziet er super lekker uit!! dank je wel voor het delen. ga ik snel proberen

 10. monique schreef:

  Ik heb hier maar één woord voor:

  WWWWWWWWAAAAAAAAAAAAUUUUUUUUUUWWWWWW!

Share