Granenvrije drie in de pan – tip ontbijt vakantie

Inmiddels is het in het Noorden van het land alweer herfstvakantie. Maar afgelopen zomervakantie heb ik in Frankrijk regelmatig deze granenvrije drie in de pan pannenkoekjes gemaakt. Ideaal als ontbijt of als lunch! Maar net wat je wilt. Gezond eten tijdens vakantie is niet moeilijk. Ik had gewoon een aantal potten met meel meegenomen. Amandelmeel, zonnebloempittenmeel (zelf gemalen) en verder natuurlijk bakpoeder en Himalayazout. Eieren en yoghurt zijn eigenlijk altijd te koop en dan kan ik eigenlijk heel ver komen met een koekenpan erbij :).
Maar ook thuis als ik door het brood heen ben, of er bewust voor kies om later een brood te bakken en de ochtend extra lekker te beginnen, dan maak ik deze pannenkoekjes graag. De kinderen vinden deze ook prima, maar vinden de andere soort drie in de pan met boekweitmeel ook wel erg lekker.
En het zijn nog altijd de nationale pannenkoekenweken, dus de hoogste tijd om mijn recept voor granenvrije pannenkoekjes te delen :).
Recept Granenvrije Drie in de pan pannenkoekjes
7 stuks (2-3 personen)
Ingrediënten:
- 3 volle eetlepels amandelmeel (± 55 gram)
- 3 volle eetlepels zonnebloempittenmeel
(± 50 gram)
- 2 volle eetlepels gemalen lijnzaad
(± 25 gram)
- 2 volle eetlepels griekse yoghurt (± 120 gram)
- 2 eieren (M)
- 1 -11/2 volle theelepel wijnsteenbakpoeder (± 10 gram)
- 2 snufjes Himalayazout
- eventueel klein scheutje water
Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten (behalve het water) in een kom en mix het goed door elkaar. Het moet een stevig, maar wel vloeibaar beslag worden.
Verwarm de koekenpan en doe er een koffielepel kokosolie in.
Neem een juslepel en doe 1 volle schep beslag in en zorg dat je zo drie scheppen kunt verdelen in de pan.
Laat het op een zacht vuurtje bakken. Keer het om als de onderkant goudbruin is en laat het dan weer goudbruin bakken (gaat wat sneller dan de eerste keer). Al met al ben je wel een 4-5 minuten bezig met 1x 3 pannenkoekjes.
Herhaal dit nog een keer en maak een laatste pannenkoekje met het restbeslag.
Eet heel smakelijk!
4 Comments Hide Comments
Comments are closed.
Goedemorgen Pien,
Kan ik zonnepittenmeel vervangen voor kokosmeel?
Groet, Daan
Hallo Daan,
Nee, helaas is dat niet 1 op 1 mogelijk omdat kokosmeel veel meer vocht opneemt. Je krijgt er dus andere verhoudingen door (minder meel of meer vocht).
Je hoeft ook niet persé zonnebloempitten te doen, je kunt ook kiezen voor alleen amandelmeel, of combinatie met hennepzaad, pompoenpitten (fijngemalen), lijnzaad…. wat je maar in huis hebt en lekker vindt.
Hopelijk kun je jouw mix samenstellen of je kiest alleen voor amandelmeel (is alleen wat duurder).
Liefs,
Pien
Eindelijk deze pannenkoekjes gemaakt. Wat zijn die lekker! En inderdaad, heel goed te maken op vakantie. Dat ga ik zeker doen! Bedankt dat ik weer een lekker recept kan toevoegen aan mij koolhydraatarme recepten. Ik heb als experiment Parmezaan erop gedaan. Ook lekker.
Leuk om te horen Emmy! Zeker kaas kan altijd op pannenkoekjes 🙂 .
Voor de zondagmorgen vinden we ze ook heerlijk 😉 !
Liefs,
Pien