Koolhydraatarme citroen kokoscake met blauwe bessen

Een heerlijke cake met kokosmeel en zonder toegevoegde suikers. Het heeft iets weg van een gebakken kwarktaart. In het eerste recept dat ik uit het boek Broodbuik probeerde zaten blauwe bessen. Sindsdien ben ik fan van blauwe bessen. Ik heb altijd de diepvriesvariant op voorraad. Evenals eieren en meelsoorten. Dus ik kan eigenlijk altijd op elk gewenst moment iets bereiden.

Deze heerlijke taart of eigenlijk luxe cake heeft het effect van een gebakken kwarktaart. Natuurlijk kun je ook ander fruit toevoegen. Ik heb diepvriesfruit genomen. Dat is in de winter wel voorhanden. Het blijft leuk om te ontdekken hoeveel er eigenlijk nog mogelijk is.

Je kunt ‘m in een taartvorm maken en er puntjes van snijden, maar je kunt er ook individuele koeken van maken. Dat kan soms ook heel handig zijn.

Recept voor Koolhydraatarme citroen kokoscake met blauwe bessen suikervrij, granenvrij, lactosevrij en glutenvrij

10-12 porties

Heteluchtoven voorverwarmen op 170°C

Ingrediënten:

 • 90 gram kokosmeel
 • 1/4 theelepel Himalaya/Keltisch zout
 • 100 gram vloeibare Kokosolie
 • 250 ml kokosmelk (Go-tan = zonder toevoegingen)
 • 2 eetlepels citroensap (halve citroen)
 • 1 eetlepel citroenrasp (1 hele citroen)
 • 6 grote biologische eieren
 • 1 eetlepel  vanille extract of 1/2 theelepel vanillepoeder
 • 6 druppels vloeibare  stevia 95% steviolglycociden of 3/4 theelepel  groene stevia
 • 150 gram blauwe bessen (vers of diepvries) + 1 kleine eetlepel kokosmeel

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten in de kom en voeg als laatste de gesmolten kokosolie toe en mix alles met een handmixer goed door elkaar tot het een glad mengsel is. Dit hoeft niet te lang, want lang mixen kan zorgen voor instorten van je eindresultaat.

Wil je zeker zijn dat het zoet genoeg is, proef dan nu het beslag. Voeg zonodig extra zoetstof toe tot je tevreden bent.

Om de bessen goed verdeeld te krijgen door de hele cake, doe je een schep kokosmeel over de blauwe bessen, en roert ze daarna door het beslag, of verdeelt (een deel van) de blauwe bessen over het beslag, nadat je dit in de taartvorm hebt gedaan. Dan heb je ze ook mooi bovenin.

Neem een springvorm van 20 cm en vet deze in (ik gebruik altijd bakpapier voor de bodem). Of neem een (vierkante) muffinbakvorm met siliconenvormpjes (12 stuks)

Doe het beslag erin , verdeel het goed en maak de bovenkant egaal.

Bak het in ca. 55-60 minuten gaar (40 minuten voor de losse koeken). (Klop op het midden om te beoordelen of de cake klaar is. Dit mag niet meer zacht zijn)

 

Citroen-blauwe-bessen-cake

 

Recept voor koolhydraatarme kokoscake met blauwe bessen. Sponzige cake. Heerlijk! Granenvrij en suikervrij.

Vierkante vormpjes. Bij de een heb ik de bessen in de tussenlaag gedaan en bij de andere de bessen bovenin.

Geïnspireerd op recept van: http://www.theprudentwife.com/fabulous-food/desserts/788-lemon-blueberry-coconut-flour-cake

Print Friendly

48 reacties

 1. Conny schreef:

  hoi Pien,

  ik heb vandaag deze cake gemaakt…omdat ik een klein vijstaand oventje heb, heb ik de cake langer in de oven laten bakken…helaas viel de cake uitelkaar toen ik de cake uit de bakvorm haalde…mss toch een beetje wijnstijnbakpoeder toevoegen?

  groetjes Conny

  • Pien schreef:

   Ha Conny,
   Hè wat naar dat de cake helemaal uit elkaar viel. (Wijnsteen)bakpoeder gebruik ik voor het rijzen en de luchtigheid. Dus dat moet zeker wat doen, maar of het zoveel effect heeft?
   Vanaf een afstand vind ik het altijd lastig beoordelen. Er zijn best wel veel factoren die meespelen bij een eindresultaat.
   Ik vermoed dat je oventje een heel andere temperatuur heeft dan mijn heteluchtoven. Dus ik denk dat hij ook niet gaar is? Want dit is beslist geen kruimelcake. Je kunt er echt stevige plakken of punten van snijden.
   Hoop dat de smaak wel goed is? En anders met wat slagroom (dat maakt heel veel lekker 😉 ).

   Liefs,
   Pien

 2. Judith schreef:

  Hoi, moeten de bessen ontdooid worden of liever niet?

  • Pien schreef:

   Hallo Judith, nee dat hoeft niet. Ik doe ze bevroren door een beetje kokosmeel en roer ze dan door het beslag. Gaat prima.
   Liefs,
   Pien

 3. Agnes schreef:

  Ik heb vandaag de muffinkjes gebakken. Dat ging niet zonder slag of stoot want toen ze in de oven stonden kwam ik er achter dat ik de kokosvet ben vergeten toevoegen 🙁
  Ik heb ze uit de oven gehaald, terug in de mengkom en alsnog het vet toegevoegd.
  Ze zijn heerlijk!

  • Pien schreef:

   Hai Agnes, gelukkig dat je het op tijd ontdekte! Denk overigens niet heel erg was geweest, maar nu heb je toch het ‘echte’ eindresultaat gehad. Fijn dat je ze ook lekker vindt!
   Liefs,
   Pien

 4. Monique schreef:

  Mijn eerste koolhydraatarme cake. Ik vond hem er keurig uitzien, een mooi niet al te groot formaat. Ik miste nog wel wat in de smaak. De volgende keer 1 of 2 druppels meer zoetstof, en net iets meer zout zal denk ik voldoende zijn. Ik had een theelepeltje bakingsoda toegevoegd waardoor hij iets donkerder en iets hoger werd.

 5. Anja de Bruin schreef:

  Ik heb de taart vandaag gemaakt in cakevorm en met mango ipv bosbessen omdat manlief niet van bessen houdt. Waarschijnlijk door de mangostukjes bleef de cake niet heel en brak hij op de plekken waar de diepvriesmangostukjes te groot waren, maar ik vind het baksel heerlijk van smaak. Ik gad er wel meer stevia in gedaan. Deze cake is een blijvertje en het basisrecept ga ik lekker gebruiken als basis voor bakexperimenten. Nu lekker op de bank met een forse plak versierd met slagroom en verse bonen koffie. Even een moment voor mezelf 😂😂

  • Pien schreef:

   Goed om te horen Anja!
   Wat heerlijk dat je jezelf met deze eetwijze toch kunt blijven verwennen toch?
   Hoeveelheid zoetstof is altijd lastig en heel persoonlijk. Gelukkig is dat snel aan te passen 🙂 !
   Hoe lang eet jij al suikervrij? Merk je ook verschil in je smaak?
   Liefs,
   Pien

   • Anja de Bruin schreef:

    Wij eten al drie jaar volgens het Gok principe. Ook daarvoor gebruikten wij weinig suiker. We drinken al jaren de koffie en thee zonder zoetstof/suiker en als frisdrank bronwater of water met een kneepje citroen. Als ik nu iets zoets eet dan vind ik t echt niet lekker meer.

    • Pien schreef:

     Grappig hè, hoe snel je smaak eigenlijk verandert! Ik had vroeger niet kunnen denken dat slagroom al zoet smaakt zonder zoetstof.
     Gelukkig went alles!
     Liefs,
     Pien

 6. Agnes schreef:

  Hallo Pien,

  Kan het zijn dat ik tussen de ingrediënten de bakpoeder mis?

  Hartelijke groet
  Agnes

  • Pien schreef:

   Hallo Agnes, bakpoeder is niet nodig. Scheelt weer koolhydraten 😉 .
   Liefs,
   Pien

 7. Nesca schreef:

  Hallo Pien,

  Kan het zijn dat ik wijnsteenbakpoeder tussen de ingrediënten mis?

  Groetjes Nesca

  • Pien schreef:

   Hallo Nesca,
   Dat is in dit recept niet nodig. Gelukkig maar, want dat scheelt weer koolhydraten 😉 .
   Liefs,
   Pien

 8. Angela schreef:

  Hoeveel khd reken ik per stuk?

 9. Carla schreef:

  Vanmiddag voor het eerst gemaakt en wat is die lekker!

  Bedankt.

  Carla

  • Pien schreef:

   Fijn om te horen Carla! Wij vinden ‘m ook nog altijd heerlijk!
   Liefs,
   Pien

 10. Sabine schreef:

  Hoi! Ik wil deze graag uitproberen, als je geen stevia in huis hebt, kan je dan ook agavesiroop gebruiken als zoetmaker?

  • Pien schreef:

   Hallo Sabine,
   Excuses dat ik nu pas reageer. Een andere zoetstof kan ook, maar bij gebruik van een honing of agavesiroop is deze niet meer zo koolhydraatarm.

   Liefs,
   Pien

 11. Sonja schreef:

  Ik wil liever geen zoetstoffen gebruiken. Kan dit recept ook met ongezoete vaniellepoeder?

  • Pien schreef:

   Hallo Sonja, Als je liever geen zoetstoffen (ook geen natuurlijke) gebruikt, dan laat je deze weg. Maar ik gebruik geen gezoete of ongezoete vanillepoeder. Maar pure vanillekorreltjes.
   Succes!
   Liefs,
   Pien

 12. […] had het recept gevonden op de site van ‘ Gezond leven met Pien ‘. Ze is alleen niet zo’n fan van stevia, dus dat heeft ze vervangen door […]

 13. Jonique schreef:

  Hallo Pien,
  Vanmiddag je cake gemaakt. Niet te veen vloeibare zoetstof gebruikt en een beetje meer citroen sap dan aangegeven waardoor het een heerlijk frisse smaak gaf ☺ alleen….op jouw foto is het een prachtige hoge taartpunt maar bij mij bleef het een laag taartje als een soort vlaai…. de smaak was er niet minder om (#blijvertje) maar toch. . Doe ik iets verkeerd? Ik heb ‘m 25 min. op 180 graden in de oven gehad. 😉

  • Pien schreef:

   Hai Jonique,
   Wat leuk dat je ‘m ook gemaakt hebt. Het eindresultaat wordt door zoveel factoren bepaald! Zoals ingrediënten, maar ook de oven. Qua ingrediënten kan ik aangeven dat ik grote eieren gebruik en een kokosmelk van Go-Tan waar weinig water aan is toegevoegd. En een kleine bakvorm. Ietsje meer citroensap moet niet zo’n verschil maken, maar ’t is natuurlijk wel meer vocht.
   Bij mij komt de heteluchtoven niet hoger dan 175 graden omdat je met hogere temperaturen kankerverwekkende stoffen kunt opwekken.
   Hoop dat je nog eens een poging waagt :).
   Liefs,
   Pien

 14. Ryanne schreef:

  Hallo,

  Ik heb de cake gemaakt is erg lekker.
  Maar bij de Bessen is de cake erg nat.
  Ik heb de Bessen wel eerst Door de kokos gehaald.
  Groet, Ryanne

  • Pien schreef:

   Hai Ryanne,
   Het is altijd lastig om het vanaf een afstandje te beoordelen. De oven is natuurlijk ook een belangrijke factor.
   Ik heb een heteluchtoven. Ik gebruik overigens wel altijd grote eieren. Misschien toch iets langer laten staan?

 15. Shirley schreef:

  Hallo Pien, allereerst hartelijk dank voor je heerlijke recepten, mijn brood is aan het afkoelen, de cake lekker bij de koffie en deze keer super gelukt in cakeblik, na de bak tijd in dichte oven laten afkoelen. Kan je mij ook vertellen hoeveel ongeveer aan koolhydraten per plak zit of totaal in de cake?

  • Pien schreef:

   Hai Shirley,
   Wat fijn dat je er ook van geniet.
   Ik heb de voedingswaarde niet berekend, maar het zijn vooral de koolhydraten uit de blauwe bessen die tellen. In de rest zit vrijwel niets. Dus als je kijkt wat die zijn aan koolhydraten en dat deelt door het aantal plakjes cake dat je eruit haalt, heb je zo ongeveer de kh per portie :).

   Liefs,
   Pien

 16. Pol schreef:

  Afgelopen weekend zag ik dit recept en wilde het meteen uit proberen, bij het lezen van het recept kwam het water in m’n mond. De cake rook heel lekker toen hij uit de over kwam, zag er van structuur prima uit, maar eigenlijk is hij helemaal niet lekker. Ik had al meer stevia toegevoegd dan in het recept stond. De smaak van het kokosmeel is eigenlijk het enige wat je proeft. Paar stukjes van gegeven en de rest wordt voor de kippen vrees ik, zonde van het dure kokosmeel.

  • Pien schreef:

   Hai Pol,
   Jammer dat je ’t niet lekker vond. Kan overigens heel goed komen door een teveel aan stevia. Gelukkig zijn er al veel mensen wel aan het genieten van deze koek. Misschien is het net niet jouw ding.
   Weggeven aan de kippen zou ik nooit doen. Het is vast weer te hergebruiken. Als je het alleen vindt smaken als kokosmeel kun je het ook nog overwegen te laten drogen en als paneermeel in te zetten ;).
   Liefs,
   Pien

 17. Naomi schreef:

  Hoi Pien,
  Deze taart staart me al een tijdje aan op m’n pinterest en nu wil ik en graag voor m’n verjaardag maken woensdag. Ik ben niet zo fan van stevi (omdat het vaak zo bitter smaakt danwel een bijsmaak heeft….), kun je het ook vervangen door kokosbloesemsuiker? En hoeveel raad je dan aan?
  Alvast bedankt voor je antwoord.
  Groeten,
  Naomi

  • Pien schreef:

   Hallo Naomi,
   Zeker kun je stevia vervangen door kokosbloesemsuiker als dat je voorkeur heeft. Hoeveelheid gewoon naar eigen smaak 🙂 .
   Wel wil ik je uitdagen om eens de groene stevia te proberen, de gedroogde fijngemalen blaadjes.
   Die smaak is echt anders dan bewerkte stevia in vloeibare of poedervorm.
   Liefs,
   Pien

 18. Marieke schreef:

  Dit recept lijkt me echt heerlijk. Kan het ook met andersoortig meel? Ik heb geen kokosmeel in huis. Wél amandelmeel…

  • Pien schreef:

   Hai Marieke, nee, dit moet je echt met kokosmeel maken. Kokosmeel neemt heel veel vocht op en is daarom niet 1 op 1 te vervangen door bijvoorbeeld een notenmeel. Dus ik vrees dat je dan nog even moet wachten tot je wel kokosmeel in huis hebt ;).
   Liefs,
   Pien

 19. Nancy schreef:

  Hoi Pien,
  Ik begrijp er niets van: ik heb het recept inmiddels -tig x doorgenomen of ik iets fout doe, maar het klopt echt allemaal. Probleem is, het lijkt wel vla! En na de baktijd niet veel beter… 🙁 weet jij wat er mis kan zijn?
  Groetjes, Nancy

  • Pien schreef:

   Hé Nancy,
   Dat is apart zeg! Ik maak ‘m ook gewoon nog volgens dit recept. Er is niets mis met je oven? Want als het zelfs niet stevig wordt in de oven, dan klopt er echt iets niet…
   En het moet in het midden stevig voelen als je erop klopt.
   Het is lastig van een afstand te beoordelen, sorry!
   Liefs,
   Pien

 20. Andrea schreef:

  Hoi!

  Ik lees in veel koolhydraatarme recepten, zo ook in deze dat er vloeibare Stevia gebruikt wordt echter ik gebruik de poedervariant. Hoeveel moet ik dan voor dit recept toevoegen?

  Groetjes Andrea

  • Pien schreef:

   Hallo Andrea,
   ’t Hangt een beetje af van je eigen zoetbehoefte, maar 1/2-1 theelepel zou ik doen.
   Als we het tenminste hebben over groene stevia?
   Het moet al aardig zoetig smaken, want het bakken verzwakt de smaak vervolgens wat.
   Als je iets anders bedoelt, kan ik het zo niet zeggen. Proeven helpt het beste.
   Liefs,
   Pien

 21. liza schreef:

  hallo ik heb een vraagje,

  kan je ook 2-eetlepels troebel appelazijn er in doen i.p.v citroensap?

  gr liza

  • Pien schreef:

   Hallo Liza,
   Nee, zeker geen azijn! Een azijncake lijkt me niet echt lekker ;)! Het is echt voor de smaak bedoeld, niet om bakpoeder te activeren.
   Succes,
   Pien

 22. Pien schreef:

  Wat jammer Jia, misschien toch iets langer in de oven? Ik heb ‘m van de week ook nog gemaakt (je bracht me op een idee). En gewoon in een cakevorm gedaan en er de hele week van gesmuld :).

  Liefs,
  Pien

 23. jia schreef:

  Hoi het is ingezakt bij mij tijdens het mengen????

  • Pien schreef:

   Hai Jia,
   Als er olie aan geklopte ei wordt toegevoegd, gaat er altijd wat luchtigheid weg. Maar tijdens het bakken komt dat wel weer goed. Of bij jou niet?

   Ga er tenminste vanuit dat deze inmiddels gebakken is en goed smaakt?

   Liefs,
   Pien

   • jia schreef:

    nee hij is bij mij niet omhoog gekomen en was helemaal ingezaakt!!!?

 24. Carolien schreef:

  Ik heb hem gebakken zonder de blauwe bessen en hij is ergggg lekker! Heb alleen een beetje moeten zoeken want er staat in het recept niet wanneer je de droge ingrediënten erbij moest doen. In het engelse recept wel dus het is gelukt! Vanavond denk ik nog een stukje maar dan lekker met slagroom hihihi. Heerlijk! Bedankt voor het recept!

  • Pien schreef:

   Bedankt voor je reactie Carolien! En fijn dat je doorgeeft dat die stap ontbrak. Heb ‘m nu toegevoegd ;). Geniet ervan! Enneehhhh… extra slagroom is natuurlijk helemaal geen straf, toch?

Share